Coronita cu alune de padure si sos caramel

23 noiembrie 2013Diva in Bucatarie

Coronita cu alune de padure si sos caramel. Umplutura generoasa cu alune de padure si sosul de caramel fac ca feliile acestui cozonac sa termine una dupa alta si practic in 24 h totul devine istorie.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-0

Primul cozonac cu sos caramel l-am vazut la Angelica Nistor si de atunci mi-a tot fost gandul la el. Nu este chiar reteta prezentata de ea, dar ideea mi-a incoltit dupa ce l-a adus in concursul de anul organizat anul trecut alaturi de Just-t.

Umplutura generoasa cu alune de padure si sosul de caramel fac ca feliile acestui cozonac sa termine una dupa alta si practic in 24 h totul devine istorie.

at de Just-t.INGREDIENTE:

550 g faina
1 praf sare
30 g drojdie
250 ml lapte cald
100 g zahar
40 g unt – topit si racit +10 ml ulei
3 galbenusuri
1 lingura coaja rasa de lamaie/portocala

Pentru umplutura:
210 g alune de padure macinate
2 albusuri batute spuma
2 linguri (varfuite) zahar pudra
2 pliculete zahar vanilat
1 lingurita rasa scortisoara macinata

Pentru sos:

250-300 g lapte condensat gros si dulce (in doza metalica) – nu lapte condensat pentru cafea!

PREPARARE:

Pentru a pregati aluatul incepem cu pregatirea drojdiei, pe care o vom la inmuiat intr-un castronel cu 50 ml lapte cald. Lasam in jur de 10 minute, pana aceasta este pe punctul de a depasi marginea castronului. O vom pune peste faina amestecata cu un praf de sare si coaja de lamaie (sau portocala).

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-1

Adugam laptele cald in care am dizolvat zaharul si amestecam, apoi untul topit si racit.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-2

Incorporam cele doua gabenusuri si ne apucam de framantat aluatul, pana nu se mai lipeste de maini. Eu l-am pus in masina de paine.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-3

L-am lasat apoi sa creasca intr-un loc cald pana si-a triplat volumul.
Cat timp creste aluatul batem albusurile spuma tare cu cele doua tipuri de zahar, apoi punem 150 g din alunele macinate peste aceasta si amestecam. Pudram masa de lucru cu putina faina, apoi intindem aluatul in foaie subtire de forma dreptunghiulara. Ungem aluatul cu crema de alune, presaram restul de alune peste ea si scortisoara macinata.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-4

Rulam partea mai lunga, apoi o rotim pentru a obtine un cerc. Unim capetele. Cu o foarfeca taiem din aluat, fara sa taiem si partea de jos. Aranjam partile taiate ca un mic fermoar: una la interior, una la exterior. Cel din interior vor fi impinse cat mai mult inauntru pentru a fi siguri ca nu revin in pozitia intiala.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-5

Punem coronita intr-o tava rotunda tapetata (fundul cu hartie de copt, peretii cu ulei si faina.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-6

Coaceti cozonacul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute (in functie de cuptor poate fi gata in 40 sau chiar 50 minute, asa ca faceti testul cu scobitoarea).

Aveti avand grija sa il acoperiti complet cand incepe sa se rumeneasca.

Dupa 45-50 minute il testati cu scobitoarea si daca este gata il scoateti. Pregatiti sosul caramel punand laptele condensat in 3-4 runde de 3 minute in cuptorul cu microunde, la putere maxima.

Dupa fiecare etapa de 3 minute se amesteca bine pana se omogenizeaza. Turnati sosul peste coronita cu alune de padure.

Cand se raceste puteti felia sau rupeti direct caci feliile se vor desprinde usor.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-7

Pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.

Va invit in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase, unde puteti posta ceea ce gatiti.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Ador cozonacul, ador caramelul deci pentru mine e combinatia perfecta. Arata intr-un mare fel. Te declar Master Ghef.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *