Zacusca de dovlecei

26 august 2015Diva in Bucatarie

Zacusca de dovlecei. Prajim ardeii kapia, gogosarii si ardeii iuti la gratar, apoi ii punem intr-un vas si presaram sare peste ei. Acoperim u un prosop si lasm 30 minute, apoi ii curatam foarte usor.

zacusca de dovlecei

INGREDIENTE:

(pentru 3 borcane 800 ml)

1.5-1.7 kg dovlecei – cantariti fara cotoare

500 g ardei kapia

200 g gogosari

300 g morcovi rasi

1-2 ardei iuti – optional

1 kg ceapa

500 ml suc (gros) de rosii

300 ml ulei

2 lingurite sare

piper proaspat macinat

1/2 lingurita boabe de piper

1 frunza dafin

1/2 lingurita oregano

4-5 linguri ulei pentru sigilare

PREPARARE:

Prajim ardeii kapia, gogosarii si ardeii iuti la gratar, apoi ii punem intr-un vas si presaram sare peste ei. Acoperim u un prosop si lasm 30 minute, apoi ii curatam foarte usor.

Dupa ce ii curatam de coaja, cotoare si seminte ii lasam pe un plan inclinat sa se scurga.

In acest timp curatam dovleceii, ii taiem cuburi mari si ii fierbem in apa cu sare in jur de 10 minute, sau pana devin moi. Ii luam de pe foc si ii punem la scurs in strecuratoare.

zacusca-de-dovlcei-1zacusca-de-dovlcei-2

Taiem ceapa julien, apoi o calim in 200 ml ulei. Cand devine putin lucioasa adaugam morcovii rasi.

Calim pana devine morcovul foarte moale. Pasam dovleceii, ceapa cu morcovi si ardeii, adaugam condimente, restul de ulei si suc de rosii si punem la fiert.

Din momentul in care incepe sa fiarba lasam in jur de 30 minute la foc mic, amestecand destul de des.

zacusca-de-dovlcei-3zacusca-de-dovlcei-4

Punem zacusca in borcane sterilizate si incalzite, avem grija sa nu ramana goluri de aer in compozitie, turnam putin ulei, punem capacul si sigilam.

Le lasam peste noapte acoperite cu o patura, apoi le putem pasatra la loc rece  (beci, camara racoroasa, frigider).

zacusca-dovlecei-b

Spor la pregatit zacusca de dovlecei!

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. ..arata bine…ca toate ale tale :)..problema mea este , ca aici in Franta, nu gasesc gogosari…oare pot face fara, iese la fel de buna?…nu prea cred, ca gogosarul este dulceag si carnos :(…nu stiu cum voi reusi sa fac ketchup? 🙁 …numai bine minunata „diva in bucatarie”

  2. Un mica/mare eroare pe care o practicati majoritatea gospodinelor legat de sterilizare si anume:
    Nu mai puneti ulei ultima data pt sterilizare . De asemenea este suficient a se spala borcanele fara alta sterilizare. În schimb puneti ultima data DIRECT DE PE FOC IN TIMP CE FIERBE USOR IN BORCANE ! Puneti cate putin ( un polonic odata) pina ae umple ,infiletati capacul si intoarcetile imediat cu gura in jos intru-un loc unde le veti lasa nemiscate 24 de ore. In felul acesta sterilizarea este asigurata nemaipermitand niciunei eventuale bacterii sa se dezvolte.
    Le puteti lasa si in soare toata vara si va garantez ca nu vi se va altera nici un borcan!
    Valabil pt orice zacusca,tocanita,dulceturi..etc la borcan!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *