Pui cu alune – pui gong bao

23 octombrie 2015Diva in Bucatarie

Pui cu alune – pui gong bao. Reteta de pui cu alune este probabil una din cele mai cunoscute retete chinezesti.

Pui cu alune, o reteta chinezeasca din bucataria Sichuan, avand in spate povestea unui guvernator care a inventat acum foarte multi ani aceasta combinatie picanta, dulce-acrisoara, super gustoasa.

Denumirea preparatului in limba chineza este 宫保鸡丁.

Reteta de pui cu alune este probabil una din cele mai cunoscute retete chinezesti.

Pui, alune, legume si sos delicios din doua feluri de soia sunt ingredientele cele mai banale, dar toate acestea fac ca o reteta banala sa fie o adevarata explozie de gusturi, texturi si arome.

Reteta autentica de pui cu alune este  foarte picanta. In Europa nu se gateste dupa reteta autentica (eu am folosit 2 ardei mici si mi s-a parut foarte iute, dar reteta care m-a inspirat avea 10 ardei iuti), dar este oferit la masa un sos picant pentru cei care isi doresc ca puiul ca alune sa fie mult mai iute.

Sosul este essential in retetele chinezesti. Cand iei o lingura generoasa de pui cu alune si soul care il insoteste, o pui peste orez si acesta absoarbe sosul, iar mancarea este perfecta.

In majoritatea retetelor cu pui in bucataria chinezeasca se foloseste pieptul de pui. Aici este marinat cu sare, sos de soia si amidon.

Amidonul il ajuta sa isi pastreze textura in timpul gatirii. Nu il lasa se se usuce.

Se recoamnda ca bucatile de pui sa fie taiate de marime aproximativ la fel, ceea ce va face ca timpul de gatire sa fie acelasi pentru toata carnea.

In general puiul cu alune se mananca cu orez chinzesc.

Poate fi orez fiert simplu, poate fi prajit simplu, prajit cu soia,  cu ouacu oua si legume. Dar, poate fi mancat si cu o garnitura de taiteti chinezesti din orez.

De curand am inceput sa studiez site-uri chinezesti cu mancare pentru proiectul  The food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii initiat de Oana ( Savori urbane).

Noroc cu google translate altfel as fi ramas doar cu privitul pozelor. Sigur mi-as fi dat seama de modul de lucru, stiu sa le pregatesc asa „la ochi”, dar pentru incepatori in ale gatitului am vrut cantitati exacte.

Evident ca am ales retetele obisnuite, cele pe care le intalnim in restaurant si le prefera ai mei, caci pentru ei fac toate bunatatile acestea. 🙂

Toate retetele din bucataria chinezeasca pregatite de mine le gasesti daca apesi aici:am pregatit pui cu sos dulce acrisor, porc cu sos dulce acrisor, pui chinezesc cu ciuperci, porc cu alune, taitei chinezesti cu carne tocata si multe altele.

pui cu alune diva in bucatarie o

O colectie de retete chinezesti veti gasi realizata in data de 15 noiembrie pe pagina lui Cezar Stanislau- Skip to my Lou.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta chinezeasca de pui cu alune. 

INGREDIENTE:

600 g piept pui taiat fasii subtiri

100 g alune

piper Sichuan proaspat macinat

1 lingurita cu varf amidon

1 lingura sos soia

2 buc. ceapa verde – doar frunzele

1 lingurita ghimbir ras

2 catei usturoi pisati

2 ardei iuti taiati rondele ( retetele chinezesti au de la 10 buc.  in sus!)

ulei vegetal pentru prajit

Pentru sos:

4 linguri sos soia dulce

2 linguri sos soia dark

100 ml supa pui

2 lingurite otet de orez

1 lingurita rasa zahar

1 lingurita varfuita amidon

Garnitura:

250 g orez cu bob lung

400 ml apa

sare

2 linguri ulei

PREPARARE:

Am amestecat pieptul de pui taiat cuburi de marime potrivita cu amidon, piper proaspat macinat si o lingura soia,

Am amestecat bine pana au fost acoperite toate bucatile de carne, apoi am lasat puiul sa se marineze 15 minute.

In acest timp am pregatit sosul amestecand toate ingredientele enumerate mai sus intr-un bol.

pui-cu-alune-gong-bao-1  pui-cu-alune-gong-bao-2

Am prajit alunele la cuptor la 200°C pentru 6-8 minute si am pus orezul la fiert.

Metoda de fierbere a o orezului o gasesti explicata detaliat daca apesi aici. 

pui-cu-alune-gong-bao-3  pui-cu-alune-gong-bao-4

Am prajit bucatile de carne in ulei, in wok-ul incins bine.

Le-am lasat in jur de 4 minute, apoi am adaugat ardeiul iute,  jumatate din ceapa verde, usturoiul si ghimbirul si le-am calit impreuna inca 2 minute.

pui-cu-alune-gong-bao-5  pui-cu-alune-gong-bao-6

Am adaugat sosul, am amestecat tot timpul pentru un interval de timp de  aproximativ 2 minute, apoi am oprit focul si am adaugat alunele.

pui-cu-alune-gong-bao-7  pui-cu-alune-gong-bao-8

Am presart ceapa verde, am amestecat si asta a fost tot.

Picant, nu-i asa? Dar, tare bun!!!

pui-cu-alune-b

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Iti multumim pentru aceste retete minunate.Esti osursa de inspiratie!Retetele tale au ingrediente simple, usor de procurat si sunt superdelicioase .Multumesc din suflet!Mihaela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *