fbpx

RETETE RECENTE

PASCA CU OREZ CU LAPTE

April 29, 2013 | CATEGORIA

pasca-cu-orez-cu-lapte

Daca vrem o pasca care sa iasa din tipare, atunci este momentul sa incercam si aceasta varianta, cu orez cu lapte! Ei bine, castronul de orez cu lapte pe care il adoram in copilarie il mutam in blat de cozonac si iese ceva special! Si asa cum am mai spus, nu ma credeti pe cuvant, incercati sa va convingeti…

INGREDIENTE:
(o pasca cu diametrul de 26 cm)

Pentru blat:
aluat de cozonac

Pentru umplutura:

250 g orez
1 l lapte
110 g zahar
50 g stafide
1 plic zahar vanilat
semintele de la 1 pastaie de vanilie
4 oua – separate
coaja rasa de la 1/2 portocala
1 galbenus batut cu 2 linguri de lapte pentru uns

PREPARARE:
Incepem cu pregatirea umpluturii.
Pentru prepararea aluatului procedam pas cu pas ca in reteta cozonacului cu nuca.

Pentru a prepara umplutura fierbem orezul cu lapte si zahar pana scade tot laptele. Cand s-a absorbit tot laptele luam de pe foc si lasam sa se raceasca, pret de cateva ore.

pasca-cu-orez-cu-lapte-1

Cand ne apucam de lucru iar, pregatim aluatul si il lasam sa creasca. In orezul cu lapte adaugam zaharul vanilat si semintele dintr-o pastaie de vanilie, galbenusurile, apoi stafidele, coaja rasa de portocala si la final albusurile batute spuma.

pasca-cu-orez-cu-lapte-2

pasca-cu-orez-cu-lapte-3

Intindem coca dupa ce a crescut in tava rotunda si pe pereti, turnam orezul, apoi punem impletituri de aluat pe margine si in cruce, sau decoram cum avem inspiratie. Ungem cu un galbenus batut cu lapte.

pasca-cu-orez-cu-lapte-4

Pentru inceput coacem pasca in cuptorul preancalzit la 140°C timp de 30 minute, apoi la 180°C pana nu se mai lipeste de scobitoare nimic (timpul difera de la cuptor la cuptor – poate fi de la 30 de minute pana la 90 minute). Daca se rumeneste si pasca nu este inca gata ( nu a trecut testul cu scoabitoarea) o acoperim foarte bine cu o folie de staniol si o tinem astfel pana la sfarsit, facand proba la 15-20 minute. Foarte important este ca atunci cand facem proba cu scobitoarea sa urmarim sa nu fie foarte lichida, dar sa pastreze putina umezeala, astfel incat atunci cand se va raci se servim sa nu obtinem o consistenta uscata – pe care o inghitim cu greu, trebuie sa pastreze putina umiditate. Pasca o taiem la 4-5 ore dupa ce s-a racit.

pasca-cu-orez-cu-lapte-5

Multumesc Deliei pentru reteta delicioasa pe care am vrut sa v-o impartasesc si voua!

Comentarii

  • Arata ataaaaat de bine 🙂
    Abia astept sa fac si eu zilele astea.
    Felicitari!

    • diva in bucatarie

      🙂 Multumesc!

  • Ce interesant! Imi place de mor orezul cu lapte, dar nu m-am gandit la o pasca asa. E dementiala!

    • diva in bucatarie

      Daca vei incerca vei fi placut surprinsa!

  • Foarte frumoasa ti-a iesit, Cristina! Iar gandindu-ma la continut 🙂 cred ca mortala la gust!

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Grozava combinatia!!!De aspect ce sa mai zic!Superb!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Haplea!

  • Interesanta combinatie!!

    • diva in bucatarie

      Si delicioasa!!!

  • Chiar interesanta reteta nu am mai vazut si nici nu am mancat niciodata. Cred ca e gustoasa!

    • diva in bucatarie

      super buna!

  • Ionica Dumitru

    De când căutăm rețetă aceasta!! Bunica mea făcea ceva asemănător!

Leave a Reply to Olguta Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *