Gogosi olandeze – oliebollen

15 noiembrie 2015Diva in Bucatarie

Gogosi olandeze – oliebollen. Oliebollen (bile in ulei) sunt gogosi traditionale olandeze. Sunt tare delicioase si se fac foarte usor. In noaptea de revelion sunt nelipsite de pe mesele acestora.

Oliebollen (bile in ulei) sunt gogosi traditionale olandeze. Sunt tare delicioase si se fac foarte usor. In noaptea de revelion sunt nelipsite de pe mesele acestora.

Gogosi foarte pufoase cu mere, stafide si scortisoara sunt atat de bune incat o sa va indragostiti de ele.

Olandezii intampina Anul Nou cu gogosile Oliebollen si sampanie. Mirosul gogosilor calde este nelipsit pe strazi. pur si simplu te copleseste si vrei sa le incerci si tu. Fie ca le gatesc in casa, fie le cumpara de la magazinase mici sau chioscuri pe roti. Traditia acestor gogosi a inceput in Evul Mediu si are legatura cu Craciunul, ele fiind oferite drept cadou in acea zi de sarbatoare copiilor, musafirilor sau oamenilor saraci. Nu am gasit scris nicaieri cum au ajuns sa fie considerate purtatoare de noroc daca le mananca in noaptea dintre ani, cert este ca nu exista casa in Olanda fara aceste gogosi si un pahar de sampanie la miezul noptii.

Oliebollen – gogosi pufoase olandeze – pot fi umplute dupa prajire cu frisca, crema de patisserie, nutella sau gem. Dar eu zic ca sunt perfecte si simple si pot fi mancate oricand aveti pofta de niste gogosi bune!

Sunt bucuroasa ca am reusit sa le pregatesc pentru un proiect drag #TheFoodConnection – o calatorie culinara in jurul lumii, conceput de Oana.

Bucataria olandeza are preparate simple, precum stilul de viata al acestora. Gospodinele incearca sa puna pe masa preparate nutritive, cat mai simple si mai gustoase. Dintre preparatele cunoscute si la noi : Haring (adica hering) simplu, cu ceapa tocata si Stroopwaffel (vafe subtiri umplute cu caramel). Eu am mai probat in Olanda poffertjes – clatite foarte mici, facute in forme de marimea fursecurilor nuci la noi (poate o idee mai mari), patatje met – cartofi prajiti serviti cu maioneza si ceapa tocata, bitterballen (bile de aluat umplute cu carne si cartofi).

Oliebollen – gogosi pufoase olandeze – cu bucatele de mere si stafide am facut de foarte multe ori din momentul in care am descoperit reteta. De curand prietena mea de suflet, Raluca, s-a mutat in Olanda cu sotul si copilul. Sper sa ma inspire si cu alte retete din aceasta bucatarie.

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru gogosi olandeze pufoase – Oliebollen.

INGREDIENTE:

500 g faina

1 lingurita rasa sare

1 lingura rasa zahar

coaja rasa de la 1 lamaie

25 g unt

300 ml lapte

1/2 lingurita scortisoara

60 ml apa minerala

1 plic drojdie uscata

2 oua mici sau 1 ou mare

100 g stafide

1 mar mare dulce

2 linguri suc lamaie

750 ml ulei

zahar pudra pentru tapetare

PREPARARE:

Punem stafidele intr-un bol, le acoperim cu apa fierbinte si le lasam sa se hidrateze pana pregatim aluatul. Amestecam faina cu sare, zahar si coaja rasa de lamaie. Topim untul, adaugam laptele si lasam la foc mic pana se incalzeste laptele, avand grija sa nu devina fierbinte. Punem drojdia si scortisoara in laptele cald si amestecam.

GOGOSI-OLANDEZE---OLIEBOLLEN-1GOGOSI-OLANDEZE---OLIEBOLLEN-2

Turnam laptele cu drojdie peste faina, amestecam bine, apoi adaugam apa minerala si la final ouale batute. Incorporam stafidele scurse si uscate si amestecam.

GOGOSI-OLANDEZE---OLIEBOLLEN-3GOGOSI-OLANDEZE---OLIEBOLLEN-4

Decojim marul, il taiem bucati mici (le stropim cu suc de lamaie pentru a nu oxida) si le adaugam in aluat, amestecand pana la omogenizare. Acoperim aluatul si il lasam in loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul. Luam cu o lingura aluat si punem in ulei incins.

GOGOSI-OLANDEZE---OLIEBOLLEN-5GOGOSI-OLANDEZE---OLIEBOLLEN-6

Sunt perfecte daca le mancam proaspete, dar merg servite chiar si a doua zi, putand sa le incalzim la microunde daca ne plac calde.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. De bitter ballen sunt facute din: carne vita, inabusita 2,3 ore, faina, sare, piper nucsoara, NU DIN ALUAT. Cele de sus vor deveni ca si o ciulama mai groasa, se va lasa la racit, dupa care se va forma bile date prin pesmet, apoi prajite in baie ulei. NE BU NIE!!! Locuiesc de 20 ani in Olanda, casatoritacu olandez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *