Branzoaice la tigaie

30 ianuarie 2016Diva in Bucatarie

Branzoaice la tigaie. Branzoaice la tigaie, poale-n brau prajite sau gogosi umplute cu branza sarata – oricum le-ati spune sunt delicioase!

Branzoaice la tigaie, poale-n brau prajite sau gogosi umplute cu branza sarata – oricum le-ati spune sunt delicioase!

Reteta moldoveneasca de branzoaice prajite in tigaie este gustoasa si se pregateste usor.

Nu necesita tehnici complicate, ingrediente scumpe, asa ca nu va ramane decat sa incercati reteta mamei mele.

Eu si fiul meu mancam aceste branzoaice prajite la micul dejun sau inlocuim cina cu acestea, dar de multe ori cosul pentru picnic in excursii este plin de branzoaice prajite. 🙂

Imi place umplutura din branza sarata si branza dulce de vaci. Si, chiar daca preponderent este umplutura sarata, toppingul este obligatoriu cu zahar tos.

branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-b

Daca nu va place, nu folositi, dar mie mi se pare extraordinar de gustos.

Stiti si voi ca suntem influentati de gusturi inca din copilarie, iar branzoaicele la tigaie sunt placintele cu branza pe care le preferam pe post de cina sau mic dejun.

Mama ne facea un castron mare, ca sa putem oferi si prietenilor ce veneau sa se joace cu noi.

Imi aduc aminte ca am stat cu prietenele noastre care locuiau cu un etaj mai jos la povesti, pe casa scarii, cu castronul de branzoaice prajite langa noi.

Vroiam sa stim cand vin parintii, sa intram rapid in casa, astfel incat sa le spunem ca vrem sa iesim la joaca ca nu ne-am vazut cu prietenii toata ziua.

Si da, am intrat in casa in fuga, am inchis usor usile, dar am uitat castronul pe scara. Nu mai era nimic in el, dar tata l-a recunoscut imediat.

Nu am fost pedepsiti atunci, dar stiam ca data viitoare pedeapsa va fi dubla.

branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-o

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru branzoaice la tigaie:

INGREDIENTE BRANZOAICE LA TIGAIE:

(10 mari sau 18 mici)

aluat:

500-550 g faina

25 g drojdie proaspata/1 plic drojdie uscata

2 oua

1 lingurita zahar

180 ml lapte usor caldut

1 lingurita de esenta vanilie

ulei de floarea soarelui pentru prajit

umplutură:

200-250 g branza sarata (telemea) rasa

100 g branza dulce de vaci uscata – daca este umeda/cremoasa folositi doar 70 g

1 ou

coaja de la o rasa lamaie

1 plic zahar vanilat

60 g + zahar pentru topping de zahar

MOD DE PREPARARE BRANZOAICE LA TIGAIE:

Pentru o pregati aluatul pentru branzoaice la tigaie amestecam faina cu drojdia dizolvata cu 1-2 linguri lapte caldut si 1 lingurita zahar ( drojdie se pune peste faina dupa ce creste in volum), apoi adaugam vanilia, ouale si restul de lapte. Framantam aluatul pana devine neted si nu se lipeste de maini. Lasam la dospit in loc cald timp de 30-45 minute sau pana isi dubleaza volumul.

branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-1  branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-2

In acest timp pregatim umplutura. Amestecam branzeturile cu restul ingredientelor pana se omogenizeaza.
Dupa ce a crescut aluatul, intindem o foaie de 4 mm grosime, si decupam cercuri sau patrate.

Pentru branzoaice mari folosim ca etalon marimea unei farfurii pentru aperitiv, iar pentru cele mici marimea farfurii mici de desert.

Punem branza pe jumatate din aluatul decupat lasand marginile libere (in jur de 1 cm), astfel incat atunci cand suprapunem sa putem lipi aluatul cu ajutorul unei furculite.

branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-3  branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-4

Le prajim in ulei incins pe ambele parti, apoi le scoatem pe un prosop de bucatarie ce va absorbi surplusul de ulei, le pudram cu apoi zahar (dupa preferinta – zahar tos sau zahar pudra).

Nu se prajesc la foc foarte mic pentru ca absorb ulei.

branzoaice-poale-in-Brau-la-Țigaie-o

Pofta buna!

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube.

Multumesc pentru poza, Gutoaia Mihaela Galatanu.

Iata si branzoaicele pregatite de Ivanescu Maricica.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Buna. Am vazut la primul ingredient ca ai scris 10 mari sau 18 mici. Doresc sa fac si reteta si trebuie sa stiu despre ce ingredient este vorba. Multumesc.

  2. Buna ziua!Te rog sa mai citesti inca o data reteta si completeaza langa cuvantul 1caldut,ce inseamna 60g+zahar pentru topping de zahar. Te rog sa-mi raspunzi folosind numele de Cristina.
    Multumesc

    1. Da, reteta a suferit transformari cand s-a modificat site-ul. 60 g zahar se pun in branza. Avem nevoie de zahar in plus pentru a presara pe branzoaice cand le scoatem din tigaie. Fiecare isi pune cat doreste.

  3. Buna ziua,eu cand am inceput sa prepar aluatul,citind din preparare,am realizat ca ceva nu era in regula,pt ca era f.putin lapte”2 linguri”.Dar restul de lapte pana la 180 ml unde este?!cred ca inainte de a publica o reteta,trebuie sa o verificati bine,ca in felul asta,induceti lumea in eroare.Sanatate!

  4. Doamne,cat de tolomace sant (unele) femei.Daca scrie ca 2 lingurite pui in drojdie,restul laptelui unde il poti pune?In gura?😁Santeti gospodine bune?Apropo,o omleta stiti s-o faceti?Tutelor.

      1. Dumnezeule este o rețetă atat de simpla și gospodinele din comentari o complica atat de mult 🤣🤣🤣.. doamnelor o gospodina adevarata știe lucrurile de baza ..cum ar fi sa faci „maia”inainte sa frămânți aluatul ..ma bucur ca ai postat-o.. uite ca mai sunt și doamne care trebuie sa învețe sa frământe un aluat 😉😉😉

  5. Mi s au desfacut vreo două în timpul prăjirii..uffff,în rest a ieșit ok! nu știu. cred ca n am apăsat destul cu furculița la sigilare .

  6. Aluatul iese foarte tare daca puneti 540g faina(eu am folost faina de cozonac). Va recomand sa puneti mai putin de 500g faina si sa completati apoi daca e cazul.

    1. Maria, sa stii ca totul depinde de tipul de faina (tinand cont si de faptul ca ai folosit faina de cozonac) si de modul cum este pastrata – in mediu foarte uscat, temperatura, etc. Dovada este ca au incercat si altii si le-a iesit perfect.

  7. Eu sunt icepator. Cred ca este prea multa faina sau prea putin lichid. Coca a iesit cam tare. O sa vad cum decurge treaba in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *