Ciorba de cartofi cu rosii si leustean

22 mai 2013Diva in Bucatarie

Ciorba de cartofi cu rosii si leustean. Retete de post

Ciorba de cartofi cu rosii si leustean. Reteta ciorba de cartofi cu rosii si leustean. Cum se face ciorba de cartofi cu rosii si leustean. Reteta de post ciorba de cartofi cu rosii si leustean. Reteta vegana ciorba de cartofi cu rosii si leustean.

Ciorba de cartofi cu rosii si leustean este buna si gustoasa, se face usor cu ingrediente simple, la indemana oricui.

Este un fel de ciorba taraneasca de cartofi,  cu ingrediente simple. Este un preparat ieftin, spornic.

Mai multe retete de supe/ciorbe de post gasiti in aceasta postare.

Toate retetele de mancare, supe, aperitive sau dulciuri de post le veti gasi in aceasta postare – cred ca este cea mai mare colectie de retete de post pregatita de un blogger pana in acest moment.
In aceasta ciorba de cartofi cu rosii si leustean, reteta de post / vegana, am folosit legume ce dau gust oricarei retete de supe/ciorbe: ceapa, morcovi, telina, ardei kapia si un catel de usturoi.

Folosesc mereu pentru supe sau ciorbe piperul sub forma de boabe, nu macinat.

Parerea mea este ca acestea aduc gust, praful isi pierde aroma in toata cantitatea de lichid. Acesta poate fi pus in farfurie, daca mai simtiti nevoia.

Am acrit ciorba de cartofi cu rosii si leustean cu bors. Acesta se fierbe in prealabil.

Puteti sa inlocuiti borsul cu zeama de corcoduse fierte (pastrate in congelator) sau bulion de corcoduse sau suc de lamaie. Daca renuntati la acestea si va multumiti cu sucul rosiilor, ciorba este dulceaga, are un gust asemanator unei supe.

Probabil ardelenii vor alege sucul de lamaie pentru acrire. Orice veti pune va garantez ca veti avea o ciorba savuroasa, perfecta pentru pranz.

Timpul alocat pentru gatirea acestei ciorbe de cartofi cu suc de rosii si leustean este mic.

Cartofii se fierb rapid. In 35-40 de minute va puteti aseza la masa. Este o ciorba tare buna! Acum cateva zile cineva m-a rugat sa propun si felul doi cand postez o reteta de ciorba/ supa de post.

Ei bine, azi voi avea ca felul doi cea mai buna reteta de spaghetti cu sos marinara.

Mai multe retete de supe/ ciorbe de cartofi gasiti in aceasta postare. Retete de cartofi de post gasiti daca dati click pe aceasta postare.

Daca vreti sa vedeti cum se pregateste cea mai gustoasa reteta de ciorba de cartofi de post/ vegana va invit sa vedeti lista de ingrediente si modul de preparare :

Ingrediente ciorba de cartofi cu rosii si leustean:
(pentru 4 persoane)

600-650 g cartofi
1 morcov mediu-mare
1 felie medie telina
1 ardei kapia rosu mic
1 ceapa medie-mare
2 crengi leustean proaspat sau 1 lingurita varfuita de leustean uscat
400 g pulpa de rosii – poate fi si din conserva
1 l supa de legume calda (sau apa)
500 ml bors / zeama de corcoduse acre/ suc de la 1 lamaie mica
2 linguri ulei
sare
1/2 lingurita boabe de piper + 1 catel usturoi

Cum se face ciorba de cartofi cu rosii si leustean:

Ciorba de cartofi cu rosii si leustean reteta simpla, de post/ vegana se face in cateva etape simple.

Am curatat legumele, apoi le-am tocat sau ras (morcovul il rad in aceasta reteta).

Am calit ceapa tocata marunt apoi am pus morcovul ras fin, ardeiul si telina tocate cubulete mici.

Le-am calit impreuna pana s-au inmuiat.

ciorba-de-cartofi-cu-rosii-si-lestean-1

Am stins cu jumatate din cantitatea de lichid (supa legume sau apa) si am lasat sa fiarba la foc mic-mediu in jur de 10 minute.

Iti recomand sa pregatesti supa concentrata de legume facuta in casa.

Gasesti reteta daca apesi aici.

Am turnat restul de apa, am adaugat catelul de usturoi si boabele de piper si am pus cartofii taiati cuburi de marime medie.

Am fiert la foc mic spre mediu cu capacul usor ridicat.

In 20 de minte cartofii se fierb, asa ca dupa 10 minute ciorba de cartofi cu rosii si leustean se acreste cu bors fiert in prealabil.

ciorba-de-cartofi-cu-rosii-si-lestean-2

Cand cartofii au fost aproape fierti am adaugat rosiile fara coaja si seminte tocate marunt, sare si frunzele de leustean.

Cei care prefera bulionul de corcoduse sau zeama de la lamaie pot acri ciorba de cartofi cu rosii si leustean  cu aceastea.

Dar, cantitatea de lichid trebuie sa ramana cea indicata de mine. Se va completa cu apa sau supa de legume.

Am fiert inca 10 minute apoi am luat ciorba de pe foc.

Servire ciorba de cartofi cu rosii si leustean

Ce bine miroase ciorba de cartofi cu rosii si leustean!

Am mancat-o fierbinte cu cateva frunze proaspete de leustean tocat marunt adaugate in farfurie.

Leusteanul verde poate fi inlocuit de leustean uscat sau patrunjel verde.

Daca folositi leusean uscat puneti  1 lingura.

ciorba-de-cartofi-cu-rosii-si-lestean-3

Ciorba de cartofi cu rosii si leustean este minunata la pranz, dar am mancat-o si la cina.

Este tare buna!

Sa aveti pofta!!!

Va invit sa ma urmariti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasiti daca apasati aici.

Pentru mai multe retete in format video va puteti abona la canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Ce bine arata, ciorbica asta a ta, Cristina! I-as mai adauga o lingura de smantana :D. Eu mi-am luat o plantuta de leustean din gradina din Romania cand am fost ultima data si acum ca a devenit o tufa viguroasa o sa incep sa il folosesc si eu mai des.

  2. Imi place cum gandesti,,,iar leusteanul la final a fost cireasa de pe tort 😉 continua sa gatesti cu asa splendoare, dar nu uita sa imparti si cu noi :*

  3. Va rugam sa ne spuneti si noua secretul leusteanului… Vad ca il puneti in ciorba ca pe cireasa de pe tort, dar il puneti cu frunza intreaga atunci cand serviti ciorba si il mancati? Sau numai il aratati la ciorba si nu il mancati? Se fierbe in ciorba cu lujer cu tot sau numai frunzele intregi sau maruntite??? Nu stiu nimic despre leustean si am cautat in retetele voastre; tot nu mam dumirit 🙁

    1. Eu folosesc leusteanul asa cum il arat, doar pentru gustul din ciorba – da fierb exact asa cum arat in poza. Nu ajunge in farfurie cand folosesc 1-2 crengute tinerele. 🙂 Daca as folosi leustean uscat (cel din comert) acesta evident ca ramane si este mancat odata cu ciorba.

  4. Buna, cu ce as putea inlocui bors sau zeama acra, din moment ce nu am? Otet? Sau ce ati sugera?
    Multumesc, arata foarte delicious.

  5. Este extraordinar de buna aceasta ciorbita, e printre preferatele noastre. Multumesc pentru reteta, draga Cristina. Tot ce am incercat de pe site-ul tau a iesit grozav. Iti multumesc!

  6. Buna, e nevoie se acoperi supa cind se incalzeste? Hi, do you have to cover the soup when it is boiling?thanks,

  7. Vă spune cineva cu experienta:
    La ciorba si borsuri,care sunt acră de regulă se pune leustean uscat sau proaspăt tăiat,.tijele acelea se taie si ele si se mănâncă in ciorba.Contin multe vitamine .Ciorba care v-am spus că este acră se a creste cu :borș,sare de lămâie,corcodușe verzi sau zeama de lămâie. În ciorba acră puteți pune si pătrunjel dupa caz dar,mirosul leusteanului este mai tare se potriveste cu gustul acru de ciorba sau borș si atenuează pe cel de pătrunjel.
    Supa este totdeauna dulce la gust si in ea se pune numai pătrunjel la sfarsit care se potriveste cu gustul dulce de supa.
    Leusteanul mărarul si patrunjelul nu se pun la orice mâncare.Mararul se pune la varza,la mâncarea de mazare la cartofii noi prăjițila si la mâncarea de cartofi,câteodată si unele ciorba acre.

  8. Nimeni nu pomeneste de frunze de dafin, de radacina de patrunjel, de rozmarin, de ghimbir, de gulii sau dovlecel, doua ciuperci…

  9. Azi fac si eu o supa similara. Insa fara ardei si telina ca nu prea imi plac fierte.
    Nu o sa-i pun bors ca sa iasa mai dulce, ca supa fiind preferata de copil.
    Multumesc pentru detalii.

  10. O sa fac acesta ciorba din nou zilele urmatoare, ar fi a cincea sau a sasea oara, a intrat pe lista de mancaruri preferate. Ne place maxim de tare leusteanul, eu il congelez cand e tanar, cu tot cu tije, tocat marunt. Fac ciorba exact ca in reteta si iese minunat. O data am pus zdrente de oua, e yummy si asa. 😋

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *