Covrigi cu cascaval cu aluat din cartofi

2 mai 2014Diva in Bucatarie

Covrigi cu cascaval cu aluat din cartofi. Reteta este in familia noastra de atat de multi ani, incat mama o poate face si cu ochii inchisi.

Covrigi pufosi si gustosi cu aluat din cartofi, peste care am presarat cascaval sunt cei mai buni covrigi de casa. Covrigii cu cascaval, cu aluat din cartofi, au un gust extraordinar de bun si se fac foarte usor.

Reteta este in familia noastra de atat de multi ani, incat mama o poate face si cu ochii inchisi.

Ea nu sta sa cantreasca ingredientele, ii face cumva la ochi. Dar, pentru cei care nu au o asemenea experienta am rugat-o sa astepte sa cantaresc fiecare ingredient in parte. A pastrat cativa cartofi fierti pentru piure de cartofi si i-a transformat in covrigi.

Covrigii  cu cascaval, cu alut din cartofi, erau cei pe care ii luam cand eram copil si plecam in tabara. Ii puneam intr-o punga si erau buni nu doar pentru drumul care mi se parea foarte lung pana la cabana, dar inlocuiau si cina din primele seri. Mama imi spun e ca renuntam la haine de schimb, ca sa am loc pentru covrigi pufosi cu aluat din cartofi. Si mi-a povestit ca s-au plans doua colege ca nu le-am dat si lor. Eu nu mai tin minte acest aspect. Eram un copil sclifosit, care se stramba la mancarea care nu arata si nu mirosea asa cum mi-ar fi placut mie. Mai bine faceam foamea decat sa mananc orice mi se punea pe masa. Nici vremurile nu ii ajutau prea mult pe cei care organizau tabere. Erau perioade in care carnea se gasea greu, pe cartele, iar supele din tabara imi dadeau impresia uneori ca sunt zoaie.

O perioada de cativa ani, dupa revolutie, mama nu a mai facut acesti covrigi cu cascaval. Asta pana cand am inceput sa stau la birou pana pe la miezul noptii. Ma intreba ce am mancat si ii spuneam ca imi comandam pizza sau alte lucruri si nu ma credea. Imi spunea ca mi-a facut covrigi pentru micul dejun, dar stia ca nu rezist si arunc in geanta macar doi covrigi, sa am ce rontai in fata calculatorului sau pe drum spre casa, in zilele in care nu aveam timp nici macar de un pranz pe fuga.

Acum vreau sa ii fac si eu baiatului meu covrigi cu cascaval, cu aluat din cartofi. As vrea sa ii ofer tot ce mi-a placut mie in copilarie, dar si multe alte retete noi.

covrigii-pufosi-cu-cascaval-0-0

Pe blog gasiti si alte retete de covrigi pregatite de mine: covrigi bavarezi (pretzel), covrigi turcesti (simit), covrigei cu seminte de chimen.

covrigi-cu-cascaval-0

Acesti covrigi cu cascaval, cu aluat din cartofi, se potrivesc foarte bine la micul dejun, sau langa o halba de bere la masa cu prietenii, pot fi perfecti pentru pachetelul pe care il pregatim copilului (simpli sau pe post de sandwich).

In speranta ca veti incerca si voi reteta de covrigi cu cascaval cu aluat din cartofi va las lista de ingrediente si modul de preparare, prezentat pas cu pas:

INGREDIENTE:

270 g faina (adaugam cat e nevoie)

100 g  cartofi fierti si pasati

1 galbenus

50 g unt

1 lingurita de sare

110 ml lapte

20 g drojdie de bere
Pentru uns:

1 galbenus

2 linguri lapte

50 g cascaval ras

PREPARARE:

Am dizolvat drojdia in laptele caldut si am lasat-o sa dospeasca. Cand a crescut, dupa 15 minute, am psu-o peste faina si am amestecat-o usor cu aceasta, apoi am adaugat galbenusul de ou. Am incoroprat cartofii fierti, raciti si pasati ca pentru piure.

covrigi-cu-cascaval-1

Am pus si untul topit si am inceput sa framant aluatul.

covrigi-cu-cascaval-2

In functie de apa retinuta de cartofi este posibil sa mai fie nevoie de putin lapte sau  daca au prea multa apa se adauga putina faina (treptat cate o lingura-20-30 g) astfel incat sa rezulte un aluat moale care nu se lipeste de maini.

Aluatul este lasat sa creasca pana isi dubleaza volumul. Am rupt bucati din aluat si le-am modelat  in mana pana am obtinut snururi lungi pe care le-am rasucit si le-am lipit.

Am pus covrigii in tava tapetata cu hartie de copt si I-am copt in cuptorul preincalzit la 200°C aproximativ 20 de minute.

covrigi-cu-cascaval-3

Cand au inceput sa se rumneasca am scos tava, i-am uns cu ou batut cu lapte si am presarat cascavalul ras.

covrigi-cu-cascaval-4

I-am pus inapoi in cuptor pentru 3-4 minute sau pana se topeste cascavalul, apoi am scos tava si am pus covrigii pe un gratar sa se raceasca.

pe cel de pe farfurie l-am mancat caldut, cu lapte. Este atat de bun!!!

covrigi-cu-cascaval-0-1

Va doresc spor la pregatit covrigi pufosi cu cascaval, cu aluat de cartofi.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *