Pandispan zebra

18 octombrie 2012Diva in Bucatarie

Pandispan zebra. Pandispan zebra este unul din cele mai simple si mai usor de pregatit deserturi pe care le poti face. Este foarte frumos in sectiune si este tare gustos.

Pandispan zebra este unul din cele mai simple si mai usor de pregatit deserturi pe care le poti face. Este foarte frumos in sectiune si este tare gustos.

Reteta de pandispan zebra este ieftina, cu ingrediente la indemana oricui. Poti inlocui pudra de cacao cu pudra de carob sau pudra de zmeura pentru o culoare roz.
Reteta clasica de pandispan are doar 3 ingrediente: oua, faina si zahar. Eu am adaugat ulei si am crescut cantitatea de faina pentru un gust mult mai bun.

Atunci cand vreau sa pregatesc pandispan zebra am grija sa pun toate ingredientele la indemana si sa le las la temperatura camerei timp de o ora.

Secretul pnadispanului pufos sta in albusurile batute spuma tare ce vor afana aluatul.

Pentru inceput albusurile se mixeaza cu sare, apoi se adauga zaharul in cateva transe.

Nu trebuie sa va grabiti cand mixati albusurile cu zahar, caci acesta trebuie sa se topeasca complet, iar spuma sa devina lucioasa.

Pentru ca pandispanul zebra sa iasa pufos este bine sa cerneti faina inainte sa o adaugati in aluat.

Obisnuiesc sa pregatesc aceasta reteta cu 300 g zahar, dar daca vi se pare prea mult puteti pune doar 250g.

In ceea ce priveste coacerea, nu exista neaparat secrete, dar este bine sa aveti temperatura constanta (cu flacara de aragaz acest lucru nu este posibil) si, daca se poate, nu deschideti usa cuptorului in timpul coacerii, mai ales in primele 20 minute.

Pregatirea acestui pandispan zebra nu necesita efort sau timp indenlungat de preparare, asa ca sper ca veti incerca reteta mea.

Puteti transforma acest desert in blat de tort. Ar fi tare frumusel taiat pe jumatate, umplut si decorat cu crema de ciocolata.

Iata si alte retete in care am folosit decorul „zebra” :

Acum va las sa vedeti cum se face pandispan zebra si va scriu lista de ingrediente si modul de preparare descris pas cu pas. 

INGREDIENTE:

6 oua
250-300 g zahar
300 g faina cernuta – din care scoatem 2 linguri faina
2 linguri pudra de cacao
150 ml ulei
1 plic praf de copt – optional
2-3 picaturi esenta de rom
2-3 picaturi esenta de vanilie

PREPARARE:

Am mixat albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat zaharul treptat (in 3-4 transe) si am continuat sa mixez pana s-a topit zaharul. Am galbenusurile (pe rand sau toate in acelasi timp – caz in care recomand sa fie sparte cu o furculita in prealabil) si am amestecat usor cu o spatula sau un tel, de jos in sus. Obisnuiesc uneori sa le frec cu uleiul si apoi sa le incorporez, ceea ce face treaba mult mai usoara.

Am adaugat pe rand uleiul si faina cernuta, pe care le-am amestecat cu spatula usor pana s-a omogenizat compozitia.

Daca sunteti incepatori in ale bucatariei sau obisnuiti sa folositi praf de copt in blaturi va spun ca in acest nu ar trebui folosit. Albusurile batute spuma tare isi fac treaba singure.

Daca tineti neaparat sa folositi praf de copt il adaugati in acelasi timp cu faina.

Am impartit aluatul in doua parti, aproximativ egale.

Intr-un bol am adaugat pudra de cacao (cernuta) si 2 picaturi de rom, iar in al doilea cele doua linguri de faina si 2-3 picaturi esenta naturala de vanilie. Le-am amestecat usor, pana s-au omogenizat.

Am tapetat o tava rotunda cu hartie de copt. In mijlocul tavii am pus o lingura din aluatul alb iar in centrul ei am turnat o lingura de aluat cu cacao. Am continuat in acest mod pana am epuizat aluatul din cele doua castroane.

Am copt pandispanul zebra in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 45 minute (fara ventilatie daca se poate).

In functie de puterea cuptorului poate fi gata in 35 minute. Faceti proba cu scobitoarea!

Chiar daca cercurile nu vor fi perfecte va garantez ca interiorul va arata exact cum trebuie.

Sper ca v-am facut pofta, asa ca va doresc spor la gatit si pofta buna!

Va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube.

Va astept cu drag in grupul Gatesc cu Prietenii

Ma gasiti si pe Instagram. 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. E mai mult tigru, dar arata excelent, nu ma indoiesc ca si gustul e tot excelent, deci… un desert clasic si salbatic.

  2. Buna ziua,
    am incercat reteta, minunat model, de efect. Dar am pus doar 200 g faina pentru ca deja se intarise foarte mult. In rest excelent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *