Supa de gaina cu legume si zdrente de ou

12 octombrie 2013Diva in Bucatarie

Supa de gaina cu legume si zdrente de ou. Supa de gaina cu legume si zdrente de oua este o supa buna, plina de arome si texturi ce vor incanta pe oricine va incerca.

Supa de gaina cu legume si zdrente de oua este o supa buna, plina de arome si texturi ce vor incanta pe oricine va incerca.

De supa asta ma leaga multe amintiri.  Supa ca aceasta am invatat sa fac la matusa mea, in vacantele de vara. Imi placea foarte mult cum facea „zdrentele” si o rugam sa ma lase pe mine sa amestec in oala cand ea turna ouale.

Cred ca aceaste lucruri marunte m-au facut sa imi placa sa stau in bucatarie si sa experimentez tot felul de retete.

Supa de gaina poate fi simpla (clara) cu taitei sau galuste, dar poate fi si bogata cu legumele ce au contribuit la gustul final.

Cand eram mica nasa mea (sora mamei) ne tinea toata vara la ea. Erau vacantele la tara, in judetul Vrancea, la aproape 20 de km de Focsani. Ea pregatea adesea supe/ ciorbe cu „zdrente” din oua.

Nu ducea lipsa de oua caci avea zeci de gaini. Aveam si eu gainile mele preferate, le dadeam nume si nu o lasam sa le taie cat stateam acolo. Daca taia gaina mea cea grasa si frumoasa imi spunea ca zburat peste gard si nu stie de ce a plecat.

„Zama” asta este plina de savoare. In functie de legumele folosite poate iesi chiar putin acrisoara. Eu am pus morcov, telina, dovlecel si ardei grasi ce au dat un gust acrisor si am obtinut o supa de gaina cu legume si zdrente de oua foaret gustoasa.

Gaina aceasta este gaina de tara, crescuta cu cereale (grau, porumb si multa iarba). Are carnea mai atoasa, desi a fiert pana cand incepuse sa se desprinda usor de pe oase. Prefer oricand o carne ca aceasta in locul celei din magazin, a unui pui mare de 2 kg crescut intr-o luna cu ingrasaminte si hormoni. Stiti vorba aia „gaina batrana face zama buna”? Mare adevar se ascunde in spatele acesteia.

Zarzavaturile le puteti pune odata cu carnea la fiert, daca puneti bucati intregi. Inseamna ca veti face o supa clara, galbena si delicioasa. Pentru supa aceasta procedam altfel, pentru ca pastram toate legumele. Su punem legume pe care in mod obisnuit ne le-am folosi la supa clara de gaina cu taiteti sau galuste. In acele supe nu folosim mazare, dovlecei, cartofi!

Am facut si noi experiente cu pui, si am constatat ca ai nevoie de mult timp ca acesta sa creasca la 2 kg si multa hrana. Punand toate socotelile pe hartie, puiul nostru de 2 kg ne costa 28 lei/kg daca era crescut sanatos in 4-5 luni, in timp ce un pui din magazin abia atingea 12 lei la 2 kg.

Cred ca acest lucru spune tot.

Pentru a face o supa buna de gaina, cu legumele pastrate in ea, imbogatita cu „zdrente” de oua nu trebuie sa aveti o diploma de bucatar. Fierbeti gaina pana nu mai face spuma la foc mic. Zeama ramane curata, nu se tulbura.

Eu am invatat sa pun sare mult mai tarziu in supa. Sa se fiarba bine carnea. Supa galbena-aurie, cu gaina crescuta in batatura este ceva ce nu se poate refuza si merge foarte bine cand toata familia se aseaza la masa.

INGREDIENTE:

1 gaina mai mica (cam la 2 kg)
3 morcovi mari taiati rondele sau cuburi
1/2 ardei gras verde – taiat cuburi
1/2 ardei gras rosu – taiat cuburi
1 ceapa mare intreaga
1 dovlecel mic – taiat cuburi
1 felie groasa telina – tocata cuburi
1 cartof mare – cuburi de marime medie
1 ceasca mazare congelata
2 oua
sare
boabe piper
1 catel de usturoi

PREPARARE:

Punem gaina la fiert in 3 litri de apa nesarata (cat sa fie acoperita de apa) si o lasam sa fiarba in jur de 60 de minute, la foc mic. Luam spuma de cate ori este nevoie pentru ca supa sa ramana limpede.  Punem zarzavaturile toacate la fiert (ceapa o punem intreaga, intepata cu 2 scobitori sa nu se desfaca) cu exceptia boabelor de mazare si a dovlecelului. Adaugam si un catel de usturoi (intreg), boabe de piper si fierbem in continuare la foc mic.

SUPA-DE-GAINA-CU-LEGUME-SI-ZDRENTE-DE-OU-1

Timpul de fierbere depinde de cat de batrana este gaina , aceasta s-a fiert intr-o ora si 40 de minute. Cand legumele si carnea sunt aproape fierte adaugam si mazarea si dovlecelul.

Cu 5 minute inainte sa oprim focul, scoatem gaina si alegem carnea lasand doar aripile si pulpele bucati mai mari, iar pieptul de pui il taiem in fasii mari. Adaugam sare si realizam „zdrentele” din oua. Batem 2 oua si adaugam 2 linguri din supa fierbinte, avand grija sa le batem in continuare in timp ce adaugam lichidul fierbinte. Turnam ouale in oala si amestecam continuu in locul in care acestea intalnesc lichidul fierbinte cu o furculita. In acest mod obtinem „zdrentele”  si nu riscam sa arate precum omleta.

SUPA-DE-GAINA-CU-LEGUME-SI-ZDRENTE-DE-OU-2

Mai lasam 1 minut sa fiarba apoi oprim focul.
Servim supa calda, cu putin patrunjel verde tocat. Mama mananca supa aceasta cu leustean proaspat tocat.

Imi spunea ca langa ea mama ei ii dadea mamaliga, nu paine.

SUPA-DE-GAINA-CU-LEGUME-SI-ZDRENTE-DE-OU-01

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *