Chutney de rosii galbene

21 august 2013Diva in Bucatarie

Chutney de rosii galbene. In India chutney-urile se servesc proaspete, dar in Marea Britanie si in SUA se conserva.

chutney - sos de rosii - diva in bucatarie

Chutney de rosii galbene este un sos delicios dulceag si usor picant. Acesta poate fi servit alaturi de carne la gratar, carnati, bulete, crochete, chiftelute sau chiar in componenta sandvisurilor.

CE ESTE CHUTNEY? Este un sos pregatit din fructe si legume si se pare ca are originea in India. Acesta se gateste lent si aduce ca si consistenta cu un gem, are aroma dulce-picanta.

In India chutney-urile se servesc proaspete, dar in Marea Britanie si in SUA se conserva.

Mi se pare incredibil de gustos, o alternativa savuroasa pentru clasica reteta de ketchup (reteta mea o puteti citi daca apasati aici).

Pentru a conserva acest sos delicios trebuie sa il puneti in borcane spalate si sterilizate ce se inchid cu capac ermetic.

Este foarte important sa folositi borcane de sticla curate si sterilizate.

Sterilizarea se poate face la cuptor sau asa cum faceau bunicile fierband borcanele spalate intr-o oala.

Daca vreti sa pregatiti si alte retete de sosuri cu rosii puteti incerca:

Chutney de rosii galbene diva

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru chutney de rosii galbene:

INGREDIENTE:

800 g rosii galbene
300 g mere tip golden
50 g telina
3 linguri ulei de masline
2 cepe medii
2 catei mare usturoi
200 g zahar
2 linguri otet de mere
1-2 ardei iuti mari
1/4 lingurita boia de ardei dulce

PREPARARE:

Spalam rosiile si merele, curatam telina si merele de coaja, apoi le taiem cuburi si le punem la fiert cu 50 ml apa.

chutney-de-rosii-galbene-01

Separat se caleste ceapa la foc mic, apoi se adauga putina apa. Se lasa la foc mic pana se evapora, apoi se adauga usturoiul tocat la cutit foarte marunt.

chutney-de-rosii-galbene-02

Se pun rosiile cu mere si telina peste ceapa si se lasa sa fiarba, la foc mic. Repet acest lucru pentru ca este important ca tot procesul de gatire sa fie lent.

Se presara boia de ardei dulce si ardeiul iute tocat marunt (cu seminte). Daca suportati foarte picant puneti chiar 2 ardei iuti.

Se amesteca pentru a se omogeniza compozitia si se mai lasa 2 minute sa fiarba la foc mic. Dupa acest interval se adauga zaharul si otetul.

chutney-de-rosii-galbene-03

Se continua fierberea pana cand se ingroasa compozitia.

Se toarna sosul in borcane sterilizate, mentinute la 100°C pana in acest moment.

Se sigileaza borcanele cu capace cu filet bun si se lasa sub o paturica sa se raceasca.

A doua zi pot fi puse in camara si vor rezista in jur de 3 luni. Aroma este intensa, gustul minunat!

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *