Chrusciki (faworki) – reteta poloneza pentru minciunele

31 iulie 2015Diva in Bucatarie

Chrusciki (faworki) – reteta poloneza pentru minciunele. Noi le intalnim frecvent sub denumirea de minciunele sau scovergi, insa polonezii le numesc chruściki sau faworki, cu o reteta putin modificata.

Minciunele pufoase – reteta din copilaria mea – un preparat delicios din aluat dospit, un fel de gogosele sau scovergi. Reteta de minciunele pufoase este foarte simpla, cu ingrediente banale, pe care majoritatea dintre noi le avem in casa in mod obisnuit.

Noi le intalnim frecvent sub denumirea de minciunele sau scovergi, insa polonezii le numesc chruściki sau faworki, cu o reteta putin modificata.

Ale noastre sunt mai subtiri, le-as numi uscatele, dar ale polonezilor sunt mai pufoase, ca niste gogosi.

Intre mama mea si bunica din partea tatalui era relatia nora – soacra fix aceea de care se tot povesteste, dar cand venea vorba de mancare se detensiona atmosfera si daca se pregatea „chruściki” stateau chiar si isi povesteau cate in luna si in stele, de parca erau prietene de o viata. 🙂 )) Diferenta de generatii si cultura se oprea.

Minciunele au si italienii si le numesc crostoli, in Moldova le gasiti sub numele de pancove, cirighele, scoruse.

Retete din bucataria poloneza nu am apucat sa gatesc prea multe, desi bunicii mei ma asteptau cu o multime de bunatati.

Retetele bunicii mele poloneze de pe blog sunt: oua umplute cu ciuperci, babka, rulouri de vitel umplute cu ciuperci, ciorba de perisoare cu smantana, ciuperci marinate, prune marinate, clatite umplute cu somon afumat.

Bucataria poloneza a fost influentata de cea ruseasca, ucraineana si nemteasca. Mancarea este consistenta, cu multa carne, usor mai grase, cu multa smantana.

Din meniul polonezilor nu lipsesc supele si mancarurile cu peste si ciuperci. Evident, temperaturile mai scazute decat cele din Romania si-au pus amprenta pe stilul de gatit si pe ingredientele folosite.

minciunele reteta diva in bucatarie

Desi zilele toride m-au tinut departe de aragaz sau cuptor, trebuia sa pregatesc ceva bun pentru copilul meu, care se intorcea din tabara.

Ii plac foarte mult. Pentru el sunt cina perfecta alaturi de o cana cu lapte.

Fiului meu ii plac foarte mult si gogosile. Bine, nu stiu copil care sa nu se bucure de o gogoasa calda si pufoasa.

In plus, reteta aceasta se potriveste perfect proiectului The food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii initiat de Oana ( Savori Urbane). Luna aceasta chiar ea este gazda, retetele poloneze vor fi vedete, asa ca aici veti putea vedea in data de 15 august tot ce au pregatit toti cei 24 de bloggeri implicati.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru minciunele poloneze intalnite sub numele de chruściki sau faworki:

INGREDIENTE:

550 g faina

1 praf sare

30 g drojdie proaspata

250 ml lapte

2 linguri zahar

2 oua

80 g unt topit

ulei pentru prajit

PREPARARE:

Punem faina intr-un vas cu un praf de sare. Dizolvam drojdia cu laptele caldut, o amestecam cu 1 lingura zahar si putina faina si o lasam sa dospeasca 10 minute, apoi o punem peste faina si amestecam.

Batem galbenusrile cu o lingura de zahar, apoi topim untul si il racim.

minciunele-reteta-poloneza-2minciunele-reteta-poloneza-1

Punem ouale si untul peste faina, apoi framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Il lasam in loc cald sa creasca, pana isi dubleaza volumul.

minciunele-reteta-poloneze-3minciunele-reteta-poloneza-4

Intindem aluatul pe blatul de lucru, il taiem in dreptunghiuri, avand grija sa taiem fiecare bucata in mijloc astfel incat sa nu ajungem la capete.

Prin aceasta taietura rasucim chruściki luand fiecare capat in parte si introducandul prin gaura astfel incat sa obtinem ceva ce seamana la final cu un nod.

Le prajim in ulei incins pana se rumensc usor pe ambele parti, apoi le scoatem pe un prosop de hartie sa fie absorbit surplusul de ulei.

minciunele-reteta-poloneze-5minciunele-reteta-poloneze-6

Tapetam cu zahar pudra cand s-au racit, apoi putem manca.

minciunele-retete-poloneze-a

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Faworki sunt un pic mai „uscate”.Se fac în Polonia multe în carnaval,perioada care precede postul Pastelui.Ultima joi înainte de Post este Joia Grasa -Tlusty Czwartek. Atunci este tradiția sa se mănânce faworki și paczki,adică gogoși….fără număr

  2. La mine în familie (în Bărăgan) se fac cu bicarbonat (amoniac), cu lapte dulce sau acru (iaurt) și ies mai uscate (cred că li se mai spune și uscățele). La noi li se spune, fundițe. Oricum, delicioase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *