Prajitura cu foi cu miere de albine albinita

18 ianuarie 2014Diva in Bucatarie

Prajitura cu foi cu miere de albine albinita. Prajitura cu foi cu miere de albine, prajitura Albinita (sau Dulcineea) este prajitura copilariei pentru multi dintre noi.

Prajitura cu foi cu miere de albine, prajitura Albinita (sau Dulcineea) este prajitura copilariei pentru multi dintre noi.

Foile acestei prajituri sunt fragede,  sunt imbracate de o crema fina si delicioasa facuta din lapte si unt ce este aromata si placuta, iar gemul folosit trebuie sa fie acrisor si frumos colorat pentru a completa gustul perfect al acestei prajituri, dar si aspectul frumos.

Imi aduc aminte de o discutie intre vecinele de la bloc. Una ardelenca, una unguroaica si a treia din nordul Moldovei.

Toate sustineau ca prajitura este ba cu specific unguresc, ba ardelenesc „get-beget”, iar a treia spunea ca e prajitura de la rusi. Va spun sincer ca nu stiu de unde e prajitura. Si nici nu prea conteaza.

Dar, daca stau sa ma gandesc torturile rusesti  se fac cu astfel de foi, asa ca este foarte posibil sa fie un gram de adevar in teoriile lor.

Important este ca eu o pregatesc in fiecare an de sarbatori si ma bucur de cea mai delicioasa prajitura cu foi de miere de albine. As putea manca singura o tava de prajitura Albinita, atata de mult imi place.

Foile cu miere de albine se coc pe fundul tavii. Nu este nevoie sa tapetati tavile cu ulei si faina ca pe vremea bunicii. Folositi hartie de copt.

Secretul foilor mele cu miere perfecte de fiecare data? Pentru a pregati foile exista doua metode: fie fierbeti mierea cu cu zahar si unt pana da in clocot, fie doar o incalziti la bain-marie (cum am facut eu).

De la vecinele mele am avut ce invata. Cele cu mierea fiarta se intindeau mai greu, asa ca am ales varianta care mie mi s-a parut ca merge foarte usor.

Un alt amanunt important: eu am grija sa imi decupez o hartie de copt dupa marimea tavii si o folosesc ca etalon pentru intins foile. Asa ies de aceeasi marime.

Daca ies inegale nu-i bai, le veti taia si indrepta cand taiati si prajitura.

Aveti grija cand le transferati dupa coacere de pe tava pe masa sa nu se rupa! Dupa racire se vor intari, dar dupa de ore se stat cu crema intre ele devin fragde si moi.

Puteti sa pregatiti foile si cu 7 zile inainte de montarea prajiturii. Nu se strica.

Pentru a face crema de gris buna aveti grija- sa scoateti din timp untul din frigider, caci trebuie sa fie moale.

Prajitura cu foi de miere de albine se poate taia doar dupa 12-24 ore, cand foile incep sa se inmoaie. Prajitura Albinita este mai buna cu cat timpul trece.

De aceasta- prajitura nu te poti plictisi si niciodata nu va fi suficienta! Cine nu ma crede trebuie sa testeze neaparat reteta mea de prajitura cu foi cu miere de albine– asta in cazul in care nu o stiati deja si ma aprobati deja… 🙂

Mai multe prajituri cu foi gasiti in aceasta postare. Toate prajiturile festive de sarbatori le gasiti aici.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura Albinita.

Ingrediente prajitura cu foi cu miere de albine Albinita:

Pentru foi (22*32 cm):
2 oua mici
30 g unt
3 linguri miere
3 linguri lapte
150 g zahar
450 g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu

Pentru crema:
300 ml lapte
1 pastaie de vanilie
3 linguri faina
2 plicuri zahar vanilat
150 g zahar
1 lingura suc lamaie
150g unt

5 linguri gem acrisor mai gros (prune sau caise)

Cum se face prajitura cu foi cu miere de albine Albinita:

Am pus mierea, zaharul, 1 ou batut, laptele si untul intr-un castron la fiert la bain-marie. Am tinut vasul pe foc pana compozitia a devenit lichida (fluenta).

Am luat de pe foc, am adaugat al doilea ou batut, apoi am incorporat faina si bicarbonatul.

In functie de marimea oualelor sau lingura cu care masuram cantitatea de lapte si miere de albine, este posibil sa mai fie nevoie de lapte sau faina, astfel incat aluatul sa fie moale, elastic, dar sa nu se lipsesca de maini.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-1

Am cantarit aluatul si l-am impartit in patru bucati egale. Am intins foi dreptunghiulare subtiri pe masa de lucru presarata cu faina – foile vor avea aceeasi marime.

Am intepat foile cu o furculita pentru nu le da voie sa faca basici. Le-am copt pe fundul unei tavi pe care am pus hartie de copt, in jur de 6-7 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-2

Dupa ce am avut toate foile gata am pus laptele cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie la fiert, apoi am adaugat faina si am fiert pana s-a ingrosat. Am luat de pe foc si am lasat sa se raceasaca. Cand a fost usor calduta am incorporat untul, apoi sucul de lamaie. Am mixat bine pana s-a omogenizat compozitia.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-4

Am asamblat prajitura punand prima foaie, am uns-o cu jumatate din crema de lapte, am acoperit-o cu a doua foaie peste care am pus gemul de prune.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-3

Peste gem am pus a treia foaie, pe care am uns-o cu restul de crema si am acoperit cu a patra foaie.

Peste aceasta am pus tava pe fundul careia am copt foile, iar in tava 2 carti groase, ca sa se lipeasca bine foile intre ele.

Am pus prajitura in frigider (norocul meu ca am un frigider foarte lat), dar daca nu intra o lasati la rece pe balcon sau intr-o camara racoroasa.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-5

Delicioasa!

Va invit sa o incercati si voi.

Va invit sa ma urmariti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Multumesc pentru poza, Cecan Viorica!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. buna intr-adevar prajitura, numai ca s-a strecurat o mica greseala la ingredientele pt crema, nu este trecut si untul si in loc de gris (asa cum ati scris la modul de preparare) este faina, poate sunt cititoare care vor sa urmeze reteta pas cu pas…

    1. Multumesc pentru atentionare!!! Ieri am pregatit si prajitura cu foi cu suc de rosii si am scris gris avand in cap reteta abia pregatita!

  2. Geniala prajitura, intr-adevar. Mama o facea in fiecare an, de Revelion. Iar eu continui traditia. M-am obisnuit atat de mult, incat nu concep Revelionul fara prajitura asta. Cu mici variatii, in sensul ca uneori inlocuiesc gemul de prune – anul asta am pus pasta de macese, alta data am pus gem de afine, de caise sau de coacaze. De fecare data a iesit la fel de bun.

  3. Poti sa ne spui si care este dimensiunea tavii? Eu am la aragaz o tava de dimensiune 30×45 si nu imi dau seama daca ajunge aluatul pentru a coace 4 foi de dimensiunea asta…. Vreau neaparat sa incerc prajiturica – cred ca e delicioasa!

      1. Multumesc pt raspunsul prompt! Am facut blaturile din cantitatea 1+1/2 si crema din cantitate dubla. Arata foarte bine!!!! Partea cea mai grea e cu rabdarea pana maine… ca sa o gustam! 🙂

          1. Revin cu impresii : exceptionala!!!!! Este prima data cand fac o prajitura cu foi (ma descurc foarte greu cu intinsul lor) dar merita pe deplin toata munca! Eu am pus in crema putin mai multa lamaie fiindca imi place gustul mai acrisor si in loc de gem am pus peltea de gutui (din acelasi motiv). Gustul: colosal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *