Tarta cu lamaie – tarte au citron

19 noiembrie 2012Diva in Bucatarie

Tarta cu lamaie – tarte au citron. „Inspiration Food Marathon” organizat de Electrolux trece pe alte meleaguri si ne trimite in Franta, avand ca tematica „French Bakery”.

„Inspiration Food Marathon” organizat de Electrolux trece pe alte meleaguri si ne trimite in Franta, avand ca tematica „French Bakery”.

Cand intri intr-un asemenea magazin, vitrina te ademeneste cu tarte, prajituri, quiche sau baguette. Toate par irezistibile si nu pleci de acolo doar cu un singur produs.

Poti spune ca ai nimerit in paradisul dulciurilor, din care nu stii ce sa alegi mai intai. Prima mea alegere a fost „Tarte au citron”.

Parea singuratica, simpla si seducatoare in acelasi timp. Desi venisem cu alte ganduri, le-am abandonat fara regrete, tarta cu lamaie se instalase in farfuria mea, foarte sigura pe ea.
Am savurat-o incet, iar fiecare inghititura ma facea sa visez.

Ma incearca o senzatie de gravitatie, de parca ma ridicam pana la cer, sau mai sus – atat de sus incat tartele micute au devenit mici planete ce gravitau in jurul unei tarte uriase cu lamaie si bezea.

In imaginatia mea fiecare tarta-planeta avea o aroma subtila diferita de a celorlalte, sau propriul ei aranjament.

Uneori visele pot deveni realitate, asa ca spatiul meu cosmic il aduc aici, lasandu-va si pe voi sa explorati experienta senzoriala pe care am trait-o eu.

Pe langa reteta de baza o sa va arat cateva din gandurile mele transpuse intr-o realitate care mi-a incantat papile gustative la maxim.

Ingrediente tarta cu lamaie:
(pentru 12 persoane – o forma cu diametrul de 26 cm, sau 12 tarte mici)

Pentru blat – reteta de baza:
100 g unt
100 g zahar pudra
1 ou
250 g faina
1 praf de sare
1/2 lingurita esenta de vanilie

Pentru crema de lamaie – reteta de baza
220 ml suc lamaie
coaja rasa de la 4 lamai
6 oua intregi
300 g zahar pudra
60 g unt

Pentru tarta cu lamaie si bezea:
Blatul si crema din reteta de baza
Pentru bezea:
4 albusuri
200 g zahar pudra
1 praf de sare

Pentru tarta cu lamaie si rozmarin:
Pentru blat:
la reteta de baza adaugam o crenguta de rozmarin tocata fin
Crema este aceeasi de la reteta de baza

Pentru tarta cu lamaie si lavanda
Blat: reteta de baza
Crema: 1 lingurita flori lavanda (alimentara)

Mod de preparare tarta cu lamaie:

Pentru inceput ne pregatim toate ingredientele, si le lasam la temperatura camerei pret de 15 minute inainte de a incepe sa lucram cu ele.

Apoi pregatim blatul tartei: amestecam zaharul cu untul folosindu-ne de o lingura de lemn, pana obtinem o compozitie omogena. Apoi adaugam oul si continuam sa amestecam pana acesta este incorporat.

Adaugam esenta de vanilie, faina si un praf de sare.

Lucram putin aluatul cu mana pana devine compact, neted si nu se lipeste de maini.

Formam o bila din el, il acoperim si il dam la rece pentru 30 minute. Dupa acest interval il putem intinde intr-o folie subtire. Cu ajutorul sucitorului luam blatul, il punem peste forma, apoi taiem surplusul de aluat.

Acoperim blatul cu hartie de copt peste care asezam bile ceramice pentru copt (le putem inlocui cu boabe de fasole sau orez).

Coacem blatul in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 15 minute, apoi il scoatem si preparam crema.

Daca vrem sa pregatim tarta cu lamaie si rozamarin adaugam la prepararea blatului o crenguta de rozmarin tocata fin (in rest procedam cum am explicat mai sus).

Pentru a pregati crema punem intr-o oala zaharul pudra, impreuna cu coaja si sucul de lamaie, adaugam ouale intregi si amestecam totul cu un tel pana se omogenizeaza compozitia.

Daca pregatim o crema cu lavanda adaugam si florile.

Punem oala la baine-marie, amestecand cat de des putem, pana se ingroasa crema.

O luam de pe foc, adaugam untul si amestecam bine. Luam bilele ceramice de pe blat (boabele de fasole in cazul nostru) si turnam cu un polonic crema de lamaie.

Dam iar blatul la cuptorul prenacalzit la 130°C timp de 20 minute in cazul tartelor mici si 25 minute in cazul tartei mari.

In acest moment trei din tipurile de tarte cu lamaie sunt gata. Ramane la final cea mai extravaganta dintre ele: tarta cu lamaie si bezea (partea cu bezea o pregatim inainte sa servim desertul).

Albusurile batute spuma foarte tare cu zaharul si un praf de sare sunt mixate pana crema devine atata de tare incat nu cade de pe spirale.

Punem bezeaua intr-un posh cu cap rotund, larg si decoram tarta de la exterior spre interior. Cu ajutorul unui arzator pe gaz caramelizam suprafata bezelei.

In acest moment micul meu sistem solar este gata. Am 4 feluri de tarte cu lamaie pe care sunt gata sa le impart cu voi.

Eu nu mai rezist, am inceput deja sa le savurez…

Daca v-am molipsit lasati-mi un semn, sa stiu daca va place si voua…
Pofta buna!

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. si mie imi place foarte mult! n-am facut niciodata tarte, dar cu pozele astea m-ai convins si pe mine; asa ca I like it! (tre’ sa fii nebun sa nu zici like acestui mic univers bucataresc)
    Succes!

  2. as putea sa mananc tarte din acestea cu lamaie toata ziua…sunt exact genul de prajituri care imi plac mie…dulci-acrisoare…:-))

  3. Pfaiiii de capu meu cum arata… Prefata retetei mi-a amintit ca atunci cand eram mica imi doream sa ma fac astronaut :)) Ptr asta cred ca merit si eu o „planeta”
    Pup cu drag

  4. nu mi s-a ingrosat crema…..ce ii pot face?am pus exact cantitatile si am urmat exact pasii dar nu mi-a iesit….help me please….multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *