Chec cu dovleac, nuci si stafide

9 octombrie 2013Diva in Bucatarie

Chec cu dovleac, nuci si stafide. Chec cu dovleac, nuci si stafide este cel mai bun desert de sezon si unul dintre motivele pentru care iubesc toamna.

Chec cu dovleac, nuci si stafide este cel mai bun desert de sezon si unul dintre motivele pentru care iubesc toamna.

chec-cu-dovleac,-nuci-si-stafide

Reteta este foarte simpla si foarte usor de pregatit. Are ingredientele masurate cu o cana de 250g, asa cum era in caietul mamei.
Suntem fani dovleac copt, asa ca veti gasi pe blog o multime de retete de prajituri, dar il consumam si in varianta sarata. Am facut chiar si o paine cu dovleac, iar reteta o las aici.
Daca sunteti incepatori in ale gatitului am postat un articol in care am aratat cum se coace dovleacul. Il puteti citi daca apasati aici. 
Tot cu dovleac si nuci am postat o reteta de prajitura rapida, pe care o puteti citi daca apasati aici. 
Imi place foarte mult acest chec cu dovleac, nuci si stafide. Cred ca as manca in fiecare zi.
Cu acest desert mi-am rasfatat familia de cand au aparut in piata bostanii.
Daca in general folosesc dovleac copt, pentru a pregati piureul, de data aceasta l-am fiert.
chec-cu-dovleac,-nuci-si-stafide-00
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru chec cudovleac, nuci si stafide.

INGREDIENTE:

4 oua – separam albusul de galbenus
1 cana piure de dovleac  (cana de 250 ml)
2 cani de faina (cana de 250ml)
200 g zahar + 3 linguri zahar
100 ml ulei
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt
1/4 lingurita praf de scortisoara
1 varf cutit nucsoara rasa
1 praf de cuisoare macinate/pisate
1 cana de nuci tocate grosolan (cana de 250 ml)
2 linguri cu varf stafide moi

Cum se face reteta de chec cu dovleac, nuci si stafide:

Puneti la fiert aproximativ 200 g dovleac ras cu 3 linguri de zahar, putina scortisoara si o ceasca de apa (120 ml).

Lasati sa fiarba pana se evpora apa si se inmoaie dovleacul, apoi il pasati si il lasati sa se raceasca complet.

Umpleti o cana de 250 g de piure, o puneti intr-un vas si o mixati cu cele 4 galbenusuri si mirodeniile mentionate.

chec-cu-dovleac,-nuci-si-stafide-1

Adaugati uleiul, omogenizati, apoi adaugati faina amestecata cu praful de copt.

chec-cu-dovleac,-nuci-si-stafide-2

Bateti albusurile spuma foarte tare cu zaharul (200g).

Incoroprati 1-2 linguri la inceput amestecand  pentru a face compozitia mai moale, iar restul de albus il adaugati treptat si amestecati usor, de jos in sus, astfel incat compozitia sa ramana aerata.

In acest mod si checul va fi pufos.

chec-cu-dovleac,-nuci-si-stafide-3

La final adaugati nucile si stafidele si amestecati usor, pana se omogenizeaza compozitia.

chec-cu-dovleac,-nuci-si-stafide-4

Turnati aluatul intr-o forma mare de chec si il coaceti in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 60 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea.

Totul depinde de puterea cuptorului sau de materialul din care este realizata forma checului.

Cand este gata il scoateti pe un gratar si il lasati sa raceasca.

chec-cu-dovleac,-nuci-si-stafide-5

Poate fi mancat simplu sau tapetat cu zahar pudra.

chec-cu-dovleac,-nuci-si-stafide-00

Un chec pufos, aromat si gustos!
Pofta buna!

Ma poti urmari si pe  INSTAGRAM.

Pagina de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Va astept pe grupul GATESC CU PRIETENII, unde puteti posta si retetele voastre

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Multumim de reteta, are aroma de Craciun.
    As vrea totusi sa adaug si niste comentarii mai constructive, pentru cei mai incepatori, asa ca mine:
    – pentru notiunea de „cana” eu am folosit „cup”-ul american.
    – tava pentru chec am uns-o cu putin ulei si tapetat-o cu putina faina inainte de a pune compozitia in ea.

  2. Am incercat sa printez reteta, mi-a consumat o multime de hartie cu linkuri si informatii inutile, plus fotografii fara explicatiile retetei. Reteta pare buna, dar logistica lasa de dorit. Aveti de pierdut daca nu va ingrijiti de site.

  3. Multumesc mult pentru reteta,am facut portie dubla din prima si este nespus de bun,nu ma asteptam.Nu am pus asa mult zahar si nici cuisoare dar tot e nespus de parfumat si aromat.💐

  4. Aveam dubii cu faina dar reteta e corecta. Vad ca nu pot pune poze. Am facut in doua tavi mici de chec. Buni si frumosi! Recomand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *