Iahnie de fasole – de post

1 decembrie 2013Diva in Bucatarie

Iahnie de fasole – de post. Iahnie de fasole boabe – reteta de post – reteta traditionala din bucataria romaneasca, simpla, ieftina, satioasa si tare gustoasa, usor de pregatit.

Iahnie de fasole boabe – reteta de post – reteta traditionala din bucataria romaneasca, simpla, ieftina, satioasa si tare gustoasa, usor de pregatit.

Reteta de iahnia de fasole boabe este o macare scazuta de fasole extraordinar de gustoasa.

Daca tot suntem in perioada postului este bine sa consumam alimente bogate in fibre, pline de nutrienti.

In plus fasolea are un indice glicemic foarte mic si are un rol important in scaderea depozitelor de grasime din organism.

Pentru a pregati iahnie de fasole boabe de post buna, iar dupa ce o mancati sa nu aveti probleme legate de balonare, fasolea trebuie pusa la inmuiat cu minim 8 ore inainte.

Cel mai bine ar fi 12 ore. Se arunca apa in care a stat, se clateste, apoi se pune la fiert in apa proaspata.

Schimbati apa dupa ce a dat in clocot de 3 ori. La inceput veti fierbe doar boabele de fasole. Timpul de fierbere poate fi diferit.

Cu cat este mai veche fasolea, cu atat creste timpul de fierbere.

Alte retete de fasole boabe de post cu mare succes la poporul roman: ciorba de fasole boabe,icre de fasole, fasole batuta (fasole facaluita)si fasole coapta.

Toate retetele de post le puteti daca apasati pe acest link.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru iahnie de fasole boabe, reteta de post.

Ingrediente iahnie de fasole, de post:

700 g fasole alba uscata cu bobul mic
4 cepe medii
2 morcovi maricei
1/2 ardei gras rosu
2 linguri pasta de tomate
5 linguri suc de rosii
1-2 catei de usturoi
2 foi de dafin
sare
6-7 boabe de piper
3 linguri ulei
1 legatura patrunjel verde

Mod de preparare iahnie de fasole, de post:

Am ales boabele de fasole, le-am spalat, apoi le-am pus  la inmuiat peste noapte sau cel putin 8 ore, pentru a se fierbe mai bine si pentru a evita eventuale probleme de balonare.

Apa trebuie sa fie de 2-3 degete peste fasole, astfel incat sa se faca hidratarea corecta.

Uneori schimb apa chiar si peste o ora. Cu cat se schimba mai des, cu atat va fierbe mai bine.

iahnie-de-fasole-de-post-1

In ultima apa am pus boabele de piper si frunzele de dafin.
Cat timp de fierbe fasolea, la foc mic, cu capac, am calit in ulei incins ceapa, morcovii si ardeiul, apoi le-am pus peste fasole.

Le-am adaugat doar in momentul in care nu a mai fost nevoie sa schimb apa. Apus si 2 catei de usturoi intregi.

iahnie-de-fasole-de-post-2

Cand bobul de fasole a dat semne ca s-a fiert am adaugat pasta si sucul de rosii, sare dupa gust si le-am mai lasat sa fiarba (la foc mic, cu capac) pana am obtinut consistenta dorita pentru iahnie, fara insa sa fierb atat de mult incat bobele sa fie prea fierte si sparte.

iahnie-de-fasole-de-post-3

Cand am luat de pe foc am pus in iahnia de fasole boabe de post o legatura de patrunjel verde tocata marunt si am manca, apoi am pus in castraoane cate 2-3 polonice de iahnie si am mancat cu mare pofta.

iahnie-de-fasole-de-post-4

Servire iahnie de fasole de post:

Este atat de buna imediat cum o iei de pe foc, ca vei dori o portie mare.

Am pus in castraoane cate 2-3 polonice de iahnie de fasole si am mancat cu mare pofta.

Am avut langa aceasta o salata de varza acra, dar o mancam si cu alte muraturi, ceata in otet sau salata de sfecla rosie.

Pofta buna!

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina de Facebook o gasiti daca apasati aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

    1. Apa pe care o vom arunca va fi cu 2 degete peste fasole. Cea in care va ramane la final sa fiarba va fi de 2-3 degete peste fasole, in functie de cum iti place sa fie(mai scazuta sau mai lichida). In cazul in care scade prea mult, adaugi 1 cana apa calda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *