Tortul bunicii cu nuca si rom

13 noiembrie 2015Diva in Bucatarie

Tortul bunicii cu nuca si rom. Incepem sa pregatim blatul tortului cu nuca frecand, pentru inceput, margarina cu zahar pudra si 1 plic zahar vanilat.

tort-nuca-si-rom-rama

Cand vine vorba de dulciurile copilariei, nu pot sa nu ma gandesc la tortul cu nuca al bunicii mele. Pe vremea aceea untul era o raritate, iar coaja din portocalele pastrate pe dulapuri era secretul aromelor din prajiturile ei. Unul din ingredientele speciale pe care le folosea bunica mea la prajituri era margarina Rama  pastrata cu sfintenie pentru aniversarile noastre sau pentru sarbatorile de iarna. Cozonaii pregatiti cu aceasta erau mai parfumati si parca mai pufosi, iar bunica era bucuroasa sa ne taie la micul dejun o felie de cozonac cu nuca. Si asta nu era tot! Pentru noi avea mereu o felie de tort cu nuca in plus, caci aveam grija sa petrecem mai mult timp pe langa dansa cand stiam ca desertul nostru preferat sta in frigider si asteapta sa fie savurat. Si uite asa, noi eram incantati de tortul super delicios al bunicii, iar ea era fericita cand ne vedea cu cata pofta mancam si cat de repede se termina felia. 🙂

Si daca mi s-a facut dor acest desert din copilaria mea, mi-am spus ca este timpul sa il pregatesc si sa profit de competitia Rama Maestro,  „Descopera dulciurile copilariei”, gazduita de prajituria.ro, concurs la care va invit si pe voi, toti cei care aveti un blog, sa veniti cu reteta unei prajituri pe care o preferati in copilarie. 🙂

Cei care doresc sa se inscrie in competitie pot trimite un mail de confirmare pe adresa mcorbeanu@golin.com pentru a primi `Kitul de Maestro` ce va fi necesar pregatirii retetei voastre de dulce al copilariei. Apoi postati reteta pe blogul propriu, insotita de o poveste legata de acest desert si fotografii cu produsul finit, trimiteti linkul articolului pe aceeasi adresa de mail pentru a fi incarcata pe platforma www.prajituria.ro si invitati-va fanii sa va voteze!

Rama Maestro va asteapta cu premii pe masura. Cele mai inspirate 4 retete de prajituri ale copilariei, cu crema si facute in casa, inscrise in competitie in perioada 10 noiembrie – 1 decembrie, vor fi premiate. Marele castigator va avea ocazia de a pregati reteta prajiturii preferate din copilarie alaturi de bucatarul Vladut, in cadrul emisiunii „Neata cu Razvan si Dani” si se va bucura de un voucher  de cumparaturi online in valoare de 250 euro. Ocupantii locurilor II, III si IV vor primi cate un voucher de cumparaturi online in valoare de 250 euro, 200 euro, respectiv 100 euro. Castigatorii vor fi desemnati pe baza aprecierilor publicului si ale juriului specializat, in egala masura si, pe data de 10 decembrie, vor fi invitati la un cooking session special alaturi de Vladut, la Chef Parade in Bucuresti.

INGREDIENTE:

Pentru blat (diametrul de 24 cm):

120 g margarina Rama Maestro

50 g zahar pudra

2 plicuri zahar vanilat

coaja rasa de la 1 portocala mica

1/2 fiola esenta de rom

1 varf cutit de sare

6 oua – separam albusurile de galbenusuri

2 linguri ulei de floarea soarelui

180 g zahar tos

200 g nuci macinate fin

60 g faina

1 lingurita rasa praf de copt

Pentru crema:

150 g zahar

100 ml apa

4 galbenusuri

25 g praf de cacao

25 g faina

200 ml lapte

1 fiola esenta de rom

120 g margarina Rama Maestro

200 g nuca macinata

200 g frisca

30 g zahar pudra

Pentru sirop:

150 ml apa

1-2 linguri zahar

cateva picaturui esenta rom

PREPARARE:

Incepem sa pregatim blatul tortului cu nuca frecand, pentru inceput, margarina cu zahar pudra si 1 plic zahar vanilat.

tortul-bunicii-cu-nuca-01tortul-bunicii-cu-nuca-02

Adaugam coaja rasa de portocale si esenta de rom si amestecam. Separat, in alt vas, amestecam galbenusurile cu un plic zahar vanilat si 2 linguri ulei.

tortul-bunicii-cu-nuca-04tortul-bunicii-cu-nuca-3a

Punem galbenusrile peste margarina si omogenizam compozitia. Mixam albusurile cu zaharul tos si un praf de sare pana devin o spuma foarte tare, ca pentru bezea, iar peste acestea adaugam,  amestecand usor cu o spatula, compozitia cu margarina si oua.

tortul-bunicii-cu-nuca-5tortul-bunicii-cu-nuca-06

Incorporam apoi, pe rand, nuca macinata si faina amestecata cu praf de copt.

tortul-bunicii-cu-nuca-7tortul-bunicii-cu-nuca-08

Turnam aluatul in forma si lasam 45 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Daca trece testul cu scobitoarea dupa acest interval, lasam blatul sa se raceasca pe un gratar.

tortul-bunicii-cu-nuca-9tortul-bunicii-cu-nuca-010

Cat timp se coace blatul, pregatim crema. Punem la fiert apa cu zaharul pana obtinem un sirop gros, luam de pe foc, lasam sa se raceasca putin, apoi incorporam treptat cate un galbenus.

tortul-bunicii-cu-nuca-11tortul-bunicii-cu-nuca-12

Adaugam 50 ml lapte si mixam. Intr-un bol dizolvam cacao si faina in restul de lapte, apoi le punem peste oua si amestecam. Punem compozitia la baine-marie, amestecand cat de des putem, pana cand se ingroasa ca o budinca mai tare. Luam de pe foc, adaugam esenta de rom si lasam sa se raceasca, apoi incorporam margarina.

tortul-bunicii-cu-nuca-13tortul-bunicii-cu-nuca-014

Cand crema este complet racita adaugam treptat frisca amestecata cu zahar pudra, apoi nuca tocata.

tortul-bunicii-cu-nuca-15tortul-bunicii-cu-nuca-16

Taiem blatul de tort in trei felii de aproximativ aceeasi inaltime, le insiropam foarte putin cu sirop, apoi asamblam tortul si il decoram cu nuca sau orice ne inspira in acel moment.

tortul-bunicii-cu-nuca-17tortul-bunicii-cu-nuca-18

Va spun ca este delicios, dar nu trebuie sa ma credeti pe cuvant.

Trebuie sa il incercati sa imi spuneti daca am sau nu dreptate. 😉

tort-bunicii-rama-tr

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. as participa si eu dar tare as dori sa stiu,este cu jurizare sau cu voturi,asa ca sa stiu sa nu ma mai complic cu pregatitul 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *