Prajitura Kati

7 februarie 2014Diva in Bucatarie

Prajitura kati. Prajitura Katy, Cati sau Caty. Reteta prajitura Kati. Prajitura Kati cu foaie sfaramata. Prajitura Kati reteta ungureasca. 

Prajitura Katy, Cati sau Caty. Reteta prajitura Kati.Prajitura Kati cu foaie sfaramata. Prajitura Kati reteta ungureasca. 

Prajitura Kati facuta in casa. Reteta prajitura cu foi si bezea. Reteta pentru sarbatori: prajitura Kati.

prajitura-Kati-01-0

Prajitura Kati a intrat in viata mea in momentul in care am intrat in casa sotului meu.

Soacra mea pregatise aceasta prajitura cand le-am calcat prima oara pragul casei. Si mi-a ramas la suflet.

In timp am invatat si eu sa o pregatesc si o fac exact cum face si soacra mea, transformand una din foi in firimituri fine ce vor fi amestecata in crema.

O spuma de bezea de tipul bezelei elvetiene reprezinta „cireasa de pe tort”.

Cateva secrete ce trebuiesc luate in seama cand pregatim prajitura Kati: ingredientele sa fie reci.

Astfel obtinem aluatul fraged. Impartim aluatul in mod egal si il intindem direct pe hartia de copt. Foaia cea mai urata va fi folosita la crema.

Bezeaua pregatita la bain-marie se intinde rapid. Altfel se intareste.

Decorul il putem pune cand s-a racit bezeaua sau inainte de a servi prajitura.

Obisnuiesc sa pregatesc prajitura Kati pentru zilele importante, pentru mesele de Craciun sau Sarbatorile Pascale.

Este o prajitura spornica, se face din timp, fara tehnici speciale, asa ca iubesc aceasta prajitura din toate punctele de vedere.

A fost o vreme cand o faceam si pentru lasata secului, cand ne veneau finii in vizita. Si din fericire, casa se umplea de musafiri.

Tot de la soacra mea am luat si retetele prajiturilor Jerbo (reteta este aici – reteta foarte simpla, FARA DROJDIE) si Arlechin (reteta este aici).

Mai multe prajituri cu foi gasiti daca apasati aici.

Daca sunt pregatite cu foi fragede, atunci au nevoie de minim 24 ore pentru ca foile sa devina fragede.

Sunt ideale in perioada sarbatorilor, caci foile pot fi pregatite in avand cu cateva zile.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura Kati – prajitura cu foaie sfaramata, explicata pas cu pas mai jos:

Ingrediente prajitura Kati:

tava 22-33 cm

Pentru foi prajitura Kati:
500 g faina
150 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
150 g unt
1 plic praf de copt
3 galbenusuri
coaja rasa de la o lamaie
lapte cat sa intindem aluatul usor (70-80 ml)

Pentru crema:
200 ml lapte
1 plic zahar vanilat
2 linguri praf de cacao neagra
3-4 linguri rom (coniac)
100 g unt
100 g zahar pudra
2 linguri gem de caise
1 foaie de aluat pregatita mai sus

Pentru topping prajitura Kati:
3 albusuri
200 g zahar pudra
50 -70 g ciocolata rasa

Mod de preparare prajitura Kati:

Amestecam faina cu praful de copt, zaharul, coaja de lamaie, galbenusurile si untul, apoi adaugam lapte cat cuprinde astfel incat sa obtinem un aluat potrivit de moale.

Il impartim in trei parti egale (eventual ne folosim de un cantar), le intindem si le coacem pe dosul unei tavi in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 10 minute.

prajitura-Kati-1

Pastram 2 foi – cele mai estetice. Pe a treia o faramitam, turnam peste ea laptele amestecat cu 1 plic zahar vanilat si lasam sa se inmoaie foarte bine.

Cu o lingura zdrobim atat de bine incat sa nu ramana nimic tare, totul trebuie sa fie moale ca o pasta.

Adaugam cacao, romul (sau coniaacul) si gemul de caise si amestecam pana se omogenizeaza.

prajitura-Kati-2

Mixam untul cu zaharul pana devin ca o crema, apoi le incorporam in compozitia cu cacao.

prajitura-Kati-3

Punem crema obtinuta peste prima foaie, intindem apoi punem a doua foaie pastrata.

prajitura-Kati-4

Pentru a pregati toppingul mixam cele 3 albusuri cu zaharul pudra la bain-marie.

Cand bezeaua se intareste o intindem rapid peste prajitura. Tapetam cu ciocolata rasa, apoi lasam prajitura cateva ore (peste noapte) la rece.

Blaturile se vor inmuia de la crema si prajitura se va taia usor.

prajitura-Kati-5prajitura-Kati-0-0

Pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Iata prajitura Kati facuta de Sanda Suciu. 🙏

prajitura Kati sanda suciu

Inca o prajitura kati de la Sanda.

prajitura Kati sanda suciu 2

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Super prajitura, o facea si bunica mea cand eram micuta, doar de sarbatori 🙂 Vreau neaparat sa o incerc si eu anul asta, de Craciun.

    Ce nu cunosc eu este procedura de batere a albusurilor la baine-marie: ouale se bat mai intai la rece si apoi se mai bat la bain-marie pana se intaresc complet, sau se pun de la inceput in castronul care se afla deasupra apei care fierbe si se bat acolo?

    Multumesc mult

  2. Vai,de cand caut reteta asta!!! De ani buni. Am mancat-o prima data la o prietena buna, a facut-o bunica ei. Am pierdut reteta si ma bucur tare mult ca am dat acuma de ea. Am s-o fac chiar maine!!

  3. Am făcut prăjitura,a iesit foarte bine…în loc de ciocolată neagră am pus ciocolată Milka rasa si putina cacaua…..o minunăție de prăjitură.

  4. Arată super.O întrebare as avea și eu ,daca pui bezeaua a doua zi cu 2,3ore înainte de a o porționa și las peste noapte doar foile umplute ,este vreo problema?Riscă să nu se înmoaie ? Mulțumesc.

  5. Buna ziua, arată foarte bine prajitura si as dori sa o fac de crăciun . Blatul este jumatate din dimensiunea tavii de cuptor ? Cam ce dimensiuni sa aiba foile ?

      1. Am făcut această prăjitură! Este foarte buna într-adevăr dar dimensiunile tăvii sunt prea mici la cat aluat iese merge și la o tava gen cea a aragazului!!

  6. Știu rețetă.O facem în tinerețe.copii mei au denumit-o PRAJITURA PRAJITURA.O prajitura care o făceam de sărbători.Arata f bine și am pofta de o prajitura.Multumesc .

  7. Pregătesc si eu această prăjitură , dar nu pun cacao în crema iar foaia de deasupra o ung cu un gem acrișor (caise vișine, sau ce am) apoi pun bezeaua. E delicioasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *