Retete din bucataria libaneza

2 noiembrie 2015Diva in Bucatarie

Retete din bucataria libaneza. Faptul ca aceasta tara a fost o perioada lunga de timp punctul de intersectie pentru mai multe civilizatii, mancarea libaneza este diversa si se bazeaza pe alimente proaspete.

Bucataria libaneza poate fi considerata un fusion intre bucataria mediteraneana si cea arabeasca, fiind reprezentativa in spatiul mediteraneean, apreciata in toata lumea si considerata una din cele mai sanatoase.

Aceasta se bazeaza pe fructe, legume (linte, naut, vinete, dovlecei), carne slaba (pui, peste, fructe de mare), in timp ce carnea rosie (miel in mod special) este consumata cu moderatie, dar si lactate, ierburi aromatice si condimente (menta, patrunjel, oregano, usturoi, enibahar, nucsoara si scortisoara).

Faptul ca aceasta tara a fost o perioada lunga de timp punctul de intersectie pentru mai multe civilizatii, mancarea libaneza este diversa si se bazeaza pe alimente proaspete.

Painea este esentiala, cele mai multe preparate fiind servite cu aceasta. Lipiile libaneze sunt probabil cele mai cunoscute.

Mancarea in cultura libaneza ocupa un loc important, iar libanezii abia asteapta sa o imparta cu familia sau prietenii, acest lucru fiind una din valorile lor fundamentale.

Poporul libanez stie sa sarbatoreasca viata si o face impartasind o masa cu cei apropiati.

Beirutul, capitala Libanului, a fost numit la un moment dat Parisul din Orientul Mijlociu.

Mancarea libaneza este ca un caleidoscop de gusturi, parfumuri si arome de scortisoara, chimion, cimbru, sumac si note de verdeturi cu lamaie si usturoi.

Mesele incep cu portii mici de aperitive cunoscute sub denumirea de mezze. Sunt in general cremoase – hummus, crema/salata de vinete, crema de iaurt (labneh) – dar sunt intalnite si salate sau aperitive cu branza si carne.

Deserturile se servesc in general separat de masa, avand alaturi o ceasca de cafea sau ceai.

Noi suntem probabil unii din cei mai mari fani ai mancarii libaneze, asa ca atunci apare un restaurant nou in oras mergem sa mancam acolo.

Chiar si cand ajungem peste hotare, dupa ce gustam bucataria locala cat de mult putem, ajungem la un moment dat si intr-un restaurant libanez.

Va las mai jos retetele libaneze pregatite de mine si va invit sa le incercati pe toate, caci sunt foarte gustoase.

APASATI PE TITLUL RETETEI CA SA O PUTETI CITI. 

BABA GHANOUJ

baba-ghanouj

MOUTABAL – SALATA DE VINETE

TABOULEH

tabouleh salata libaneza de patrunjel o

VOL AU VENT CU SALATA DE VINETE SI TABOULEH

vol-au-vent-cu-salata-libaneza-vinete-si-tabouleh-0

TABOULEH CU QUINOA

tabouleh-quinoa-a-1

SALATA FATOUSH

SALATA MEDITERANEANA DE MASLINE

Salata mediteraneana de masline a

HUMUS

TRADITIONAL-EASTERN-ORIENT-HUMMUS

MUHAMMARA – MHAMARA – PASTA PICANTA DE ARDEI CU NUCI

HUMMUS CU ARDEI COPTI

HUMMUS CU SFECLA ROSIE:

HUMUS CU AVOCADO

humus-cu-avocado

LIPII CU IAURT SI NAUT – FATTEH

TOUM – SOS DE USTUROI

FALAFEL – RETETA ORIGINALA

FALAFEL – CU NAUT DIN CONSERVA

falafel-01

VINETE CU SOS DE IAURT, TAHINI SI RODIE

vinete-cu-sos-de-iaurt,-tahini-si-rodie-a

MUSACA VEGETARIANA DE VINETE CU NAUT – MAGHMOUR

CHIFTELUTE DIN MIEL/IED CU OREZ SI SOS DE IAURT

chiftelute-din-miel-cu-orez-si-sos-de-iaurt

SHISH TAOUK – FRIGARUI LIBANEZE DE PUI

shish-taouk-frigarui-libaneze-de-pui-a

PUI CU OREZ

SHAORMA DE PUI

shaorma de pui facuta in casa reteta diva in bucatarie

 PESTE PICANT CU SOS TAHINI

peste-picant-cu-sos-tahini-a1

MANCARE DE BAME IN SOS DE ROSII

Mancare de bame in sos de rosii

CARTOFI LIBANEZI BATATA HARRA

cartofi-libanezi-batata-harra-0

OREZ LIBANEZ CU FIDEA

orez-libanez-cu-fidea

MUJADDARA – OREZ CU LINTE

orez cu linte verde reteta mujaddara o

BISCUITI LIBANEZI GHRAYBEH

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *