Zarzavat pentru ciorbe la borcan

9 septembrie 2014Diva in Bucatarie

Zarzavat pentru ciorbe la borcan. Zarzavat pentru ciorbe la borcan – zarzavat de legume pentru iarna- aromat, gustos, cu texturi si arome ce se imbina perfect, reteta simpla, naturala, fara conservanti.

Zarzavat pentru ciorbe la borcanzarzavat de legume pentru iarna– aromat, gustos, cu texturi si arome ce se imbina perfect, reteta simpla, naturala, fara conservanti.

Putem spune ca facem si economie la bugetul casei realizand  zarvat pentru ciorbe la borcan, caci vara toate aceste legume sunt mult mai ieftine, fiind in plin sezon. In plus, cand ai in gradina proprie o multime de legume si verdeturi, nu ar fi pacat sa nu profiti de faptul ca sunt naturale si sunt crescute cu dragoste?

Chiar daca se gasesc in magazine legume proaspete tot timpul anului, acest tip de conserva ne va fi de mare ajutor in zilele in care stam prea mult la servici si nu mai avem timp de alergat prin supermarket.  🙂  In plus, vom avea legumele gata curatate si tocate! Cantitatile vor fi dupa gustul fiecaruia, putand adauga sau elimina 1-2 ingrediente.

Zarzavaturile si legumele tocate marunt asteapta doar sa fie aruncate in viitoarea ciorba sau in tocanite/ mancaruri. Cat de usor poate fi sa faci o astfel de mancare, in care totul este deja tocat?

Legumele si verdeturile se spala foarte bine, sub jet de apa, apoi se lasa pana se ususca. Radacinoasele vor curatate prin decojire inainte de a fi rase.

Eu pastrez cateva borcane de zarzavat pentru ciorba intr-un  frigider, in mansarda. Nu se strica niciodata! Dar, nu toata lumea are mai multe frigidere in casa, asa ca recomand sa puneti borcanele intr-o oala captusita cu prosop si apa cat sa fie aproape de capace, apoi se fierb la foc mic 30 minute.

Dupa acest interval de timp se lasa borcanele la racit sub patura, racirea lenta fiind cea mai indicata.

Daca vreti sa vedeti cum am pregatit si alte retete in care am conservat legume, va invit sa vedeti cum am facut cea mai buna salata dulce-acrisoara de legume pentru iarna sau aceasta salata de muraturi.

Pentru muraturi intregi, va recomand cea mai simpla si mai buna reteta de muraturi asortate picante. Prietenii mei le mananca cu pofta de fiecare data, asa ca in fiecare an incerc sa ofer cate un borcan cate unuia. Sper ca nu am uitat pe nimeni.

Zarzavat pentru ciorba la borcan se conserva natural, sarea fiind agentul principal ce contribuie la conservare.

Se pot pune si pungi in congelator, dar ce faci cand ai un congelator mic? Mai vrei sa pastrezi si puiul de la tara, cateva vinete sau fructe, slanina afumata si… spatiul este atat de mic incat ai mare nevoie sa rezolvi problema, pastrand aceste legume si verdeturile in borcane. Sper ca aveti loc in camara, caci am o multime de sugestii de muraturi in saramura pe care le veti adora.

Daca vreti sa salvati timp, bani si loc in congelator, pregatiti zarzavat pentru ciorbe la borcan. Iar eu va las lista de ingrediente folosita de mine in general (cu cantitati ajustate in functie de gusturi si cat am in gradina) si modul de preparare mai jos, cu speranta ca veti da share acestei postari, sa ajunga la cat mai multi oameni.

INGREDIENTE:

rosii

morcovi

pastarnac

radacina telina

ardei gras in mai multe culori

gogosari

frunze si tije de telina

patrunjel

sare

boabe de piper

PREPARARE:

zarzavat-pentru-ciorbe-la-borcan-1

Dam prin razatoarea mare legumele radacinoase (morcovi, telina, pastarnac), tocam cuburi ardeii si gogosarii, frunzele de telina, patrunjelul si tijele de telina.

zarzavat-pentru-ciorbe-la-borcan-2

Le punem intr-un vas mare, adaugam sare (la un kilogram de legume o lingura de sare pentru muraturi) si boabe de piper. Amestecam pana se omogenizeaza compozitia.

zarzavat-pentru-ciorbe-la-borcan-3

Le lasam in jur de o ora, apoi le punem in borcanele sterilizate in prealabil, fara zeama lasata intre timp – vor mai lasa oricum suc in borcane. Le pastram la intuneric intr-o camara racoroasa (beci).

Daca nu aveti o camera racoroasa puteti steriliza borcanele (fierte in apa, cu prosop pe fundul oalei, cat sa fie acoperite borcanele cu apa) la foc mic, 30 minute.

zarzavat-pentru-ciorbe-la-borcan-4

Se pregatesc usor, asa ca va urez spor la pregatit zarzavaturi pentru ciorbe la borcan!

Sper sa va placa si muraturile pe care le-am postat pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Buna,
    Am pus si eu 8 borcane, din pacate am uitat sa pun sare :(…..
    Din 8, 2 au facut mucegai si le-am aruncat, celelalte 6, am deschis unul, dar are un gust ciudat, ca si cum ar avea mult acid in interior, este norma sau sunt stricate?
    Multumesc

  2. Tare ma supar cand gasesc retete fara cantitati ,macar aproximative. Eu sunt un barbat si poate nu stiu cat sa pun din fiecare. Slava D-lui ca sunt si femei destule ce se afla in aceeasi situatie. Pozele sunt frumoase dar…cum sa incerc a o prepara cand nu stiu gramajele. O zi minunata si gandeste-te si la cei mai putin initiati.

    1. La aceasta reteta chiar nu este nevoie de cantitati exacte! Daca vreti mai multe rosii, morcovi sau stiu eu ce va place sa regasiti mai mult in ciorba puneti cum va place. Eu pun cu aproximatie la 1 kg rosii 1 kg din restul legumelor.

  3. Fara suparare, daca sunt sterilizate, se pot pastra in camara si 12 luni fara sa-i fie afectat gustul. Atunci cand faci cantitati mai mari nu au loc in frigider.

  4. La început, sunt bune, dar pe la mijlocul iernii, se moaie și au gust de murături…mai bun, mi se pare cel fiert jumătate de oră,la care nu mai adăugăm sare multă, care înmoaie zarzavatul și după cum spuneam, ii da gust de murături,ci sare după gust.

  5. Bună…daca l am facut azi si à doua zi aud cv la borcan ça si cum fementeaza am mai strans borcanele oare sa fie déjà stricat??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *