Gem de zmeura

6 iulie 2013Diva in Bucatarie

Gem de zmeura. Am reusit sa fac un gem tare bun din aceasta zmeura si l-am testat imediat cu cateva clatite.

Gem de zemura pentru iarna, una din cele mai bune retete de gem, in care nu este nevoie sa folosesti conservanti. Am reusit sa strang zmeura din curte cam 600 g, restul este cumparata din piata de la o batranica ce avea un cos cu zmeura si unul cu mure.

Am reusit sa fac un gem tare bun din aceasta zmeura si l-am testat imediat cu cateva clatite.

A iesit un gem aromat si delicios… Miroase atat de frumos in casa cand pregatesc acest gem, incat as inventa un parfum de camera cu o astfel de aroma.

Nu imi propusesem sa fac o reteta pentru blog, asa ca nu am poze cu etapele de pregatire, dar va voi povesti in amanunt tot ce am facut.

In momentul in care am pus gemul in borcane m-a intrebat copilul de ce nu am facut poze. šŸ™‚ ))

Iata de ce aveti nevoie pentru a face un gem bun de zmeura.

INGREDIENTE:

1 kg zmeura
750 g zahar
sucul si coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 plic zahar vanilat sau semintele de la 1 pastaie de vanilie

PREPARARE:

Curatam zmeura de codite si frunzulite, apoi o spalam foarte bine si o lasam sa se usuce. Punem zmeura peste noapte la rece cu 250 g zahar si un plic de zahar vanilat (sau semintele de la 1 pastaie de vanilie).

A doua zi o punem la fiert cu restul de zahar si sucul si coaja rasa de lamaie. Luam spuma de cate ori va fi nevoie.

Dupa aproximativ 40-45 de minute de fierbere scoatem pe o farfurie putin sirop pentru a verifica consistenta. Daca este gros si nu se prelinge in farfurie inseamna ca gemul este gata.
Turnam gemul fierbinte in borcanele curate, uscate si sterilizate pe care le sigilam imediat cu capace. Intoarcem borcanele pentru 15 minute cu capacul in jos apoi le aducem in pozitia normala. Le acoperim cu o paturica sau cu servete groase de bucatarie pentru a se raci cat mai lent. Daca nu vreti sa procedati astfel puteti presara peste gemul fierbinte foarte putin salicil (sau aspirina pisata) ā€“ dulceata nu se va strica si se pastreaza si 2 ani!

Pastram gemul intr-un loc racoros, in camara sau pivnita.

gem-de-zmeura-01

Sa aveti spor la pregatit!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Aromele naturale sunt de neegalat, Dumnezeu ne-a inconjurat de atata perfectiune in natura, ca uneori ne simtim coplesiti…asa, ca de mirosul zmeurei.Super dulceata !!!

  2. Buna ziua. Imi place la nebunie gemul de zmeura, iar reteta d-voastra e una simpla de facut. As avea o singura intrebare, pot sa folosesc mai putin zahar, chir jumatate din cantitatea mentionata in reteta? sau daca se poate inlocui zahar cu mierea si daca da, cam ce cantitate de miere as putea pune? Multumesc mult. Numai bine.

    1. Nu am pregatit niciodata gem cu miere de albine, nu am idee ce ar putea iesi! Dar sigur se poate pune mai putin zahar, chiar jumatate din cantitate. In acest caz se va fierbe ceva mai mult, pana se leaga gemul.

    1. Atunci cand spalam fructele observam cu siguranta daca au viermisori. Pentru a depista acest lucru punem fructele intr-un vas cu apa, viermii ies la suprafata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *