Mancare de limba cu masline

25 octombrie 2012Diva in Bucatarie

Mancare de limba cu masline. Cu limba am pregatit si o reteta de salata aperitiv: salata de ciuperci cu limba de porc. Daca nu ati facut-o inca nu stiti ce ati pierdut!

Mancare de limba cu masline face parte din copilaria mea si cred ca sunt mai bine de 10 ani de cand am preparat-o ultima oara. Va prezint mai jos metoda mea, dar astept sa imi spuneti cum o preparati si voi.

Mancarea de limba cu masline este perfecta pentru un pranz in familie. Nu stiu de ce nu eram un fan al acestei mancari cand eram mica, pentru ca acum mi se pare ca este foarte gustoasa si ma bucur ca mi-am consvins si sotul sa o guste si de atunci o savureaza cu placere de fiecare data cand o fac.

Eu am folosit limba de porc, dar puteti pregati aceasta mancare de limba cu masline in sos de rosii si cu limba de vita. Sosul de rosii va aduce acestui fel de mancare savoare si gust bun. Nu imi pot imagina aceasta mancare fara sos, in care inmoi o felie de paine, iar la final farfuria arata curata, cu urme vagi de mancare. In functie de gusturi sau obiceiuri, mancarea poate fi mancata si cu mamaliga sau piure de cartofi.

Va propun sa incercati aceasta mancare delicioasa, o reteta simpla, usor de pregatit chiar si de un incepator in tainele gatitului. Inainte de revolutie era una din cele mai intalnite mancaruri. Cred ca toate gospodinele pregateau limba cu masline in sos de rosii. Dupa 1989 reteta si-a pierdut din fani, toata lumea cauta retete noi, iar accesul la ingrediente si produse ce nu erau pe piata pana in acel an a facut ca reteta de mancare de limba cu masline sa fie aproape uitata. Este adevarat, timpul de gatire poate parea mare si graba de gati si a pune ceva pe masa pentru familie poate fi un alt motiv pentru care aceasta mancare nu a mai fost pregatita in ultimii ani. Limba se fierbe greu, dar merita asteptarea. In zilele noastre se poate gati mai repede folosind o oala sub presiune.

Limba se fierbe in apa cu sare si boabe de piper si cateva legume, ca la o supa. In oala cu presiune limba de porc se fierbe in 35-40 minute, in timp ce intr-o oala normala, la foc mediu spre mic, este nevoie de un timp mai mare, respectiv de 70-90 minute (in functie de marimea si grosimea organului). Daca folositi limba de vita o fierbeti in oala sub presiune 50-60 minute si in oala obisnuita, la foc mediu, 90 minute.

Alte retete de mancare cu masline pe care familia noastra le mananca cu mare pofta sunt mancare de pui cu masline, dar si mancarea de praz cu masline in perioada postului sau atunci cand renuntam la carne.

Cu limba am pregatit si o reteta de salata aperitiv: salata de ciuperci cu limba de porc. Daca nu ati facut-o inca nu stiti ce ati pierdut!

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru mancare de limba cu masline si sos rosii. 

INGREDIENTE

1 kg limba de porc
2 cepe
1 morcov maricel
3 catei usturoi zdrobiti
300 g masline
400 ml suc de rosii
3 linguri ketchup de casa (2 linguri pasta de rosii)
100 ml vin rosu
1/2 lingurita faina
2 frunze dafin
1-2 crengute de cimbru
1 lingurita zahar
cateva boabe de piper
1 praf boia dulce de ardei

PREPARARE:

Am pus la fiert limba in apa cu sare pentru aproximativ 90 minute. Dupa 75 minute am tocat ceapa marunt si ram ras morcovul prin razatoarea mica. Dupa ce a fiert limba am scos-o din apa, am lasat-o putin la racit, apoi am curatat-o de piele (acest lucru se face usor daca este bine fiarta) si am taita-o in cuburi. Am calit ceapa tocata marunt in uleiul incins, am adaugat morcovul ras si le-am mai sotat impreuna cateva minute, la foc mic.  Cand acestea au fost calite am adaugat usturoiul pisat si am amestecat in tigaie pret de cateva secunde ( maxim 30 secunde).

Am pus limba tocata peste ceapa, am adaugat sucul de rosii in care am dizolvat faina, ketchup-ul, praful de boia, foile de dafin, cimbrul, boabele de piper si vinul.

Am lasat sa fiarba 15 minute la foc mic, apoi am pus maslinele.

Am lasat pe foc  inca 5 minute, pana s-au imprietenit aromele si a scazut putin sosul, apoi am oprit focul. Am tocat patrunjel si am pus peste mancare, am amestecat si am impartit mancarea in farfurii

Am mancat mancarea de limba cu masline imediat. A fost tare buna! Gustoasa, aromata, exact asa cum trebuie sa fie o mancare buna.

Pofta buna va doresc si voua.

Va astept si pe canalul de You Tube cu retete delicioase.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

    1. Eu nu am mancat fara masline niciodata, imi este greu sa mi-o imaginez altfel… Daca faci si tu, voi proba reteta ta!

  1. Buna, uitandu- ma la imagine mi sa facut pofta instantaneu si bineinteles ca am trecut la treaba, urmeaza rezultatul final. Multumesc pentru reteta!!

  2. Eu niciodata nu am pus ceapa sau morcovi la sos io fac sosulcu pasta de tomate si un pic de faina torn supa de limba si ai pun maslinele limba si la sfarsit 2 feli de lamaie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *