Cozonac impletit cu nuca si cacao

20 decembrie 2013Diva in Bucatarie

Cozonac impletit cu nuca si cacao. Cand sunt gata ii scoatem si ii ungem cu un ou batut apoi ii mai lasam in cuptor 1 minut.

cozonac-impletit-cu-nuca-si-cacao-01

INGREDIENTE:
(pentru 2 cozonaci)

Pentru aluat:
1.5 kg faina
8 oua – la temperatura camerei
250 ml lapte – cald
100 ml apa minerala – la temperatura camerei
2 linguri unt – la temperatura camerei
5 linguri smantana – la temperatura camerei
500 g zahar
60 g drojdie
4 linguri ulei
arome: vanilie, coaja de de lamaie/portocala – dupa preferinte

Pentru umplutura:
500 g nuca
250 g zahar
3-4 linguri de cacao
arome: vanilie, coaja lamaie/portocala – in functie de gusturi

PREPARARE:

Cernem faina, apoi punem drojdia la dizolvat cu 2-3 linguri lapte cald, 1 lingura de zahar si 2 linguri de faina. Cand aceasta creste o punem in mijlocul fainii (facem o gaura in mijloc sa putem pune drojdia si sa nu se imprastie). Lasam acoperit 20 minute apoi adaugam ouale batute, untul, smantana, zaharul si aromele. Incepem sa framantam adaugam laptele cald si apa minerala. Spre sfarsit adaugam si cele 4 linguri de ulei. Framantam bine pana aluatul nu se mai lipeste de maini si devine neted. Il lasam sa creasca in loc cald pana isi dubleza volumul, sau chiar mai mult de atat.

cozonac-impletit-cu-nuca-si-cacao-1

Pregatim umplutura amestrecand intr-un vas toate ingredientele.

cozonac-impletit-cu-nuca-si-cacao-2

Cand aluatul este crescut il impartim in doua, apoi fiecare bucata in alte trei parti egale. Intindem fiecare bucatica de aluat in forma dreptunghiulara, intindem umplutura, apoi rulam strangand la capete sa nu ne iasa umplutura. Impletim cele trei bucati si le punem in tava avand grija sa punem capetele dedesupt.

cozonac-impletit-cu-nuca-si-cacao-3

Lasam sa creasca in tava inca 10-20 minute apoi coacem cozonacii in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 60 de minute – poate fi si mai mult, in functie de puterea cuptorului (facem testul cu scobitoarea – cozonacul fiind foarte inalt vom vea nevoie de un bat de frigarui din lemn). Ii vom acoperi imediat cum prind culoare pentru a nu se arde la suprafata.

Cand sunt gata ii scoatem si ii ungem cu un ou batut apoi ii mai lasam in cuptor 1 minut.
Putem sa ii pudram cu zahar sau ii lasam asa.

Deliciosi!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *