Orez prajit cu oua si legume

12 octombrie 2015Diva in Bucatarie

Orez prajit cu oua si legume. Orez prajit cu oua si legume divers colorate. Orez cu ou. Orez chinezesc cu oua si legume. Orez prajit Yangzhou.

Orez prajit cu oua si legumedivers colorate. Orez cu ou. Orez chinezesc cu oua si legume. Orez prajit Yangzhou.

Orez chinezesc cu ou. Reteta orez chinezesc. Orez chinezesc cu legume. Orez prajit cu ou, legume si sos de soia.

Orez prajit cu oua si legume in stil asiatic. Cum se face orez prajit cu oua si legume? Retete orez. Retete chinezesti. 

Este o reteta din bucataria cantoneza – una din cele mai rafinate si mai cunoscute bucatarii din Asia.

Este una din cele mai cunoscute retete de garnituri, se pregateste foarte usor, asa ca salvati link-ul si nu ezitati sa pregatiti acest orez prajit cu legume in stil asiatic.

Alte retete din bucataria chinezeasca gasiti daca apasati aici:pui dulce-acrisor cu ananas, pui chinezesc cu ciuperci, porc in sos dulce acrisor, porc cu alune, vinete chinezesti, etc.

Orez prajit cu oua si legume  iese cel mai bine din orezul fiert si racit de cateva ore. Poate fi pregatit si cu o zi inainte.

Aici am aratat cum se fierbe orezul simplu pentru retetele chinezesti.

Orezul fiert simplu, cu apa si foarte putina sare, inlocuieste painea pe care o consumam in mod obisnuit langa mancaruri cu sos.

De ce este mai bun orezul fiert si racit? Pentru ca bobul devine mai consistent, se ususca, astfel incat atunci cand intra in contact cu tigaia incinsa sa fie gatit ca si cand gatirea aceasta este cea mai importanta.

Daca nu aveti orez fiert de cu o zi inainte il lasati sa se raceasca bine, cateva ore.

Eu m-am documentat pentru aceasta reteta pe site-uri chinezesti. Intamplarea a fost sa ajung si eu in China la un moment dat si ma bucur ca reteta mea seamana foarte mult la gust cu ceea ce am mancat acolo.

In concluzie, reteta acestui orez prajit cu oua si legume este exact ce va trebuie.

Orezul prajit s-a nascut in bucataria chinezeasca din dorinta de a valorifica orezul fiert ramas de pe o zi pe alta.

Perioadele in care oamenii nu aveau ce manca, i-au facut sa transforme retetele simple in retete delicioase, devenind apreciate in timp pe tot mapamondul.

Orez prajit cu ou si legume este intalnit in toate bucatariile orientale.

Chiar daca nu aveti de gand sa il insostiti de alte retete de mancare chinezeasca puteti sa il folositi pe post de garnitura pentru snitel, cordon bleu, muschiulet la tigaie sau pui la ceaun.

Acesta poate fi mancat si simplu, cand vreti sa renuntati la carne. Merge si la pranz si la cina, il puteti pregati si lua pachet la birou.

Veti gasi in aceasta reteta nu doar o multitudine de culori, dar si gust bun si o mica portie de sanitate, caci in bolul acesta se gasesc o multimer de vitamine, proteine si fibre.

Reteta este foarte simpla, veti vedea mai jos. Asa ca, daca ati mancat la restaurant orez prajit cu ou si legume, il veti putea pregati si voi acasa, urmand indicatiile de mai jos.

Un lucru foarte important: nu folositi ulei de masline! In bucataria chinezeasca nu se foloseste ulei de masline.

Daca va place picant puteti adauga ardei iute sau ghimbir. Puteti sa fierbeti apa cu sofran sau turmeric si colorati orezul in galben.

Parerea mea este ca in bucatarie trebuie sa te joci putin. Sa descoperi gusturi si texturi.

Dar, pentru inceput, trebuie sa vezi care este reteta de baza, de la ce pleci.

In orezul chinezesc cu legume nu veti intalni ceapa calita ca la tocanite sau pilaf!

Nu transformati reteta in pilaf cu legume!

Un alt amanunt important pentru aceasta reteta este sa lasati minim 4-5 ore orezul fiert sa se raceasca. Daca vreti ca orezul vostru sa fie ca la restaurant, la fel de gustos.

Legumele trebuie sa ramana al dente, nu gatite pana se inmoaie.

Nu trebuie sa schimbati wok-ul. Daca nu aveti un astfel de vas puteti folosi o tigaie si lucrati la foc mare.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru orez prajit cu ou si legumeorez prajit Yangzhou: 

Ingrediente orez prajit cu oua si legume:

250 g orez cu bob lung – (Jamin sau Basmati)

400 ml apa

150 g legume congelate

2 oua medii

1 ceapa verde pentru decor

3 linguri ulei vegetal

1 lingura sos de soia

sare

Mod de preparare orez prajit cu oua si legume:

Inainte sa pun la fiert orezul l-am spalat in multe ape, pana cand apa a ramas curata in castron.

Am pus orezul la fiert cu 400 ml apa la foc mediu pana a dat in clocot.

Am amestecat, apoi am acoperit cu un capac, am dat focul la minim si am lasat sa fiarba 15 minute. am oprit focul, dar am lasat capacul inca 10 minute.

Orezul este fiert, dar usor al-dente. Am ridicat capacul si l-am aerat cu o furculita, apoi l-am lasat sa se raceasca 6 ore.

pui-chinezesc-cu-broccoli-1  pui-chinezesc-cu-broccoli-02

Am calit legumele timp de 1 minut (maxim 2 minute) in uleiul foarte incins, apoi le-am scos din wok.

Acest procedeu se numeste stir fry. Legume nu sunt gatite excesiv.

Daca aveti cuburi groase de legume puteti sa le caliti 2 spre 3 minute.

In locul legumelor am pus in wok ouale batute in prealabil si am amestecat continuu.

orez-cu-oua-si-legume-1  orez-cu-oua-si-legume-2

Cand ouale au fost preparate am adaugat orezul si am continuat sa calesc amestecand continuu inca 1-2 minute.

Am pus legumele inapoi in wok impreuna cu 1 lingura sos soia si am lasatin jur de 2 minute pe foc, amestecand tot timpul pentru a nu se lipi.

orez-cu-oua-si-legume-3  orez-cu-oua-si-legume-4

Am adaugat sare si mai amestecat 1 minut, apoi am luat de pe foc.

Puteti decora bolul de orez cu putina ceapa verde tocata.

Pofta buna!

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Multumesc draga Sanda pentru pozele cu reteta pregatita! <3

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. imi doresc sa incerc pana reusesc dar am avut esec cu orezul, in sensul ca dupa fier se face terci… cum pot evita acest lucru ?

  2. Pentru cei care orezul ieste terci sau fiert prea mult ,nu este nevoie sa fie fiert! Eu fierb apa și adaug orezul,închid bine de tot ual,sa nu iasă nici un pic de abur și in 20 min maxim orezul e exact cum vrem! Eu folosesc Jazmin sau pesmeti

  3. Atat de bun incat am introdus aceasta reteta in alimentatia de zi cu zi. Uneori mai adaug si ceva carne tip bacon, se imbina perfect. Multumesc pentru reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *