Tort Raffaello

6 august 2016Diva in Bucatarie

Tort Raffaello cu mascarpone si cocos, ce are blat moale din albusuri si migdale, crema de mascarpone, ciocolata, frisca si cocos.

Tort Raffaello. Reteta de tort elegant, delicios, ce poate fi vedeta pentru sarbatori sau alte evenimente din viata voastra, sau pur si simplu pentru rasfatul celor dragi.

Tortul Raffello are blatul din albusuri cu nuca de cocos, bucatele de migdale ce te duc cu gandul la bomboanele ce au inspirat acest tort. Crema tortului este una din cele mai delicioase si se pregateste foarte usor.

Perntru crema acestui tort Raffaello am folosit mascarpone, ciocolata alba si nuca de cocos.

Tort Raffaello  este azi dedicatia mea pentru voi, cei care imi urmariti blogul. Eu l-am pregatit in august, dar imi imaginez cat de bine merge tortul acesta iarna. Fulgii de nuca de cocos te duc cu gandul la zapada.

Din acest motiv am facut si decorul ca si cand a nins. Mai multe retete cu nuca de cocos gasiti in acest link.

Tortul se face usor, iar blatul si crema ies perfect daca respectati indicatiile date in etapele de preparare, prezentate pas cu pas, in imagini.

Trebuie sa specific un amanunt important: nu insiropati blatul cu lapte! Nici lapte de cocos, nici lapte de vaca!

Nu exista asa ceva! Siropul se fierbe, la final se adauga esente pentru arome.

Exista in comert esente naturale. Mai scumpe, dar bune! Cei care pot cumpara din mediul online isi pot achizitiona chiar si esente de cocos.

Nu stiu cat de repede au trecut acesti 6 ani minunati petrecuti alaturi de voi, dragii mei!

Acum 6 ani am postat prima reteta pentru prietenele mele si nu mi-am imaginat in acel moment ca in nici macar o luna retetele mele aveau sa fie citite de peste 100 persoane.

Acela a fost momentul in care m-am hotarat sa imi cumpar domeniul, sa ma imprietenesc cu aparatul de fotografiat, sa realizez ca ceea ce voi posta nu trebuie sa fie doar pentru a umple spatiul si nu este doar o simpla joaca.

Emotiile inceputului, cand ma intrebam cine ma urmareste, cine imi incearca retetele, nu s-au pierdut.

Si acum pastrez acelasi sentiment pentru fiecare reteta nou postata, pentru fiecare proiect, pentru fiecare colaborare.

Tortul Raffaello pe care l-am pregatit azi este dedicatia mea pentru voi si as spune ca este un tort special.

Textura blatului si compozitia cremei sunt realizate in asa fel incat papilele noaste gustative sa simta ca este vorba de Raffaello.

Se  intampla chiar daca am manca fara sa vedem ce avem in farfurie.

Migdalele si nuca de cocos sunt esentiale, asa ca le veti regasi pe amandoua si va veti bucura de aroma si gustul lor pana la ultima imbucatura.

Este cel mai bun tort Raffaello (cel putin asa mi-au spus cei care l-au incercat) si este creat special pentru voi!

Le multumesc tuturor celor care mi-au incercat retetele, celor care si-au facut timp sa imi trimita poze si un mare multumesc pentru gandurile impartasite in mesagerie, email sau in comentarii.

felie-tort-raffaello

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru tortul Raffello:

INGREDIENTE:

(forma cu diametrul de 24cm)

Pentru blat:

7 albusuri

240 g zahar

80 g unt topit si racit

100 g migdale curatate de coaja si tocate – nu foarte fin, dar nici mare

120 g faina

1 praf de sare

3-4 picaturi esenta naturala de migdala marocana

Pentru sirop:

140 ml apa

40 g zahar

1 lingurita esenta naturala de migdala marocana

Pentru crema:

200 g ciocolata alba

2 linguri lapte de cocos

250 g mascarpone

400 ml smantana pentru frisca (grasime 30%)

1 lingura zahar pudra

1 lingura suc lamaie

3 linguri nuca de cocos

Pentru decor:

50 g nuca de cocos

8 bomboane raffaello

1 lingura fulgi cocos

Cum se face reteta de tort Raffaello:

Pregatim pentru inceput blatul, fapt pentru care preincalzim cuptorul la 180°C.

In acest moment cantarim vasul in care vom pregati aluatul, pentru ca la final avem nevoie sa stim cat aluat obtinem.

Mixam albusurile cu un praf de sare pana isi maresc volumul si devin o spuma alba, imaculata.

Adaugam treptat zaharul si lasam mixerul sa isi faca treba pana obtinem o spuma tare. Incorporam faina si amestecam usor cu o spatula.

tort-raffaello-1tort-raffaello-2

Urmeaza sa punem migdalele macinate (asa cum se vede in poza avem si migdale maruntite fin si unele ce au ramas cuburi mici).

Adaugam la final untul topit si racit si 3-4 picaturi esenta naturala de migdala marocana.

tort-raffaello-3tort-raffaello-4

Impartim aluatul (cu ajutorul cantarului) in 2 forme tapetete cu hartie de copt si le coacem in jur de 20-25 minute (in functie de puterea fiecarui cuptor).

Se coc pana trece testul cu scobitoarea. Scoatem blaturile cand sunt gata si le lasam sa se raceasca pe un gratar.

Cat timp se coc blaturile incepem sa pregatim siropul fierband apa cu zaharul pana se topeste, luam de pe foc si adaugam esenta de migdale.

Pentru a pregati crema vom topi ciocolata alba cu laptele de cocos (sau lapte simplu) la microunde timp de 1 minut, apoi amestecam energic pentru omogenizare, o lasam putin sa se raceasca si o amestecam cu crema mascarpone.

tort-raffaello-5tort-raffaello-6

Mixam smantana pentru frisca cu o lingura zahar pudra pana are consistenta tare, apoi o incorporam treptat in compozitia de ciocolata-mascarpone.

La final adaugam 1 lingura suc lamaie si 3 linguri nuca de cocos.

tort-raffaello-6-1tort-raffaello-6-2

Omogenizam compozitia si o lasam la rece cat timp taiem fiecare blat in jumatate.

Insiroparea o vom face in timp ce asamblam tortul – pentru o insiropare corecta putem folosi o pensula cu par – ca cea pentru vopsit, nu din silicon.

Avem grija sa pastram crema suficienta pentru a imbraca tortul.

tort-raffaello-7tort-raffaello-8

Decoram tortul cu nuca de cocos si bomboane Raffaello pregatite in casa  (cu lapte condensat sau cu lapte praf) sau cumparate (daca nu aveti ingredientele sau timp pentru a le pregati).

Lasam tortul Raffaello la rece 2-4 ore inainte de a fi servit.

Daca va place reteta puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro.

Liliana Barsan l-a incercat si i-a placut. Multumesc!

Andreea Balan, iti multumesc!

Aurelia Dumitrescu – cand am vazut tortul pregatit de Aurelia am hotarat sa il mai fac inca odata. 🙂 ))

Si aici o frumusete de tort de la Diana Aurelia Dumitrascu.

Hreniuc Doina multumesc mult pentru poza si aprecieri!

Multumesc Daniela Stefan pentru poza si aprecieri!

Multumesc mult, Ramona Marton! Arata senzational!

Multumesc, Nadea Sidorov!

Print

Distribuie pe:

18 răspunsuri

  1. Sal incercati sa folositi smantana grasa cumparata de la piata .Nu contest tortul ci faptul ca toti mai multi oameni folosesc mascarpone egal smantana noastra buna de la piata bio sau mai rau nu stiu ce este mascarpone dar ce este facut de noi oameni de la tara e mult mai bun si bio .Cei care vor sa comenteze pe ce am scris rog sa se abtina lucrez in bucatarii europene din ani 90 actualmente in Germania si sant satul de tot felul de inventii chimice .

      1. Mascarpone am făcut in casă, din smantana naturală printr-un procedeu foarte simplu. Nu stiu despre ce „inventie chimica” este vorba!? 🙂

  2. Arată tare bine, vreau sa-l fac si eu cat de curând, imi poti scrie te rog, ce diametru are tava de copt!? Multumesc anticipat!

  3. Nu am fost niciodată fan nuca de cocos, dar acest tort mi-a schimbat parerea radical! Nu numai ca a fost vândut felie cu felie in cateva minute, dar am primit si comenzi de tort Rafaello! Felicitări pentru toate retetele minunate!

  4. Buna! M-am hotarat sa fac acest tort!!! Tinand cont ca am o singura forma pentru blat, pot face unul singur? Sa-l tai dupa coacere? Cam cat trebuie sa-l las la cuptor in acest caz? multumesc mult

    1. Nu poti sa coci pe rand? Ar fi mai sigur? Timpul de coacere se modifica si depinde si de puterea cuptorului. Teoretic, pentru tot tortul timpul ar putea fi de 45 minute, dar trebuie sa faci proba cu scobitoarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *