fbpx

RETETE RECENTE

MUSACA LIBANEZA DE VINETE – RETETA VEGETARIANA

June 20, 2016 | CATEGORIA

 

Musaca libaneza de vinete – maghmour – reteta vegetariana/ de post simpla, foarte gustoasa si usor de pregatit de mancare de vinete cu naut, ceapa, aromata cu usturoi, boia afumata si menta uscata.

Probabil atunci cand auziti termenul musaca va ganditi la straturile de vinete sau cartofi cu carne, insa in Liban exista si aceasta varianta fara carne, ce aduce mai mult cu o tocanita.

Musaca libaneza de vinete – maghmour – poate fi mancata si pe post de aperitiv, cu vinete taiate in cuburi mici, dar si ca fel principal (cu vinetele taiate in jumatati, sferturi sau fasii , in functie de marimea acestora), avand alaturi orez libanez cu fidea sau doar cu paine/lipii.

Reteta aceasta o am de la prietenul nostru Jay, care este libanez. Am primit de la el o caserola cu aceasta musaca vegetariana. Mi-a placut atat de mult, atat mie cat si fetelor ce au venit intr-o seara la mine, incat i-am cerut reteta si o las mai jos cu toate explicatiile.

Pe Jay l-ati vazut si in live-urile de pe facebook (Gatesc cu Prietenii), cand am gatit impreuna orez libanez cu orez, falafel si pasta de ardei cu nuca.

Inainte sa va arat cum se face trebuie sa va spun ca puteti alege sa folosi naut uscat sau cel din conserva. Daca alegeti nautul uscat il lasati este noapte in apa si a doua zi il fierbeti inainte sa il folositi in reteta de musaca libaneza de vinete. 

Musaca libaneza de vinete - maghmour

Puteti alege sa gatiti feliile de vinete in cuptor. Va fi o reteta mai dietetica, insa cele prajite vor aduce gust mult mai bun retetei.

musaca-libaneza-reteta-vegetariana

Daca va plac retetele libaneze va invit sa vedeti colectia mea de retete in acest link.

Alte retete vegetariene cu vinete gustoase si usor de pregatit puteti face daca apasati pe titlurile retetelor de mai jos:

 

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru musaca de vinete libaneza – maghmour.

INGREDIENTE:

3 vinete medii sau 2 vinete foarte mari

ulei pentru prajit – aproximativ 1 l pentru o tigaie sau oala mare

1 ceapa foarte mare – taiata julienne

2 conserve naut

700 ml suc rosii

1 lingura rasa zahar

1 lingurita boia afumata

sare

piper

2 linguri menta uscata

optional – 150-200 ml apa

PREPARARE:

Am curatat vinetele de coaja, apoi le-am taiat in jumatate. Daca sunt doarte mari le taiati in sferuri sau chiar in fasii/cuburi. Prefer bucati mai mari pe care le mai tai daca este nevoie mai tarziu. Le-am prajit uniform in baie de ulei, apoi le-am scos pe o farfurie cu un servet de hartie ce va absorbi o parte din surplusul de ulei.

musaca-libaneza-reteta-vegetariana-1musaca-libaneza-reteta-vegetariana-2

Am tocat ceapa julienne si am sotat-o in aceeasi tigaie, dupa ce am scurs uleiul lasand doar cat sa acopere funful tigaii. Cand a fost calita, moale si sticloasa, am adaugat usturoiul dat prin presa si am mai calit in jur de 30 secunde.

musaca-libaneza-reteta-vegetariana-3musaca-libaneza-reteta-vegetariana-4

Am turnat suvul de rosii, am adaugat mirodeniile, sare si piper, apoi nautul. Fierbem la foc foarte mic, cu capac, in jur de 5 minute, apoi am pus si vinetele. Am continuat sa gatesc cu capacul pus pentru alte 15 minute. Am amestecat din cand in cand,  ca sa nu se lipeasca. Daca scade lichidul prea mult puteti adauga 150-200 ml apa.

musaca-libaneza-reteta-vegetariana-5musaca-libaneza-reteta-vegetariana-6

Pe cat de simplu se pregateste aceasta mancare, pe atat de delicioasa este!

Daca va place reteta, puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro. 🙂

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

 

Comentarii

  • Cristina

    Foarte bună și ușor de făcut

Leave a Reply to Cristina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *