Imam bayildi – vinete umplute cu rosii si ceapa

17 iulie 2013Diva in Bucatarie

Imam bayildi – vinete umplute cu rosii si ceapa. Imam Bayildi este o reteta turceasca de vinete umplute cu ceapa, usturoi si rosii, stropite cu ulei de masline sau altfel spus o reteta tare gustoasa!

Imam Bayildi este o reteta turceasca de vinete umplute cu ceapa, usturoi si rosii, stropite cu ulei de masline sau altfel spus o reteta tare gustoasa!

Imam Bayildi – reteta de post / vegana de vinete scobite si umplute cu legume, gatite la cuptor, reteta de mancare delicioasa ce se pregateste foarte usor.

Desi am facut reteta de foarte multe ori, nu apuc sa ii fac poze. Am reusit sa opresc portia mea, dar nu am apucat sa fac mai mult de o poza. Sotul meu m-a intrebat daca mai am, asa ca nu m-a lasat sufletul sa nu ii dau, asa ca  i-am cedat farfuria mea. Eu eram oricum satula, mancasem o portie de ciorba consistenta inainte.

„Imam Bayildi” inseamna „imanul a lesinat”.  Imamul este un conducator spiritual in religia islamica. Se pare ca exista mai multe povesti legate de numele acestui preparat. In prima se spune ca imamul a lesinat de placere dupa ce a mancat reteta pregatita de sotia lui, iar povestea a doua spune ca acesta era un personaj zgarcit  ar fi lesinat pentru ca sotia a pus prea mult ulei de masline, acesta fiind foarte scump in acea perioada.

Imam-Bayildi

La un moment dat gasisem pe internet o alta povestioara in care se spunea ca un imamul era insurat cu fata unui negustor ce a primit ca zestre cateva borcane cu ulei de masline. Sotia  a pregatit cateva seri la rand aceasta reteta si a folosit uleiul primit la nunta, iar cand l-a terminat si i-a spus imamului ca nu mai au ulei acesta a lesinat.

Oricare ar fi povestile legate reteta de vinete umplute cu legume IMAM BAYILDI, aceasta merita pregatita si savurata.

Desi nu sunt vegetariana sunt indragostita de aceasta reteta.

Imi plac vinetele in general, asa cum se poate observa din colectia de retete cu vinete pregatite special pentru ai mei (daca vreti sa va inspirati DATI CLICK AICI), dar vinetele umplute sunt o slabiciune a mea.

Sotul meu iubeste si el vinetele foarte mult. In vacantele petrecute in Turcia, Grecia sau in sona de sud a Italiei nu exista masa la care sa nu comande vinete. In colectia de retete aveti retete inspirate din aceste vacante – salate de vinete cu iaurt turceasca, vinete umplute grecesti, musaca greceasca, sau vinete marinate din Italia.

Reteta are o savoare aparte in sezonul cald, cand legumele sunt dulci, proaspat culese si pline de savoare, acestea pot fi pregatite si iarna, caci toate ingredientele se gasesc in supermarketuri.

Imam-Bayildi-01

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru IMAM BAYILDI – reteta turceasca de vinete umplute cu legume la cuptor.

Ingrediente Imam Bayildi, reteta turceasca de vinete umplute cu legume:

2 vinete medii
1 ceapa mare
2 rosii mari
1 ceasca ulei de masline + 3-4 linguri pentru copt
2 catei de usturoi
1 ardei iute (poate fi si jalapeno)
1/2 legatura patrunjel
2 linguri apa
piper proaspat macinat
sare

Mod de preparare Imam Bayildi, reteta turceasca de vinete umplute cu legume:

Decojim vinetele partial, astfel incat din loc in loc sa ramana dungi- genul „pijamale” 🙂 )).

Le scoatem miezul cu o lingurita (dar nu il aruncam, il vom folosi la umplutura), dar nu pe tot, pentru ca in timpul pregatirii se vor lasa marginile. Saram vinetele si le lasam la scurs, sau le tinem in apa cu sare in acest timp.

Prajim putin vinetele in 3/4 ceasca ulei, astfel incat sa fie putin rumenite, dar inca ferme cand le apasam.

Imam-Bayildi-1

Punem restul de ulei intr-o tigaie, calim ceapa pana se inmoaie si devine aurie, adaugam usturoiul tocat, ardeiul iute curatat de seminte, calim inca 30 secunde amestecand continuu, apoi punem rosiile tocate cuburi.

Asezonam cu sare si piper.

Imam-Bayildi-2Imam-Bayildi-3
Adaugam miezul de vinete tocat, continuam sa calim. Cand sunt gata luam de pe foc si adaugam patrunjelul tocat.

Umplem vinetele cu compozitia de mai sus. Le punem intr-o tava, le stropim cu putin ulei de masline, adaugam cateva linguri de apa, apoi le acoperim cu staniol.

Imam-Bayildi-4

Coacem in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 35-45 minute apoi le scoatem si verificam daca sunt coapte.

Le putem servi imediat, dar merg si reci, scoase din frigider a doua zi.

Imam-Bayildi-01

Sa aveti pofta!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Vinetele sunt unele din legumele mele preferate, reteta aceasta nu am incercat-o, dar cu siguranta voi face zilele urmatoare!!!
    Arata destul de bine !!

  2. Fix vinete din-astea am mancat in Corfu si m-au terminat de cat de bune erau si cum ti se topeau in gura. Chiar ca mi-ai facut o supriza!!!!

  3. Intrebare de la o incepatoare 🙂 se lasa la scrus miezul si se prajesc vinetele scobite, nu? E un pic ambiguu la inceput.

  4. Foarte bune! Pacat ca nu am stiut de cand am scos miezul ca acesta trebuie pastrat… Eu l-am aruncat direct la cosul de gunoi. Poate mai poti face aceasta adaugire la reteta sa nu mai pateasca si altcineva ca mine… Pupici!

  5. Diva mi-ai citit gindurile, reteta asta o avem in plan s-o gatesc maine. E una din retetele mele preferate, invatata in anii de studentie in Atena. In tarile mediteraneene e o reteta f apreciata din Konstantinoupoli. Bravo diva esti din ce in ce mai fidela bucatariei mediteraneene… apropos p’aici se asorteaza si cu niste brinza feta pe deasupra pt putina culoare si gust 😉

  6. O varianta ceva mai elaborata se poate gasi in Retetele lui Pastorel (se gasea candva pe net cartea cu retete).
    O sa o incerc si pe asta.
    Cealalta am incercat-o si e f. buna.
    Merge si sterilizata la borcan pe iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *