Just t te provoaca din nou!

April 4, 2014 | CATEGORIA

Just t va invita la concurs!
De data aceasta vrem sa fiti creativi si sa realizati o reteta inedita care sa aiba ca si tematica FEL PRINCIPAL PENTRU MASA DE PASTE/APERITIV SPECIAL.

Si pentru ca dorim sa va punem la incercare si mai mult, indrazniti sa folositi ingrediente atipice inspirate din retetele de ceai Just-t.

Site-ul nostru www.just-t.ro va sta la dispozitie pentru a va pune in tema cu toate retetele noastre!

Premiul consta intr-un minunat TAJINE, vas pentru gatit specific din Nordul Africii, numai bun pentru bucataria voastra precum si ultima inovatie de la Just t- Black Label, un ceai intr-un ambalaj deosebit cu un gust care te va duce cu siguranta pe meleaguri exotice – Black Label No 9 Bombay Chai.

03-1

Puteti castiga acest Tajine respectand urmatoarele reguli:

1. Dati like paginii Just t si share la postul concurs de pe facebook/ Just t Romania, apoi lasati un comentariu cu numele retetei pregatite la postul de concurs de pe pagina de facebook Just t Romania
2. Trimiteti reteta si poza preparatului final (poza trebuie sa va apartina) pana in data de 14 aprilie 2014, ora 19.00. Maximum de retete pe care le poate trimite un participant este 3.

Vor fi inscrise doar retetele care respecta conditiile de mai sus. Acestea vor fi postate in ordinea primirii in continuarea acestei postari.

In data de 15 aprilie se va acorda premiul pentru cea mai creativa si mai apetisanta reteta.
Concursul se adreseaza persoanele care au domiciliul pe teritoriul Romaniei. Castigatorul poate sa trimita datele in maxim 2 zile lucratoare de la anuntarea lui pe www.divainbucatarie.ro. In cazul in care nu se respecta acest termen, ne rezervam dreptul de a acorda un nou premiu.

Va asteptam cu drag si va dorim inspiratie!

Iar castigatorul este…

Catalina Zaharescu – Pulpa de miel marinata in sos de rodii

Felicitari! Asteptam datele de contact!

1. Madalina Marin
Pui marocan

jt-1

Ingrediente:
* 2 pulpe de pui dezosate
* 1 conservă de roşii cubuleţe
* 1 legătură de ceapă verde
* 2 căţel de usturoi
* coaja rasă de la o lămâie
* 2 linguriţe boia (dulce, iute sau smoked)
* 1 linguriţă pudră de chimen
* 1/linguriţă scorţişoară
* 150 g măsline negre nesărate
* ulei
* sare
* pătrunjel

Mod de preparare
Mirodeniile, coaja de lămâie şi usturoiul ras fin,un praf de sare plus 2 linguri de ulei, se amestecă bine.
Carnea se taie cubuleţe şi se trece prin amestecul aromat. Se lasă la rece 15 minute.
Ceapa tocată mai mare se pune la călit. Se adaugă şi bucăţelele de carne şi foarte puţină apă şi se lasă să stea pe foc cam 10 minute, amestecând mereu. Se adaugă cubuleţele de roşii şi măslinele şi se potriveşte gustul de sare.
Mai fierbe totul vreo 10 minute la foc iute, după care mâncarea este gata.
La servire se presară cu coajă de lămâie şi pătrunjel tocat.
Poftă bună!

2. Karoly Mathe
MIEL LA CUPTOR

jt-2

Tare bine se curata mielul ales si se pun intr-un oala in care deja avem apa tare de cald ,lasam 5 minute in apa intre timp invertim mai multe or mielul.. Se scoate dupa 5 minute si tare bine se scurge de apa,.,dupa care dupa gust si placere se condimenteza,.,dar piper alb, chimen dulce, ulei de masline si usturoi sa nu lipseasca.Dupa condimenteare se pune intr-o tava se lasa 3 ore asa.Se pot si transa dupa gust si asa sa fie condimentat.Se baga in cuptor la foc mediu.dupa35 minute se scimpa pozitia
tavei si cu uleul cald tare bine se unge , dupa care se mai pune in cuptor 45 de minute.

3. OANCEA ALEXANDRA
Oua mincinoase

jt-3

rosu, porumb, mazare boabe , sare, piper, morcov, coaja de lamaie, usturoi, coji de oua, gelatina

Cum o sa folositi foarte multe oua la diferite retete de Pasti sigur o sa va ramana cojile. Asa ca de ce nu incercam sa facem ceva mai special cu ele. In primul
cu mare grija in partea mai turtita.Puteti folosi un cui cu care sa bateti usor pana se gaureste oul si apoi rupeti coaja usor cu mana cat sa faceti o gaura nu
prea mare (cam cat doua boabe de mazare). Goliti oul si incercati sa luati si pielita de pe coaja apoi clatiti bine cu apa. Pare dificil dar nu este deloc
trebuie putin antrenament. Puneti cojile deoparte la uscat si pregatiti compozitia.
Morcovii si mazarea boabe trebuie fierte.Pieptul de pui se fierbe in apa cu putina coaja de lamaie, usturoi, piper . Ardeiul se taie bucatele mici , la fel si morcovul
fiert si pieptul de pui.

Se pun oua in cofrag cu gaura in sus si se pun legumele si pieptul de pui in coji alternativ. Separat se pune la foc supa de pui ( se poate folosi si apa in loc
de supa de pui dar nu mai este asa gustos) si se adauga in ea gelatina.Se lasa fiecare coaja . Se lasa sa se raceasca si sa se intareasca gelatina apoi in
functie de preferinte le decojiti sau le puneti pe platou asa ca sa pacaliti.

4. Mona M
Friptura de miel in folie

jt-4

Se taie pulpa de miel suvite. Se pun bucatele de carne pentru fiecare portie in bucati de folie cu felii de rosii, ceapa, ceapa verde, ardei gras verde, cateva frunze de menta, un catel de usturoi taiat pe jumatate, un praf de sare si piper, 2 linguri ulei masline si 1 lingura vin alb.

Se strange folia ca sa nu se evapore aburii si se da la cuptor pentru 45 minute la foc mediu -mic. Dupa acest interval se verifica daca este facuta carnea. In functie de cuptor este posibil sa se faca si mai repede de 45 minute.
Pofta buna!

5. Paula Gafitescu
Miel aromat la cuptor

jt-5

Ingrediente
1 pulpa miel
sare
ienibahar
cimbru
usturoi
cartofi
dovlecel

Marinat
1 cana vin,
1 cana apa
1 lingura otet balsamic
1 lingurita sare
1 lingurita piper verde
1 lingurita cimbru
1 lingura suc lamaie

Prima si prima data pregatim cele necesare pentru marinarea carnii. Pentru ca nu am avut mult timp la dispozitie, am pregatit o marinata mai acida, asa incat in cele doua ore cat am lasat carnea la marinat sa-si faca efectul.

Spalam bine bucata de carne/pulpa de miel. Intr-un bol mare amestecam vinul cu apa, otetul, sarea, piperul, cimbrul si sucul de lamaie. Punem carnea de miel in amestec si o lasam la rece pentru doua ore, timp in care mai invartim carnea in marinata, ca sa fie bine acoperita pe toate partile.

Incalzim cuptorul la 190 de grade. Curatam usturoiul si taiem in doua fiecare catel. Din loc in loc facem adancituri in carne, cu ajutorul unui cutit cu varf ascutit, si introducem usturoiul.

Nu am dat cantitati exacte pentru condimentat mielul, fiecare poate sa puna dupa bunul plac. Asadar amestecam intr-un vas sarea, ienibaharul si cimbrul, si frecam bine pulpa de miel cu amestecul de condimente. Punem pulpa intr-o tava, turnam 1 pahar de marinata si acoperim cu folie alimentara. Lasam pulpa acoperita pentru o ora si 20 de minute, dupa care scoatem folia si mai lasam jumatate de ora pana este bine rumenita. Dupa ce scoatem folia, stropim carnea cu sosul din tava ca sa nu se usuce prea tare la copt.

Ca si garnitura am copt pe gratar un dovlecel mediu feliat, cativa cartofi taiati felii subtiri si o ceapa. Au fost delicioase legumele preparate asa!

Cam atata despre aceasta mancare, sa aveti pofta!

6. Sara&Mike
Stufat de miel

jt-6

*Ingrediente 4 persoane:*
600 g carne de miel (pulpa sau coaste)
12 fire ceapa verde
12 fire usturoi verde
200 g rosii cuburi (conserva)
3 linguri pasta de rosii
2 foi de dafin
1 lingurita de suc de lamaie
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
sare
piper
ulei pentru prajit

*Mod de pregatire:*
Carnea de miel se portioneaza, se spala, se scurge si se inabusa in 2-3 linguri de ulei pe toate partile. Se stinge cu putina apa, se pune sare si piper si se mai lasa 20 minute la foc mic sub capac. Dupa ce s-a rumenit se adauga ceapa si usturoiul verde, taiate in bucati de 3 – 4 cm. Dupa inmuierea lor, se adauga 2 foi de dafin, 2-3 linguri de bulion si o jumatate de conserva de rosii taiate in cuburi.
Dupa ce a dat in clocot de cateva ori, se adauga 1 lingurita de suc de lamaie si se potriveste cu sare si piper dupa caz.
Se muta intr-un vas pentru cuptor, se adauga putina apa si se da la cuptor pana scade putin sosul. Se scoate din cuptor si se presara verdeata tocata marunt. Se serveste calda.

Pofta buna!

7. Patras Simona
Miel cu ansoa si masline

jt-7

Ingredinte:
* 500 g carne de miel

* 2 linguri ansoa maruntita
* 1 lingura unt
* 1 ceasca vin
* 1 ceasca supa de miel
* ulei de masline
* cimbru verde
* rozmarin verde
* usturoi pisat
* sos de rosii
* coaja de lamaie
* sare, piper
* cus cus pentru garnitura

Mod de preparare:
Carnea de miel se taie bucati potrivite, spala si se sterge cu un prosop absorbant.
Se condimenteaza carnea de miel cu cimbru , rozmarin ,ulei de masline ,jumatate ceasca de vin , ulei de masline,si se lasa la marinat pentru cateva ore la frigider.
Se prepara un sos prin sotarea usturoiului in unt pana isi schimba culoarea.
Se toarna vinul, supa de miel si pasta de tomate, se omogenizeaza , se incorporeaza ansoa, sare, piper dupa gust.
Se adauga restul de marinata, putina apa , coaja de lamaie si se continua fierberea.
Carnea de miel se pune pe farfurie alaturi de sosul de ansoa si se serveste alaturi de garnitura de cus cus.

8. Patras Simona
Miel aromat cu legume si orez

jt-8

Ingrediente:
* 500 g carne de miel dezosata
* 1 zucchini
* 1 ardei galben
* 1 ardei kapia
* 1 fir de praz
* 50 ml vin alb
* 1 legatura usturoi verde
* cateva fire menta proaspata
* cateva fire rozmarin proaspat
* cateva fire patrunjel verde
* piper boabe mozaic
* coariandru
* ulei de masline
* sare de mare

Mod de preparare:
Carnea de miel dezosata si taiata bucati potrivite se spala foarte bine si se sterge cu un servet absorbant.
Intr-un bol se pune coriandrul zdrobit, usturoiul, menta, rozmarinul tocate marunt, piperul mozaic si se amesteca cu vinul si putina apa.
Se pune carnea de miel in marinata si se lasa cel putin 4 ore la rece.

Legumele se curata, se spala si se taie cubulete potrivite.
Intr-o tigaie se incinge uleiul de masline si se adauga legumele, se condimenteaza cu sare si piper, si se lasa pe foc timp aproximativ 4-5 minute.
Orezul se fierbe in apa cu putina sare. Se serveste mielul aromat cald alaturi de legumele si orez.
Pofta buna!

9. Violeta Postolache
Somon Teriyaki

jt-9

Ingrediente:

2 fileuri de somon (cca 500 gr)
50 ml sos soia
1 lingura otet balsamic
2 linguri miere
1/2 lingurita ghimbir

Mod de preparare:

Spalam pestele si il stergem cu servetele absorbante. Il punem pe grill-ul incins si il figem pe ambele parti, aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte. Nu il lasati foarte mult fiindca pestele va deveni fad si nu va mai fi la fel de gustos, trebuie sa ramana moale si suculent.
Cat sta pestele pe gratar pregatim sosul teriyaki. Punem intr-un vas sosul de soia otetul balsamic. Adaugam mierea si ghimbirul si dam in cateva clocote pana capata consistenta unui sos. In mod normal sosul teriyaki ar trebui sa contina mirin, cum eu nu am avut am pus otet balsamic si miere, a fost foarte bun si asa, poate chiar mai bun.
Cand pestele este gata il acoperim cu sosul cald inca. Il lasam cca 5-10 minute sa se intrepatrunda aromele.
Scoatem pestele din sos si il asezam pe un platou alaturi de orez si presaram ceapa verde taiata pe diagonala, pentru un gust proaspat. Pentru un gust deosebit si un aspect placut puteti presara deasupra susan pe care l-ati prajit usor in prealabil.

10. Sara&Mike
*Friptura de miel cu rozmarin*

jt-10

** Ingrediente 4 persoane:*
4-5 bucati de miel (rasol, pulpa, coaste)
3-4 linguri de ulei de masline
1 lingurita ghimbir ras
150 ml supa de legume
2-3 catei de usturoi
2-3 fasii coaja de lamaie
sare si piper
crengute de rozmarin
** Garnitura:*
varza de Bruxelles
fasole galbena
baby carrot
ulei de masline
sare si piper alb

** Mod de pregatire:*
Daca mielul este tanar nu este necesara tinerea lui la marinata. Se curata bucatile de pielite si tendoane. Se pregateste un vas pentru cuptor. Se condimenteaza bucatile dupa gust. Se pune uleiul, usturoiul, ghimbirul ras, 1-2 crengute de rozmarin si supa de legume (dintr-un cub concentrat de legume). Se acopera cu o folie si se da la cuptor.
Intre timp se pregateste garnitura. Dupa preferinte sau in functie de ce avem in frigider, pregatim legumele sotate. Intr-o tigaie cu putin ulei de masline se soteaza la soc mic baby carrot, fasole galbena si varza de Bruxelles. Am folosit legume congelate care la caldura isi mai lasa apa, asa ca nu a trebuit sa adaug decat 2-3 linguri de supa. Se condimenteaza dupa gust.
Dupa o ora se verifica friptura. Se scoate folia de aluminiu, se adauga 2-3 fasii coaja de lamaie, se mai complecteaza cu supa dupa caz si se mai lasa la cuptor pentru inca jumatate de ora. Cand s-a rumenit frumos si carnea aproape pica de pe oase, friptura este gata.
Se serveste langa legumele sotate.
Pofta buna!

11. Catalina Zaharescu

Pulpa de miel marinata in sos de rodii

jt 11

Ingrediente necesare pentru 4 persoane

1 pulpă de miel (cam 1,5 kg)- am cumpărat o pulpă superbă de la Cuţitul de Aur, conform sfaturilor lui Mazi
100 ml melasă rodii- produs arăbesc (se găseşte la toate Mega Image-urile)
300 ml apă
1 jumătate lime
1 linguriţă (chimion) cumin
1 linguriţă cimbru
1 linguriţă busuioc uscat
50 ml ulei măsline
3 crenguţe mentă
sare de mare, piper proaspăt măcinat
opţional, câţiva ardei iuţi- pentru cine iubeşte mâncarea iute
Arpagic (sau cepe mici)- 400 g

Într-un vas încăpător se pun melasa de rodii, apa, sucul de la jumătatea de lime, coaja tăiată felii subţiri, cuminul, cimbrul, busuiocul, menta, sarea, piperul, ardeii iuţi şi uleiul de măsline.

Se pune pulpa de miel întreagă sau tăiată în două în acest amestec. Se lasă la marinat 3 ore (minim). Din când în când se întoarce carnea în tavă (dacă aveţi pungi speciale este mai simplu).

Separat, arpagicul se ţine în apă cam o oră (procedeu are va ajuta la curăţarea mai uşoară a cojilor). Se curăţă, se spală în apă rece. Se pune într-o tavă încăpătoare împreună cu pulpa de miel.

Se toarnă şi o parte din marinadă, cu toate mirodeniile din ea. Se bagă la cuptor pe raftul al treilea, 30 minute pe o parte şi 15- 20 pe cealaltă.

Cuptorul trebuie setat la temperatura de 190 grade C.

Pentru cuptoarele pe gaz/ electrice fără abur este nevoie de o temperatură de 190 grade C şi un capac care să acopere friptura pentru primele 30 minute.

Se serveşte cu arpagicul copt şi salată verde/ rucola proaspătă. Pentru un plus de aromă de arpagic, puteţi adăuga arpagicul în ultimele 15 minute de coacere.

Vă doresc un Paşte frumos, însorit oriunde vă aflaţi şi cu oricine vreţi!

12. Mirela Carmen Tomescu
PIEPT DE CURCAN, IN STRAT DE BRANZA CU IERBURI AROMATE

jt 12

O reteta pregatita sanatos, in care pieptul de curcan este invelit intr-un strat de branza, aromata cu mirodenii naturale, nesupuse prelucrarii termice, care sa confere noblete si o savoare irezistibila intregului ansamblu.

INGREDIENTE:

– 750 gr piept de curcan
– 2 cepe
– un ardei gras
– 500 gr branza telemea de vaca
– 3 lingurite de frunze maruntite de coriandru
– 2 lingurite pudra de rozmarin
– 2 lingurite de salvie
– 2 lingurite de menta
– o lingurita pudra de ghimbir
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Bucata de piept de curcan se spala si se pune la fiert intreaga, se spumuieste, apoi i se alatura ceapa si ardeiul spalate, curatate si taiate felii. Se lasa sa fiarba la foc mic, pana se patrunde complet carnea de curcan si se catifeleaza de la ingredientele adaugate. Se potriveste de sare si mai lasa sa clocoteasca cateva minute, apoi se intrerupe fierberea. Se strecoara apoi, supa se poate folosi la alte preparate, iar pieptul de curcan se lasa la racit. Intre timp peste branza telemea se adauga cantitatile indicate de mirodenii, care se pot modifica, in functie de gusturile dominante preferate. Se amesteca bine pentru omogenizare si aromare, apoi se inveleste pieptul de curcan, intr-un strat savuros. Se poate apoi felia si consuma imediat, sau pastra la rece, dar nu prea mult timp, pentru a nu se dilua aromele.

13. Mirela Carmen Tomescu
PULPA DE PORC, CU FLORI DE GALBENELE

jt 13

O reteta in care galbenelele confera prospetime si aduc un plus de nutrienti, clasicei pulpe de porc la cuptor.
INGREDIENTE :
– 500 gr. pulpa de porc
– 8 flori de galbenele
– 4 fire de ceapa verde
– 4 catei de usturoi verde
– 2 fire de marar verde
– o lingura de ulei de masline extravirgin
– sare, dupa gust
PREPARARE:
Se spala si se feliaza pulpa in doua bucati, care se subtiaza cu batatorul de snitele, se sareaza si se intind intr-un vas temoizolant. Se spala bine ceapa, usturoiul verde si florile de galbenele, iar cozile de ceapa se toaca marunt si se astern peste bucatile de pulpa, impreuna cu 4 dintre florile de galbenele. Se adauga apa si un praf de sare, se introduc in cuptor si se fierb, pana se patrund complet. Se scot din cuptor, se adauga bulbii de ceapa si cateii de usturoi, cruzi, taiati rondele, impreuna cu restul de flori de galbenele. Se potrivesc de sare, se adauga uleiul de masline si firele de marar si se servesc calea sau chiar reci, pe timp de vara.

14. Mirela Carmen Tomescu
COASTE DE MIEL UMPLUTE

jt 14

O reteta eleganta, cu gustul specific al carnii de miel, din umplutura de porc si organe de miel, imbogatite cu verdeturi si mirodenii.
INGREDIENTE :
– coaste de miel (jumatate din carcasa unui miel cam de 10 kg)
– 500 gr carne tocata de porc
– organe de miel (inima, plamani, ficat, splina, rinichi)
– o ceapa mare
– 3 fire ceapa verde
– 3 oua
– ½ legatura de marar
– ½ legatura de patrunjel
– o lingurita de boia de ardei dulce O
– o lingurita de piper
– 300 ml vin alb
– sare, dupa gust
PREPARARE:
Carnea tocata impreuna cu ceapa curatata si taiata marunt, se astern intr-o cratita. Se pun la fiert in apa, pana se patrund. Organele de miel, spalate bine si curatate, se pun la fiert, se spumuiesc, se lasa sa se patrunda si apoi se strecoara. Se lasa la racit apoi se dau prin masina de tocat. Carnea de porc tocata, fiarta impreuna cu ceapa, se adauga organelor de miel tocate, se asezoneaza cu ceapa verde, patrunjelul si mararul, spalate, curatate, si taiate marunt, apoi se adauga boiaua, piperul, sarea si ouale. Se amesteca bine pentru omogenizare. Coastelor de miel, spalate bine li se desprinde pielita de pe partea superioara, de la exterior, spre sira spinarii, se formeaza un “buzunar” in care se introduce amestecul ingredientelor. Se prinde cu scobitori si se aseaza intr-un vas termoizolant, se adauga apa razant cu ele si se introduc in cuptorul incins, lasandu-se sa se rumeneasca pe ambele parti. Cand sunt patrunse si apa scade, se adauga vinul. Se intrerupe sursa de caldura si se scot din cuptor. Dupa ce se racesc, se scot scobitorile si ansamblul rumenit se taie printre coaste, obtinandu-se “cotlete” din coastele de miel si umplutura speciala, cu aspect placut si gust desavarsit.

15. Lacatusu Lavinia
Oua umplute cu somon

jt-15

Ingrediente:
150 g somon afumat
10 linguri de crema de branza (aprox 150g)
2-3 lg de mustar
zeama de la max o lamaie ( folosita dupa gust)
sare
26 g unt
piper alb macinat
marar/patrunjel
coacaze rosii

Mod de preparare:
Ouale se pun la fiert, timp de 8-10 min, ca sa iasa tari. Se lasa sa se raceasca, se curata de coaja si se taie in doua jumatati, pe lungime. Se pot folosi si oua din
cele inrosite, asa cum se observa in imaginile de mai jos, deoarece mie imi plac mai mult.
Galbenusurile se piseaza cu furculita, apoi se amesteca impreuna cu crema de branza.
Se adauga somonul tocat marunt (se vor opri cateva fasiute pt decor), mustarul, untul, zeama de lamaie, sarea si piperul macinat si se mixeaza bine.
Cu amestecul obtinut se umplu jumatatile de ou si se orneaza cu fasii mici de somon, marar/patrunjel si coacaze rosii.

Pofta buna!

16. Cretu Veronica
Somon cu sos de iaurt si menta

jt-16

Ingrediente:
2 linguri de ulei de masline
coaja si zeama de la o jumatate de lamaie
sare si piper
1 lingura de otet de mere
Pentru sos:1 catel de usturoi
1/2 legatura de patrunjel verde
2 crengute de menta

Mod de preparare;
Lasam pestele la marinat 30 min.
Se scoate din marinada si se prajeste pe grill pe ambele parti.
Sosul:Frunzele de menta si patrunjel se toaca marunt.Usturoiul se piseaza.Amestecam totul impreuna cu iaurtul intr-un bol.Adaugam sare si piper dupa gust.Lasam sosul 20
min cel putin pentru a se amesteca aromele.

17. Alice ciobanu
Spinare de miel cu mazare galbena

jt 17

Ingrediente pentru reteta de Spinare de miel cu mazare galbena

1 spinare de mielut
2 cepe rosii
300-400 gr mazare galbena
1 lingurita seminte de chimion
1 lingurita seminte de coriandru
1 lingurita seminte de fenicul
1 betisor scortisoara
1 lingurita boabe de piper negru
2 ardei iuti rosii sau ochi de pasare
2 lingurite sare de mare
1 lingurita seminte de rozmarin
zeama de la 1 lime
3 linguri otet balsamic
1/2 lingurita tumeric
2 lingurite boia de ardei dulce
200 gr prune uscate
cateva linguri de dulceata de merisoare
sos de iaurt
coriandru sau patrunjel frunze
Mod de preparare pentru reteta de Spinare de miel cu mazare galbena

Taiati spinarea de miel in cateva bucati si puneti-le intr-un bol. Intr-un mojar spargeti semintele de chimion, fenicul, piper negru si ardeii iuti impreuna cu cateva linguri de ulei. Cu acest amestec frecati carnea de miel, apoi lasati-o la rece 1-2 ore. Cand a expirat timpul, treceti fiecare bucata de carne prin faina si perpeliti-o usor pe toate partile intr-o tigaie incinsa cu ulei.

Mazarea galbena o fierbeti in putina apa cu sare, apoi o scurgeti. Intr-o cratita incingeti cateva linguri de ulei si caliti ceapa rosie tocata.
Adaugati un strop de boia de ardei dulce, putin tumeric si otet basamic. Aruncati in cratita o cana de apa rece si mazarea galbena fiarta. Amestecati si lasati pe foc pana scade si se ingroasa, ca un sos. Trageti de pe foc, puneti betisorul de scortioasa si acoperiti cu un capac.
Asezonati cu sare de mare.

Intr-un vas termorezistent sau o tava mare puneti carnea de miel, stropiti-o cu zeama de la lime si acoperiti-o cu un start de mazare galbena. Acoperiti tava cu o folie de aluminiu si dati la cuptor pentru o ora, o ora si jumatate la foc molcom. Cu cateva minute inainte de a fi gata adaugati prunele uscate si amestecati usor. Daca vi se pare ca mai e nevoie de putin lichid, adaugati apa rece.

Serviti spinarea de miel cu mazare galbena alaturi de un sos de iaurt cu usturoi si coriandru sau patrunjel verde tocat si o lingura de dulceata de merisoare. Totul cu lipie prajita pe gril.

18. Lia Maria Grozi
Pui dulce acrisor

jt-18

Ingrediente:
700 gr pulpe inferioare de pui
1 ceapa mica
6 catei mari de usturoi
150 ml vin alb sec
300 ml suc de portocale
1/4 lingurita chimion macinat
1 varf cutit scortisoara macinata
1 varf cutit cuisoare macinate
1/4 varf cutit fulgi chilli
sare

tarhon proaspat tocat pentru decor

Preparare:Intr-o cratita incapatoare adaugam mirodeniile (chimen,scortisoara,cuisoare), ceapa tocata in bucati mari si usturoiul strivit. Punem copanelele una langa alta (sa nu fie suprapuse), adaugam vinul si sucul de portocale proaspat stors si mai complectam cu apa doar atat cat sa fie acoperita putin, carnea. Adaugam sare, fulgii chilli, punem capacul si dam la foc mediu pentru aproximativ 40’. Cand carnea este moale, (testam cu furculita) dam capacul jos de pe cratita si fierbem in continuare la foc mic, cam 20-25’. Urmarim preparatul si cand mai ramane lichid putin, cam de 1 deget, mai asezonam daca este nevoie si din acest moment stam langa preparat si intorcem cu grija copanelele in lichidul care a devenit un sirop concentrat si care, usor usor se ingroasa, la fel ca un gem si acopera bucatile de carne cu o glazura groasa si lipicioasa, acum preparatul este gata.
La final puiul are o culoare portocalie este lucios si lipicios. Noi l-am servit simplu, cu frunze proaspete de tarhon, tocate marunt si presarate deasupra.

Pofta buna!

Comentarii

  • Cristina spune-mi daca am inteles bine. Am intrat pe site si am ales la intamplare ceaiul “Herbal Infusion Ginger & Lemon” care contine: ghimbir, frunze de lamai, coaja de lamaie, macese, radacina de lemn dulce, menta salbatica. Deci reteta mea trebuie sa contina unul din ingredientele ceaiului, adica: ghimbir, frunze de lamai, coaja de lamaie, macese, radacina de lemn dulce, menta salbatica?
    Pup!

    • diva in bucatarie

      Da, ai inteles bine!

  • NUMAI BINE, FELICITAI, ASTEA DA, BRAVO, IMI PLACE, PARTICIP.

    • diva in bucatarie

      Multumim!

  • Alexandra

    Nu am inteles unde trebuie trimisa reteta.Imi poti spune te rog?

  • Alexandra

    Multumesc.Am trimis reteta sper sa va placa.

    • diva in bucatarie

      Multumim!

  • Multumesc Cristina !

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *