Tarta cu dovleac
Tarta cu dovleac. Tarta cu dovleac este una din dulcegariile pe care le pregatesc toamna pentru familia mea. Aromata, delicata si gustoasa, cu siguranta cucereste de la prima inghititura…
Tarta cu dovleac este una din dulcegariile pe care le pregatesc toamna pentru familia mea. Aromata, delicata si gustoasa, cu siguranta cucereste de la prima inghititura…
Ingrediente tarta cu dovleac:
(pentru 12 persoane – o forma cu diametrul de 26 cm, sau 12 tarte mici)
Pentru blat:
100 g unt
100 g zahar pudra
1 ou
250 g faina
1 praf de sare
1/2 lingurita esenta de vanilie
Pentru umplutura tarta cu dovleac:
600 g dovleac ras
170 ml lapte condensat (la cutie – nu cel pentru cafea)
2 oua batute
4 linguri zahar pudra
1 plic zahar vanilat
1 lingura sirop de artar
1 lingurita unt
1 lingurita scortisoara
1/4 lingurita nucsoara proaspat macinata
Mod de preparare tarta cu dovleac:
Pentru inceput ne pregatim toate ingredientele, si le lasam la temperatura camerei pret de 15 minute inainte de a incepe sa lucram cu ele.
Apoi pregatim blatul tartei: amestecam zaharul cu untul folosindu-ne de o lingura de lemn, pana obtinem o compozitie omogena.
Apoi adaugam oul si continuam sa amestecam pana acesta este incorporat.
Adaugam esenta de vanilie, faina si un praf de sare.
Lucram putin aluatul cu mana pana devine compact, neted si nu se lipeste de maini.
Formam o bila din el, il acoperim si il dam la rece pentru 30 minute. Dupa acest interval il putem intinde intr-o folie subtire.
Cu ajutorul sucitorului luam blatul, il punem peste forma, apoi taiem surplusul de aluat. Din acesta putem realiza decorul pentru tarta.
Intepam cu o furculita blatul.
Acoperim blatul cu hartie de copt peste care asezam bile ceramice pentru copt (le putem inlocui cu boabe de fasole sau orez).
Coacem blatul in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 15 minute, apoi il scoatem si il mai dam la cuptor 5 minute fara bile ceramice.
Pentru a pregati crema punem la fiert dovleacul ras pana se inmoaie, apoi il punem intr-o sita sa se scurga bine – eventual presam cu o lingura pentru a scurgea toata apa.
Pasam cu blenederul dovleacul, impreuna cu untul topit, siropul de artar, laptele condensat (il folosim pe cel din cutii – nu lapte pentru cafea), scortisoara, nucsoara si cele doua tipuri de zahar.
Amestecam compozitia cu 2 oua batute si o turnam peste aluat. Din aluatul care ne-a ramas modelam niste frunzulite si le punem peste crema de dovleac.
Coacem tarta primele 10 minute in cuptorul preincalzit la 200°C, apoi 30-40 minute (in functie de cuptorul din dotare) la 180°C.
Super-mega delicioasa!
Pofta buna va doresc!
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Tare faina e ! Aspectul tomnatec te imbie.
Multumesc, Dana!
Si noi o adoram !!! 😉
PS.Ce faine-s frunzulitele !!! <3
Multumesc, Adina!
Arata perfect, „de-ti vine s-o manaci cu ochii”, stii expresia !
Multumesc, Mirela!
Delicioasa si ce fain arata!!!
Multumesc, Laura!
Wow, ce frumoasa si ce gustoasa! Direct la lista mea de favorite 😛
🙂
Cat imi place culoarea si aspectul, ca la gust nici nu vreau sa ma gandesc, pentru ca poftesc. :))))
Multumesc, Merisor!
Cred ca-i tare buna!
Nu o incerci si tu?
primele 10 minute tot la 180 grade?
Cred ca am vrut sa scriu 200°C. 🙂