Cozonac cu crema de nuca

10 iunie 2013Diva in Bucatarie

Cozonac cu crema de nuca. Cozonac cu crema de nuca – cozonac cu miez moale si pufos si umplutura multa de nuca. V-am lasat in descriere si secretul acestui cozonac pufos cu multa nuca. 

Cozonac cu crema de nuca – cozonac cu miez moale si pufos si umplutura multa de nuca. V-am lasat in descriere si secretul acestui cozonac pufos cu multa nuca. 

Forma umpluturii am retinut-o de la bunica mea. In blocul bunicii mele erau adunate familii cu origini din multe alte tari.

Bunica mea poloneza era prietena cu vecina sarboaica din alt bloc R, cu o vecina din Basarabia, cu una care grecoaica si una tataroaica si mai era o vecina care avea rude in Israel si spera sa plece la ei.

Nu stiu de unde luase modelulul de aranjare in tava a cozonacului, dar au fost cativa ani buni in care bunica facea cozonacul asa.

Reteta de cozonac cu crema de nuca  se face usor. Crema de nuca am facut-o eu. Bunica facea o crema cu multa cacao si putina nuca. Ii ieseau dungi subtiri si foarte foarte multe.

Intr-un an am innumarat peste 10 randuri de crema, in timp ce la mine vedeti doar 6.

Ca sa obtineti un cozonac bun, pufos trebuie sa lasati 1-2 ore la temperatura camerei (23-24 grade) toate ingredientele. Drojdia proaspata aveti grija sa fie in termenul de garantie.

Un secret al cozonacilor si prajiturilor bune este untul folosit. Trebuie sa fie unt gras, cu min 80% grasime.

Laptele folosit trebuie sa fie usor caldut, nu fierbinte! Faina folosita la cozonaci este doar 000, faina buna.

Faina se cerne inainte de folosire.

Framantarea cozonacului pufos cu crema de nuca se face fie de mana, fie la un mixer sau chiar intr-o masina de paine.

Va spun sincer ca mie imi place sa imi bag mainile in aluat sa il muncesc bine, sa il trantesc de masa de cateva ori.

Eu am folosit pentru aluatul de cozonac pufos reteta veche a mamei mele, in care punea si albusurile batute spuma. Cozonacul acesta este extrem de gustos, se rupe in pale si iese la fel de pufos si cand il tai cu cutitul.

Cred ca aceasta crema de nuca folosita ca umplutura pentru cozonac o sa va cucereasca definitiv si nu veti mai incerca niciodata o alta crema de nuca!

Este senzationala si va spun ca nu va puteti opri din mancat. In plus, acest cozonac pus in cutie etansa poate fi pastrat pana la o saptamana fara sa se intareasca.

Cozonacul cu nuca este desertul cel mai iubit de romani in  perioada sarbatorilor. Langa nuca apare de multe ori rahat, stafide sau cacao.

Eu il prefer simplu cu nuca. Fiul meu il vrea doar cu rahat, asa ca noi avem in fiecare an de sarbatori mai multe feluri de cozonac.

Toate retetele mele de cozonac cu n uca le gasiti in aceasta postare.

Retetele de cozonaci pentru Craciun sunt in acest link, iar cele pentru Sarbatorile Pascale aici.

Acum va las lista de ingrediente si modul de pregatire pentru cozonac pufos cu crema de nuci – umplutura generoasa de nuci.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:
(pentru 2 cozonaci mici)
600 g faina
150 ml lapte
100 g unt topit
25 g drojdie
180 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
3 oua + 1 galbenus pentru uns
1 praf sare
1 lingura suc de lamaie
coaja rasa de la o portocala

Pentru crema de nuci:
(pentru 1 cozonac – al doilea a fost umplut cu rahat)
180 g nuca
50 g unt
50 ml lapte
100 g zahar
1 galbenus
1 lingurita praf de cacao
½ lingurita scortisoara

PREPARARE:

Pentru a pregati aluatul procedam pas cu pas ca la retetacozonacului cu nuca. Intrati in link si vedeti toate etapele de lucru. Nu reiau aici toate pozele si textul, sunt foarte multe in acea postare.

Cu putin timp inainte sa ne apucam sa intindem aluatul pregatim crema. Punem untul si laptele la foc si le lasam sa dea in clocot, apoi le luam de pe foc si le lasam la racit. Amestecam nucile, zaharul, cacao si scortisoara intr-un vas.

cozonac-cu-crema-de-nuci-1

Turnam laptele si untul racite si amestecam pana se omogenizeaza.

cozonac-cu-crema-de-nuci-2

Adaugam galbenusul batut si amestecam pana la omogenizare. Intindem aluatul pe lungime pe o folie alimentara, in foaie subtire astfel incat sa punem crema la mijloc si sa il rulam cu ajutorul foliei.

Am sa va dau un sfat: intindeti intai un rulou intre palme, apoi il puneti pe masa si il apasati cu mainile, pana obtineti latimea dorita, apoi cu sucitorul terminati treaba, dar apasati foarte putin. De ce?

cozonac-cu-crema-de-nuci-3

Obtinem un snur lung (strangem la capete) pe care il asezam in tava in cateva straturi serpuindu-l.

cozonac-cu-crema-de-nuci-4

Timp de coacere cozonac cu crema de nuca:  45-60 minute (in functie de cuptor poate varia temperatura, dar facem proba cu scobitoarea) in cuptorul preincalzit la 180°C.

Cu 2 minute inainte sa il scoatem il ungem cu galbenus batut cu lapte si presaram zahar.

cozonac-cu-crema-de-nuci-5-1

Absolut delicios! Cred ca este cea mai buna umplutura de nuca pe care am gustat-o pana acum!

cozonac-cu-crema-de-nuci-cu galbenus-unt-lapte-1

Pofta buna!!!

Va invit sa ma urmariti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Am venit sa mor de pofta la ora asta tarzie.. 🙂
    Arata SUPERB!! Iar modul de „ambalare” este tare ingenios, cu siguranta il voi incerca si eu!
    Pupici dulci

    1. Ideea nu este a mea. Cozonacii bunicii mele aratau asa, dar fiind copil nu stiam cum i-a facut sa arate asa de frumos. Din fericire am descoperit secretul pe un site al unei brutarii din America.

  2. felicitari pentru munca! foarte des folosesc retetele tale. imi ies toate perfect insa cozonacul acesta mi-a cam dat batai de cap.
    am folosit exact gramajul de ingrediente care este scris dar aluatul nu se prindea din cauza fainii prea putine. am fost nevoita sa mai pun aproape 500 g.
    intrebarea mea este: trebuie sa dublez cantitatea de faina pentru 2 cozonaci?

    1. Da. Pentru 2 cozonaci dublezi cantitatea daca ai tavi mari – tavile mele sunt micute. Ai folosit oua mari? Nu stiu de ce ai avut nevoie de atat de multa faina in plus (100-200 g cred ca este posibil, dar 500 g mi separe mult). Daca ai pus peste 1 kg de faina ar trebui sa iasa 2 cozonaci.

      1. Mi-au iesit 2 cozonaci cu 500 g de faina adaugata. Nu-mi dau seama de ce. Ouale au fost medii. Totul este bine cand se sfarseste cu bine. Iti multumesc frumos. Sarbatori frumoase in continuare!

  3. Cozonaci fac de cand ma stiu , dar crema nu am facut-o niciodata pe asta eu stiam cu albus , am cozonacii in cuptor abia astept sa savurez crema !!

  4. Ti-au iesit niste minunatii de cozonaci! sunt pe lista de bunatati de Craciun 🙂
    Ador nuca si dupa ce reclama ai facut umpluturii, abia astept sa ma apuc de treaba ca sa il gust mai repede : )))))
    Pentru mine e bataie de cap aspectul legat de proportia corecta de aluat pt doua tavi mici de cozonac 10.5×24 cm (9 cm H), probabil din reteta vor rezulta 2 cozonaci ca la tine 😀

    Sarbatori fericite aluti de cei dragi iti doresc si felicitari pentru blog, esti o adevarata inspiratie!

  5. Multumesc pentru reteta! Mi-au iesit cei mai buni cozonaci pe care i-am facut pana acum. Au multa crema si sunt foarte, foarte deliciosi!

  6. Multumim pentru reteta. Crema este super buna dar nu ma descurc cu modelarea pentru a obtine straturile ca tine. Ai avea cum sa adaugi un video pentru usurinta? Multumesc

  7. Super! Asta cautam, multa crema cum au cozonacii moldovenesti.
    Dar nu ai pus poza cu crema pe aluat. O intindem pe toata suprafata aluatului sau doar in centru?… Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *