Tort de cafea cu crema fina de mascarpone si cafea

26 noiembrie 2012Diva in Bucatarie

Tort de cafea cu crema fina de mascarpone si cafea. Daca va place si voua nu trebuie decat sa lasati un cometariu pe facebook sau aici.

„Coffee Addict” este o tema potrivita pentru mine. Iubesc cafeaua!!! Cafeaua tare si neagra este tot ce imi doresc in fiecare dimineata, la pranz si la amiaza. Daca se poate sa am si ceva dulce langa ea atunci ziua devine perfecta si nimic nu imi poate strica starea de bine. Din acest motiv am ales sa pregatesc un tort cu cafea pentru „Inspiration Food Marathon” organizat de Electrolux.
Daca va place si voua nu trebuie decat sa lasati un cometariu pe facebook sau aici.

Va invit si pe voi la o mica portie de buna dispozitie, langa un pahar de caffe-frappe!

INGREDIENTE:

Pentru blat:
6 oua
1 praf de sare
250 g zahar
120 ml ulei
250 g faina
1 plic praf de copt stins cu lamaie sau otet
5 g cafea solubila (ness)
2 linguri apa fierbinte
50 g nuca macinata
1 lingura praf de cacao neagra

Pentru crema:
4 galbenusuri
250 g zahar
25 g faina
300 ml lapte
6 g cafea solubila (ness)
2 linguri de apa fierbinte
cateva picaturi esenta de cafea
100 g ciocolata cu lapte
6 foi de gelatina
250 g mascarpone
50 g zahar pudra
200 ml frisca lichida – batuta

Pentru sirop:
200 ml apa
2 plicuri zahar vanilat
cateva picaturi esenta de cafea

Pentru decor:
50 g biscuiti cu cacao
1 lingura din crema finala a tortului
15 g unt
70 ciocolata topita

PREAPARARE:

Pentru a pregati blatul separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Punem zaharul peste acestea si continuam sa mixam pana se topeste. Adaugam galbenusurile (pe rand sau toate odata) si amestecam usor cu o lingura sau un tel.

Adaugam pe rand uleiul, praful de copt si faina, pe care le amestecam cu lingura usor pana se omogenizeaza compozitia.

Turnam in compozitie cafeaua dizolvata in apa fierbinte si lasata pana s-a racit.

Ultimul ingredient incorporat este nuca amestecata cu cacao neagra.

Impartim aluatul in mod egal in 2 tavi cu diametrul de 20-22 cm si le vom coace in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 30 minute, sau pana trecem testul cu scobitoarea.

Cat timp se coc blaturile, pregatim crema. Dizolvam faina in putin lapte. Mixam galbenusurile cu zaharul.

Adaugam restul de lapte, faina dizolavata, cafeaua dizolvata in apa fierbinte si le fierbem la baine-marie pana incep sa se ingroase.

Cand dau primele semne ca se ingroasa o luam de pe foc si o amestecam cu ciocolata topita apoi cu foile de gelatina puse in prealabil intr-un bol cu apa rece cat sa le acopere. Lasam crema sa se raceasca. In acest timp mixam mascarpone cu 50 g zahar pudra, apoi mixam frisca pana se intareste. Punem frisca peste mascarpone, omogenizam compozitia, apoi o incorporam in crema de cafea.

Lasam crema 10-15 minute la rece apoi putem asambla tortul. Taiem fiecare blat in jumatate apoi le insiropam.

Ungem fiecare blat cu crema, avand grija sa pastram si pentru a inveli tortul si o lingura pentru „boabele” de cafea.

Dupa ce asamblam tortul pregatim decorul amestecand biscuitii cu crema si unt, le facem cu o scobitoare o mica gaura pe orizontala, apoi le tavalim prin ciocolata topita si le lasam sa se intareasca.

Ornam tortul cu „boabe de cafea”. Il pastram putin la rece apoi il putem servi, avand alaturi un pahar mare de caffe-frappe.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Un tort de diva! 🙂
    Vreau sa-ti spun ca fotografia aia cu albusurile spuma si cu galbenusul este DEMENTIALA! De mult nu am mai fost asa impresionat de o fotografie.
    Bafta multa la concurs!

  2. Arata senzational! Felicitari! Am sa incerc sa il fac si eu, am insa o singura nelamurire… In ingredientele pt crema apare si ciocolata cu lapte insa in pasii de asamblare nu o regasesc…

    1. Multumesc mult pentru atentionare! Inainte sa adaugam foile de gelatina punem ciocolata topita la baine-marie.

  3. o sa l incerc si eu! nu am facut torture pana acum pt ca nu stiu sa le decorez, dar vreau sa mi command cateva ustensile care ma vor ajuta si incerc torul acesta

    1. Asa cum observi, nu sunt deloc maestra in ale decorarii!!! Important este gustul si te asigur ca este delicios!

  4. l am facut sii eu o data cu ceva timp in urma si a fost delicios. Foarte bun. Recomand din toata inima , cu incredere incercati l si apoi veti vrea sa l mai faceti curand

  5. Cristina arata tortul bestial ,iar mie imi place tot ceea ce este cu cafea,cu ness s.a.m.d. Ce inseamna 6 foi de gelatina ? Multumesc mult si o duminica frumoasa iti doresc
    Cu drag
    Liliana Dumitru
    Retete la mama

      1. da,mai las cateva ore si am sa-l tai mie oricum imi place are un gust ff fin si bun l-am pus cu cerc ,eu am facut in forma de 26cm

  6. Excelent!
    Aș dori să fac o singură recomandare celor care fac tortul, să nu pățiți ca și mine! Lăsați crema de cafea să se răcească complet înainte de a o amesteca cu frișca cu mascarpone, altfel căldura din cremă va dizolva frișca și pierde din textura ușoară și pufoasă și se va transforma într-un fel de pannacota, delicioasă dar nu ceea ce v-ați aștepta!
    În rest, toate bune și spor la treabă!

  7. Blaturile se fac in acelasi timp sau se pot si separat?Eu as vrea sa inlocuiesc nessul cu cicoare pt.copii.(sau se poate face un singur blat)multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *