Pesto de leurda

7 aprilie 2014Diva in Bucatarie

Pesto de leurda.

Pesto de leurda

Sosul pesto de leurda este gustos, usor si rapid de pregatit, un sos sanatos ce poate fi pregatit pentru paste, salate, cartofi fierti sau copti, peste sau alte tipuri de carne.

Este planta vedeta a primaverii, fiind folosita atat pentru gustul ei, cat si pentru proprietatile cu care vine la pachet. Este numita usturoi salbatic pentru ca are gust de usturoi.

Este sosul meu preferat in fiecare primavara. Desi imi propun sa il pastrez si in congelator nu reusesc niciodata.

Pesto este unul din cele mai delicioase sosuri pe care ni le-a oferit bucataria italiana. Este original din zona de nord a Italiei, dar a ajuns in toata lumea si este foarte apreciat.

Denumirea sosului vine de la “pestare”, termen care inseamna a zdrobi. Pe vremuri ingredientele se zbrobeau in mojar, dar in zilele moastre in mixer vertical sau un robot face treba in mai putin de un minut.

Reteta clasica de pesto de busuioc – pesto alla genovese – sta la baza altor tipuri de pesto.

pesto-de-leurda-0

Retetele mele le gasiti daca apasati pe titlul retetei dorite:

Exista si in Franta o varianta aproape identica a acestui sos si se numeste Pistou, dar acesta nu contine seminte de pin.

Pentru a pregati pesto de leurda ai nevoie de cateva ingrediente si il poti face in maxim 5 minute.

Imi place foarte mult gustul de usturoi al leurdei. Mai mult decat al usturoiului.

Pesto de leurda poate fi pastrat in frigider pana la 5 zile sau in congelator in jur de 6 luni.

Sosul pesto de leurda este pregatit doar cu ingrediente naturale si puteti beneficia in acelasi timp de proprietatile acestei plante.

Leurda, nunmita si usturoi salbatic contine vitamina A si C, vitamine din complexul B, saruri minerale (calciu, fier, magneziu, natriu, cupru) si proteine.

Leurda este unul din cele mai puternice remedii din natura, cu efecte vasodilatatoare ce ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale.

Am citit o multime de articole care evidentiau puterea acestei plante de a stimula memoria, combate insomniile, starile depresive si cele de anxietate.

Consumata in stare cruda ajuta si la tratatrea infectiilor de la nivelul cailor respiratorii, au efect antiseptic si antiinflamator.

In plus, curata rinichii, vezica urinara, elimina excesul de acid uric, ajuta la eliminarea parazitilor intestinali si este un adevarat prieten pentru cei care au probleme la nivelul intestinelor.

Dar, nu o sa va plictisesc in aceasta postare cu toate beneficiile. Retineti doar ca ar fi bine sa consumati cat mai multa leurda, cat este sezonul acesteia (aprilie-iunie), caci este tonicul natural de care are nevoie organismul in fiecare primavara.

pesto-de-leurda

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru pesto de leurda:

Ingrediente pesto de leurda:

100 g parmezan
50 g muguri de pin
100 g frunze de leurda (fara tulpini)
300 ml ulei de masline
3 linguri suc lamaie
sare
piper negru proaspat macinat

Mod de preparare pesto de leurda:

Am spalat frunzele de leurda sub jet de apa rece – frunza cu frunza, sa nu ramana praf sau insecte.

pesto-de-leurda-1

Am pus frunzele in mixer/robot impreuna cu parmezanul, jumatate din cantitatea de ulei si semintele de pin.

pesto-de-leurda-2

Am lasat mixerul sa isi faca treba 1 minut, apoi am adaugat restul de ulei, sucul de lamaie, sare si piperul proaspat macinat.

Am continuat sa mixez pana cand toata compozitia a fost cremoasa. Am gustat si am adaugat putina sare. Verificati daca aveti nevoie de piper sau suc de lamaie.

pesto-de-leurda-0

Simplu, bun si sanatos!

Sper ca incercati si voi caci este tare bun si sanatos!

Alte retete de pesto de leurda gasiti aici:
1. Pesto de leurda

Va invit sa ma urmariti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasiti daca apasati aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *