Supa crema de sfecla rosie

26 octombrie 2012Diva in Bucatarie

Supa crema de sfecla rosie. Sotul meu nu este consumator de sfecla rosie decat sub forma de salata pentru iarna, cu hrean. Soacra mea nu gatit niciodata sfecla altfel, asa ca ii inteleg reticenta.

Supa crema de sfecla rosie este o supa crema plina de vitamine, o reteta sanatoasa si gustoasa, pe care trebuie sa o incercati. Este una din cele mai savuroase retete de supa, perfecta la inceput de toamna. Colorata frumos, cu un gust delicios, cu o textura fina si catifelata, reteta mea de supa crema de sfecla rosie are un mic secret. Hrean ras! L-am pus si in supa la fiert, dar si cand am mancat supa. Doamne cat de buna este! Nu ma satur cu un castronel mic!

Pentru a face supa crema de sfecla rosie nu  este nevoie de tehnici complicate, dar trebuie sa respecti lista de ingrediente propusa de mine. Daca am trecut in lista supa de legume sau supa de pui nu vei folosi apa. Gustul nu va fi acelasi, apoi vei spune ca supa nu este buna. Poate fi o supa de post / vegana folosind baza lichida o supa obtinuta in prelabil prin fierberea unor legume de baza: morcovi, telina, patrunjel, ceapa, boabe de piper, 2 -3 catei de usturoi, frunza de dafin si optional pastarnac, praz, ardei kapia. Le fierbeti pana obtineti o zeama concentrata, o strecurati si o lasati sa se raceasaca inante de a o pune in frigider sau congelator. Daca faceti o cantitate mare pastrati doze de 1 l in congelator. Va fi usor sa folositi apoi, cand aveti gata portionat.

Supa crema de sfecla rosie eu am facut-o cu supa de legume pastrata in congelator. Am folosit langa sfecla cartof, morcov, ceapa. Cu efort minim veti obtine una din cele mai delicioase supe crema de sfecla rosie.

Sfecla rosie are o multime de beneficii pentru sanatate. Nu inseamna ca daca mancam o supa o sa fim imediat mai sanatosi, dar putem tine cont de faptul ca aceasta este o sursa buna de vitamine, previne cancerul, scade riscul de boli cardiovasculare, previne formarea varicelor., combate anemia si diverse probleme gastrointestinale.

Sotul meu nu este consumator de sfecla rosie decat sub forma de salata pentru iarna, cu hrean. Soacra mea nu gatit niciodata sfecla altfel, asa ca ii inteleg reticenta.

In schimb, la mine in familie se consuma sfecla si simpla, fiarta sau coapta, salata sau aperitive. Daca nu ati incercat inca salata mea de sfecla rosie cu maioneza si usturoi, musai sa ii dati o sansa. Este foarte buna!!

Pentru a transforma reteta de supa crema de sfecla rosie intr-o reteta vegana sau reteta de post trebuie sa inlocuiti smantana cu crema bio din orez sau soia. Gasiti in supermarketurile mari sau online.

Supa ramane rosie pentru ca nu contine smantana in compozitie. O pun doar la final, ca decor, si este suficienta.

Iata lista de ingredinete si modul de preparare pentru supa crema de sfecla rosie.

INGREDIENTE:
(pentru 4 portii medii)

4 sfecle medii (500 g)
1 cartof mediu
1 morcov maricel
1 ceapa mare
800-900 ml supa legume/ supa pui
1 lingura ketchup de casa/ suc gros de rosii
1/2 lingurita rasa hrean proaspat ras
sare
piper
1 frunza dafin
2 linguri ulei

Pentru servit:
hrean ras
patrunjel verde
smantana sau crema bio din orez– optional

PREPARARE:

Reteta aceasta, la fel ca toate supele-crema, se face foarte rapid. Curatam sfecala rosie, morcovul si cartoful si le tocam in cuburi, nu foarte mari.

Apoi, calim ceapa tocata fin, impreuna cu restul legumelor, tocate cuburi, timp de cateva minute(in jur de 3), amestecand continuu.

Adaugam apa/ supa de pui, ketchup sau bulion, putin piper, sare si o frunza de dafin. Cand legumele sunt fierte punem si hreanul ras si mai fierbem 1-2 minute.

Luam de pe foc, scoatem frunza de dafin si pasam legumele cu jumatate din lichidul in care au fiert. Adaugam treptat apoi lichid, in functie de consistenta pe care o dorim in final.

Servim supa simpla, cu putin hrean, proaspat ras, patrunjel verde proaspat tocat, sau cu smantana.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Se pare ca nu i-a placut…
    O sa incerc si eu cind ajung acasa.
    Daca nu mai postez, inseamna ca nu a avut succes.
    O zi buna!

  2. Recunosc, e mai buna decit ma asteptam. Nota 10 pentru reteta!
    Tirziu am realizat ca ar fi mai gustoasa cu crutoane.
    Data viitoare. 🙂

  3. Am facut supa astazi. A fost foarte buna. Am servit-o cu hrean si crutoane si ardei iute, asta e dupa gustul meu. Oricum super. Ms

  4. Super supeeer! Doar ce am făcut aceasta supa mi nu na ta!! Eu o prefer cu smântâna, fără pătrunjel. Ardei iute și bineînțeles crutoane. Felicitări ptr rețetă. Pupicei din Constanta.

  5. Eu am dres supa cu lamaie si putin ulei de masline la final. De asemenea am dat sfecla pe razatoare si nu am mai pasat-o, chestiune de preferinta in ce priveste textura. E o reteta delicioasa! Multumim!

  6. o fac si eu des, iarna, cu legumele date prin razatoare (robot) si fierte simplu – fara calire, ca pentru copii :). Adaug un pic de ulei de masline la sfarsit in farfurie sau putina branza de capra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *