Cozonac floare cu rahat si stafide

22 decembrie 2012Diva in Bucatarie

Cozonac floare cu rahat si stafide. Pentru a pregati aluatul procedam pas cu pas ca la reteta cozonacului cu nuca.

INGREDIENTE:

600 g faina
150 ml lapte
100 g unt topit
25 g drojdie
180 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
3 oua + 1 galbenus pentru uns
1 praf sare
1 lingura suc de lamaie
coaja rasa de la o portocala
250 g rahat (folosim mai multe culori)
50 g stafide
1 lingura rom
2 linguri lapte
zahar pentru decor

PREPARARE:

Pentru a pregati aluatul procedam pas cu pas ca la reteta cozonacului cu nuca.
Intr-un vas pregatim faina, amestecata cu praful de sare. Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem putin lapte caldut(1/2 de cana), drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 min. Intre timp separam ouale si punem restul de lapte la incalzit. Frecam galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. Adaugam zeama de lamaie, coaja de la lamaie si amestecam. Batem si albusurile cu un praf de sare pana devin o spuma tare.
Turnam apoi laptele foarte cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia. Punem maiaua in faina si amestecam. Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de vanilie. Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Presram putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu).

Aluatul crescut il impartim in doua parti egale – pentru doi cozonaci. Intindem aluatul pe un blat de lucru uns cu putin ulei. Presaram bucatele de rahat si stafide apoi il rulam, apoi il taiem in felii de 1.5-2 cm grosime.

Punem feliile intr-o forma rotunda cu diametrul de 20 cm in forma de floare si il mai lasam sa creasca putin in forma (in jur de 20-30 minute).

Coacem cozonacul la 180°C timp de 45 minute, apoi il scoatem si ungem cu un galbenus si presaram zahar pe el. Il mai dam pentru 2 minute la cuptor (la aceeasi temperatura) si acum este gata. Recomand proba cu scobitoarea pentru ca nu toate cuptoarele au acelasi timp de coacere, chiar daca vorbim de aceeasi temperatura.

Cand este copt il lasam sa se raceasca pe un gratar, apoi il putem servi.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *