fbpx

RETETE RECENTE

COZONAC CU CREMA DE NUCI SI ROM

December 16, 2015 | CATEGORIA

 

cozonac-costa-d'oro-2a

cozonac-costa-d'oro-3

Sarbatorile se apropie cu pasi repezi, asa ca incepem sa ne facem planuri cu ceea ce vom pregati atat pentru Craciun, cat si pentru Revelion.  Si pentru ca vrem ca preparatele noastre sa fie apreciate de cei dragi, ar fi bine sa folosim ingrediente bune, de calitate si sanatoase. Din acest motiv am preparat un cozonac cu crema de nuci si rom in care am ales sa inlocuiesc untul cu uleiul Omega 3 de la Costa d’Oro ce aduce impreuna aromele si proprietatile uleiurilor de floarea soarelui, cel din samburi de struguri, din porumb,  seminte de in si uleiul de tarate de orez. Gustul, mirosul si aroma nu influenteaza absolut deloc rezultatul final al cozonacului, as spune chiar ca este unul din cei mai buni cozonaci pe care l-am mancat in ultima perioada. Un alt cozonac cu crema de nuci si rom gasiti aici, acesta fiind reteta unui cozonac insiropat super delicios

cozonac-insiropat

Iata de ce avem nevoie pentru a obtine un delicios cozonac cu crema de nuci si rom:

INGREDIENTE:

400 g faina + faina pentru masa de lucru

20 g drojdie proaspata

180 ml lapte cald

120 g zahar

1 varf cutit sare

2 galbenusuri

1 lingurita coaja rasa portocale

1 lingurita esenta de rom

50 ml ulei Costa d’Oro OMEGA 3

Pentru umplutura:

100 ml lapte

120 g zahar

200 g nuci macinate fin

1 galbenus

1 varf cutit amidon

1 lingurita  praf cacao neagra

1/2 lingurita scortisoara macinata

1 fiola esenta de rom

Pentru uns:

1 ou batut

 

PREPARARE:

Punem drojdia cu 2-3 linguri lapte cald si 1 lingurita de zahar la dospit pentru 10 minute, timp in care dizolvam zaharul in restul de lapte. Punem drojdia in mijlocul fainii, apoi adaugam laptele indulcit si amestecam usor pana este absorbit tot lichidul.

cozonac-cu-crema-de-nuci-si-rom-1cozonac-cu-crema-de-nuci-si-rom-2

Adaugam galbenusurile, 1 varf cutit de sare, esenta de rom si coaja de portocale. Ultimul ingredient pe care il incorporam este uleiul. Il adaugam treptat, framantand de fiecare data cand turnam putin ulei. Din momentul in care terminam de adaugat ulei vom framanta aluatul in jur de 15-20 minute, astfel incat la final nu se va mai lipi de maini si va fi elastic.

cozonac-cu-crema-de-nuci-si-rom-3cozonac-cu-crema-de-nuci-si-rom-4

Pe fundul unui castron punem putina faina, asezam aluatul in castron, acoperim cu un prosop si il punem in loc cald pentru o ora, timp in care isi va dubla volumul.

In acest timp pregatim umplutura: punem la fiert, la foc mic, laptele cu zaharul. Adaugam nucile si galbenusul, apoi praful de cacao si scortisoara, iar la final amidonul. Amestecam cat de des putem pana se ingroasa crema. O luam de pe foc, adaugam esenta de rom si amestecam bine, apoi o lasam sa se raceasca.

cozonac-cu-crema-de-nuci-si-rom-5cozonac-cu-crema-de-nuci-si-rom-6

Intindem aluatul pe masa de lucru, avand grija sa presaram putina faina in prealabil. Ii vom da o forma dreptunghiulara, cu o lungime de doua ori mai mare decat tava in care il vom coace si o latime putin mai mare decat a tavii. Intindem crema, rulam, apoi indoim de la mijloc si aducem capetele paralel, unul langa altul. Taiem rulourile pe lungime, pe mijloc (fara sa ajungem pana jos), avand grija ca taietura sa inceapa pe ambele parti aproape de capatul de sus, apoi impletim fasiile.

cozonac-cu-crema-de-nuci-si-rom-7cozonac-cu-crema-de-nuci-si-rom-8

Punem cozonacul in forma tapetata cu hartie de copt si il mai lasam inca 20-30 minute sa creasca, apoi il coacem 45 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Il vom acoperi in ultimile 15-20 minute, astfel incat sa nu se arda. Facem testul cu scobitoarea la final si daca aluatul nu se lipeste, putem sa il scoatem din cuptor si sa il lasam pe un gratar sa se raceasca. Il ungem cu un ou batut cat este inca fierbinte.

 

cozonac-costa-d'oro-1

 

Uleiurile de la Costa d’Oro sunt de cea mai buna calitate, de aceea vi le recomand cu toata convingerea.

Uleiul Costa d’Oro EXTRA este un ulei de masline extravirgin  foarte sanatos. Contine o cantitate mare de vitamine si antioxidanti. Este uleiul pe care il folosesc de cativa ani pentru a pregati salate, dressinguri, fripturi, sosuri, paste, dar si la deserturi.

costa-d'oro-ulei-extra-virgin

Pentru diverse mancaruri, sosuri, salate mai folosesc si uleiul Costa d’Oro Omega 3. Amestecul de uleiuri din floarea soarelui, porumb, samburi de struguri, seminte de in si tarate de ovaz ii asigura o combinatie sanatoasa ce da preparatelor noastre un gust delicios.

ulei-omega-3

Costa d’Oro L’integrale este un ulei 100% natural, nefiltrat, cu un gust usor si o aroma delicata de fructe. Pentru ca este cel mai bun ulei ar fi pacat sa nu il folosim pentru bruschete, crostini, la asezonarea salatelor sau pentru a pregati carne la gratar.

costa-d'oro-ulei-l'integrale

Nu imi ramane decat sa va urez pofta buna si spor la pregatit cozonac cu nuca si crema de nuci cu rom!

 

 

 

 

Comentarii

  • Minunat cozonacul. Iar uleiul Costa d’Oro Omega 3 , e favoritul nostru la salate. Multumi Cristina pentru toate bunatatile :-*

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *