Tort sah cu crema de capsune

1 martie 2013Diva in Bucatarie

Tort sah cu crema de capsune. La inceput de primavara nimic nu este mai bun decat un tort cu capsune… Mai multe retete cu capsune gasiti aici.

La inceput de primavara nimic nu este mai bun decat un tort cu capsune… Mai multe retete cu capsune gasiti aici.

INGREDIENTE:
(pentru un tort cu diamentrul de 24 cm – 12 persoane)

Pentru blat:
4 oua
200 g zahar
200 g faina
1 praf de sare
100 ml ulei
1 lingurita praf de copt stins cu lamaie sau otet

Pentru crema:
500 g mascarpone
200 ml frisca lichida
5 linguri zahar pudra
250 g capsune
4 foi gelatina
3 linguri lapte
optional: 1 lingura sirop dulceata afine – pentru culoare mai inchisa

Pentru decor:
300 g frisca batuta

Pentru sirop:
200 ml apa
1 lingura zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingura cognac

PREPARARE:

Blatul este unul obisnuit de pandispan. Incepem sa mixam albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si continuam sa mixam pana se topeste zaharul. Punem galbenusurile (pe rand sau toate odata) si amestecam usor cu o lingura sau un tel. Adaugam pe rand uleiul, praful de copt si faina, amestecand usor cu lingura usor pana se omogenizeaza compozitia.

tort-sah-cu-crema-de-capsune-1tort-sah-cu-crema-de-capsune-2

Turnam aluatul intr-o forma cu pereti detasabili tapetata cu hartie de copt. Il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute, apoi il scoatem si il lasam sa se raceasca pe un gratar. Cand s-a racit il taiem astfel incat sa obtinem 3 blaturi relativ egale ca inaltime.

Cat timp se coace blatul noi incepem sa pregatim crema. Pentru inceput punem foile de gelatina la inmuiat in apa. Cu un mixer vertical pasam capsunele. Mixam mascarpone cu 2 linguri de zahar pudra, apoi batem separat frisca cu 3 linguri de zahar. Incoprporam frisca in mascarpone treptat.

tort-sah-cu-crema-de-capsune-3

Impartin crema in trei vase. Intr-un vas punem 40% din cantitatea de crema, in al doilea la fel, 20% din cantitate ne va ramane pentru decor. Adaugam in primul vas capsunele, avand grija sa patram 4-5 linguri din aceasta compozitie si amestecam pana se omogenizeaza. Punem capsunele pasate pastrate la fiert, apoi le luam de pe foc. Punem foile de gelatina in aceasta compozitie cand s-a racit putin, amestecam bine pana se dizolva, apoi le adaugam in crema si mixam bine.

tort-sah-cu-crema-de-capsune-4

Daca crema obtinuta nu are culoare suficient de pronuntata mai punem putin sirop din dulceata de afine sau chiar de capsune.
Punem in doua poshuri diferite crema de mascarpone si cea de capsune. Punem un blat e un platou, il insiropam, apoi aranjam 5 cercuri alternative de crema. Punem blatul al doilea peste crema, il insiropam putin si realizam alte 5 cercuri alternative de crema, avand grija sa incepem cu culoarea opusa primului blat.

tort-sah-cu-crema-de-capsune-5

Repetam operatiunea dupa ce acoperim cu al treilea blat insiropat. Acoperim tortul cu restul de crema de mascarpone si frisca.

tort-sah-cu-crema-de-capsune-6

Dam tortul la rece pentru cateva ore, apoi putem servi.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *