Muraturi asortate picante in saramura

31 august 2013Diva in Bucatarie

Muraturi asortate picante in saramura. In gradina mea legumele sunt pe terminate. O parte din acestea le-am pregatit intr-un borcan mare, astfel incat voi avea cu siguranta muraturi la lasatul secului.

Muraturi asortate in borcan sunt conserve 100% naturale, gustoase, usor picante, perfecte pentru iarna. Acestea sunt crocante chiar si dupa 1 an, daca avem grija sa alegem legume bune, tari, fara defecte.

Muratura pentru mine este echivalentul conservelor puse in saramura. Prin fermentatie alimentele conservate in acest mod dezvolta bacterii lactice ce pastreaza vitaminele legumelor sau fructelor conservate.

In gradina mea legumele sunt pe terminate. O parte din acestea le-am pregatit intr-un borcan mare, astfel incat voi avea cu siguranta muraturi la lasatul secului.

Pentru a avea muraturi asortate la borcan bune trebuie sa folosim pe cat se poate legume netratate. Pe langa acestea ajung in borcan si o sumedenie de condimente (boabe de piper, boabe de mustar, frunze de dafin sau frunze de telina, flori de marar uscate) si radacina de grean, care contribuie nu doar la gust ci si la pastrarea buna a muraturilor. Nelipsiti sunt ardeii iuti si usturoiul. Sunt esentiale pentru gustul final.

Saramura se face cu sare speciala, fara iod. La 1 l apa pun 25-30 g sare de muraturi. Daca se poate, ar fi bine ca apa folosita sa nu fie foarte dura.

Veti observa ca legumele puse la murat in saramura fermenteaza. Este posibil sa scada lichidul daca vasul ramane neacoperit (la varza sau castravetii de vara).

Muraturile asortate contin, asa cum se subintelege, diverse tipuri de legume. Eu pun in acelasi borcan castraveti, gogonele, gogosari, conopida, morcovi, prune, pere verzi foarte tari, gutui, daca am loc in borcan pun si pepenasi. Daca ajunge in borcan sau in butoi varza rosie sau sfecla rosie acestea se vor colora frumos.

Muraturile asortate sunt foarte apreciate si pentru ca pot acoperi o gama larga de gusturi. Atunci cand ai musafiri poti fi sigur ca fiecare va avea ce alege dintr-un castron mare plin cu astfel de muraturi.

Muraturile asortate se vor face in timp, si nu vor fi toate murate in acelasi timp. In plus, in functie de marimea vasului ales pentru conservare acestea se pot face mai repede sau mai greu.

Cu siguranta muraturile asortate puse intr-un butoi vor fi gata dupa 5-6 saptamani, iar intr-un borcan mai mic, de 3 l, ar avea sanse sa fie murate dupa 4 saptamani.

Un alt aspect important este temperatura locului in care sunt depozitate borcanele de muraturi. Intr-un spatiu rece se fac mai greu, dar rezista mai mult timp.

Pentru a avea muraturi asortate bune aveti grija ca recipientele sa fie curate, spalate si sterilizate in cazul borcanelor de sticla. Un butoi de plastic se spala foarte bine, sa fie curat si fara miros de plastic.

Apa se masoara inainte. Pun in general jumatate din cantitatea vaselor in care se pun muraturile plus 300 ml apa. Prefer sa am mai multa saramura, sa ramana, decat sa pun in doua transe.

In functie de cantitatea de apa pun si sarea cu apa la fiert. Asa cum spuneam, la 1 l apa pun 1 lingura varfuita de sare neiodata, sare speciala de muraturi.

Pun in apa felii de morcov,felii de hrean, un ardei iute taiat rondele, boabe de piper si boabe de mustar la fiert, dar pun si in borcan, pe fundul borcanului, boabe de piper, boabe de mustar, felii de hrean proaspat.

Tot pe fundul vasului arunc si cateva frunze de visin. Daca nu aveti, nu-i bai! Puneti frunze de telina.

Va las o lista mai jos de ingrediente – fara cantitati exacte- si modul de preparare pentru muraturi asortate la borcan.

muraturi-asortate-picante

Voi veti pune ce va place si cat va place. Faceti saramura corecta, o turnati fierbinte peste legume si va bucurati de muraturi asoratate picante si gustoase!

INGREDIENTE:

gogonele/patlagele verzi
castraveti
conopida
gogosari
morcovi
1-2 prune fara sa fie prea coapte – optional
boabe de piper
boabe de mustar
hrean
frunze dafin
6-8 catei usturoi la un borcan mare – 6 l
flori de marar uscate
frunze telina
ardei iuti
sare grunjoasa

PREPARARE:

Am ales legumele proaspete, nelovite si nepatate. Am curatat si spalat bine buchetele de conopida, gogosarii, morcovii si gogonelele. Am ales si cateva fructe. Se pot mura mere, pere, prune, gutui – tari. Am o reteta doar cu prune murate. Daca vreti sa inspirati apasati aici. 

Am pus la fiert saramura cu un ardei iute taiat rondele, cateva felii de morcov, boabe de mustar si piper si felii de hrean. Am lasat sa dea in cateva clocote, la foc mediu, apoi am luat de pe foc (la 1 l de apa am pus o lingura mare de sare – 30 g). In acest timp am pregatit borcanele.

muraturi-asortate-picante-1

Pentru a da gust bun muraturilor Am pus pe fundul borcanelor boabe de mustar si de piper, 1 frunza de dafin, iar printre muraturi cativa catei de usturoi si rondele de ardei iute.
Am aranjat muraturile in borcan, apoi am pus deasupra cateva felii de hrean, frunze de visin si buchete de flori de marar uscate. Daca se pune mai mult hrean,  muraturile vor fi mai tari si vor rezista mai mult timp. Am turnat saramura fierbinte si am sigilat borcanele.

Le-am tinut peste noapte cu o patura pusa peste ele.

Muraturile au putut fi mancate dupa aproximativ o luna dupa ce le-am pus in borcan.
Sa aveti spor la pregatit muraturi!

Va las mai jos o reteta de salata de muraturi asorate:

Tare-mi plac cum arata muraturile pregatite de GianinaNina. Multumesc pentru poza!

muraturi asortate gn

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Ce poate fi mai bun ptr zilele reci de iarna …
    Cristina , am tot cotrobait io pe-aici , dar FOLLOW by MAIL , n-am gasit … ce zici te ocupi si de problema asta ? tare mult mi-ar placea sa primesc postarile tale pe mail .
    Duminica frumoasa , draga mea !

  2. Acestea imi lipsesc asa de mult ca trebuie sa le fac. Imi aduc aminte de bunicuta mea. Unica problema este ca in Italia telina nu reusesc sa o gasesc. 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *