Ciorba de cartofi cu afumatura si tarhon

2 octombrie 2012Diva in Bucatarie

Ciorba de cartofi cu afumatura si tarhon. Ciorba de cartofi cu afumatura iese buna si cu apa, asa cum o faceam la inceput, cum ne invatase vecina.

Ciorba de cartofi cu afumatura si tarhonreteta ardeleneasca de ciorba cu cartofi si afumatura. Se poate folosi orice fel de afumatura: ciolan afumat, costite afumate, kaizer, carnati afumati.

Ciorba de cartofi cu smantana si afumatura este una din cele mai gustoase ciorbe si merge foarte bine in sezonul rece. Daca nu va place si nu aveti tarhon puteti folosi banalul patrunjel, dar merge foarte bine si cu leutean. Prima oara am mancat aceasta ciorba cu cartofi, smantana si afumatura intr-o vacanta in Poiana Brasov. Am fost cu colegii de liceu intr-o mica excursie si mi-am luat ciorba aceasat pentru ca eram dornica sa incerc ceva nou. Mi-a placut foarte mult, asa ca nu m-am lasat pana nu am convins-o pe mama sa afle reteta si sa o faca si ea. Vecina mea ardeleanca, mama prietenelor mele din copilarie, ne-a explicat cum se face reteta si de atunci a devenit una din retetele de ciorba pe care mama le pregatea foarte des pentru noi. Era reteta veche de familie, asa cum o faceau bunicile si strabunicile ei.

Aveam mare noroc cu rudele de la tara care puneau la afumat costite, ciolan si kaizer special pentru noi. Si, nu stiu cum, mama se descurca si facea rost de carne si in vremurile comuniste, iar preferatele noastre in ciorba erau coastele. Din acest motiv am ramas cumva cu nostalgia coastelor afumate puse in ciorba cu cartofi si afumatura, dar voi veti  folosi ce va place mai mult.

Ideal ar fi sa gatiti carne afumata dar cruda. Sunt insa constienta ca majoritatea persoanelor care imi urmeresc blogul au joburi care nu le permit sa piarda multe ore pentru a pregati o masa calda si gustoasa pentru familie, asa ca puteti folosi si afumaturi prefierte (ma gandesc in mod special la ciolanul afumat sau la kaizer).  Daca folositi carne afumata cruda o veti pune la fiert in avans, caci aceasta va fi baza viitoarei ciorbe de cartofi. Puteti sa o fierbeti cu o zi inainte, sau chiar mai mult timp si sa pastrati zeama in congelator. Aveti nevoie de 2-3 ore sa fierbeti un ciolan crud, la foc mic. In apa in care puneti la fiert ciolanul puneti 3 morcovi, 1 pastarnac, 1 ceapa mare intreaga, o frunza dafin, 1 lingurita boabe piper si un catel mare usturoi dupa ce carnea da semne ca incepe sa gateasca – altfel se fierb prea mult si zeama se tulbura. Ingredientele enumerate aici nu sunt cele ce ajung mai tarziu in ciorba de cartofi. Sunt doar pentru zeama de ciolan.

Dar, ciorba iese foarte gustoasa si cu preparatele prefierte, caz in care veti folosi totusi supa de pui sau zeama de oase pregatita in avans, pastrata in congelator. Puteti folosi si cuburi bio de supa – din magazine online, plafar, magazine Bio. Nu folositi cuburi cu chimicale! Sanatatea familiei este importanta, asa ca nu folositi cuburi de supa cu chimicale.

Ciorba de cartofi cu afumatura iese buna si cu apa, asa cum o faceam la inceput, cum ne invatase vecina.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de cartofi cu afumatura si tarhon:

INGREDIENTE:

800 g ciolan afumat sau oase garf/ coaste afumate sau carnati afumati – prefierte in cazul de fata

100 g kaizer

2 morcovi medii

1/2 telina mica

1 pastarnac

1 ardei gras

1 ceapa mare

800-1000 g cartofi

2 galbenusuri + 1 lingura faina

300 ml smanatana pentru gatit

1-2 linguri tarhon in otet (in functie de gusturi) – otetul asigura acrirea ciorbei, aveti grija cat puneti daca il folositi si pe acesta

sare

boabe de piper

1 catel usturoi

PREPARARE:

Am calit ceapa tocata marunt inpreuna cu kaizerul si morcovii taiati rondele sau cubulete timp de 1 minut.

Am adaugat ardeiul gras tocat cuburi si bucatile de garf – coaste afumate (sau bucati carne de pe un ciolan afumat) si am continuat sa calesc 3-4 minute, pana s-au imprietenit aromele. Am turnat supa de pui cat sa acopar legumele si carnea (aproximativ 2 l). Am luat spuma de la suprafata pana cand nu s-a mai facut.

Am adaugat pastarnacul si telina, boabe de piper si un catel de usturoi si am lasat la fiert, la foc mediu spre mic, in jur de 20 minute.

Dupa acest interval am adaugat cartofii taiati cuburi mai mari si am lasat sa fiarba pana cand si acestia au fost gata. Am gustat de sare si am adaugat o lingurita. Am batut doua galbenusuri cu sare, am pus smantana peste ele, apoi am dizolvat o lingura de faina si am pus-o peste smantana intr-un castron. Am turnat cate un polonic din ciorba fierbinte peste acestea, amestecand bine. Dupa ce punem 3 polonice de ciorba fierbinte, am rasturnat smantana in oala si am mai lasat un minut. Avand in vedere faptul ca smantana cu oua are faina si a fost temperata inainte de a ajunge in oala, ar trebui ca acestea sa nu se branzeasca.

Tot in acest moment am adaugat tarhonul. Am oprit focul si am lasat ciorba cu capac inca 5 minute, sa las tarhonul sa dea aroma.

Am mancat ciorba calda spre fierbinte. Tare, tare buna este!

Pofta buna va doresc!

Iata cat de bine arata si ciorba pregatita de Loredana Mirica.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Dupa ce dati pe „subscribe”/ „abonare” apasati clopotelul ca sa fiti informati cand postez ceva nou.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

          1. Absolut adevarat !!!
            Cei care nu se duc la control medical……!! SI BINE FACCCCCC!!

            Medicus curat,natura sanat !! Astea au omarat mai multi oameni ,decat doua razboaie mondiale …LA UN LOC !!

  1. si eu am facut ciorbita dupa reteta ta de cateva ori. gustoasa, gustoasa, gustoasa. merita incercat. recomand cu caldura.

  2. Felicitari pentru reteta!

    Am descoperit-o abia de cateva luni, dar de atunci o fac frecvent si ma incanta de fiecare data 🙂

  3. De mult cautam o reteta de ciorba cu tarhon iar aceasta arata delicios. O intrebare am, intrucat nu am mare experienta cu ciorbele :), pentru cate persoane sunt cantitatile indicate? Si daca sunt indicatii speciale in cazul in care o pregatesc la ceaun, afara in aer liber ?
    Multumesc anticipat si felicitari.

    1. cantitatile au fost pentru 4 persoane. Nu am pregatit-o la ceaun, la focul lemnelor pentru a da mai multe indicatii – probabil un timp mai mare de fierbere.

  4. Buna,

    Din punctul meu de vedere, amestecul de galbenus cu smantana ar trebui adaugat dupa ce cartofii sunt deja fierti, intrucat, cu cat lasi mai mult pe foc, cu atat amestecul se va branzi. Pentru a-si pastra culoarea frumoasa, ar mai trebui tinuta, pe foc, maxim 3-4 minute.

  5. Am incercat-o de mai multe ori si de fiecare data a iesit super.Am vrut sa te felicit pt aceasta reteta-SUPER-bravo tie ,am sa incerc si alte retete postate de tine.Io mi-s ardelean ,si la asa ciorba o salata de ceapa verde {uscata} cu putin oloi de fl soarelui de casa-nerafinat-,Ce zizeti?Inundatii in gura.

  6. Buna ziua, am si eu o sugestie…….smantana cu gălbenușul trebuie pus la terminarea ciorbei, am pus-o cum ati scris in reteta si s-a branzit. Este un minus la aspect

  7. stock ul de pui e gresit si nu i inteleg rostul de vreme ce oasele garf se fierb si lasa dulceata. legumele nu trebuie calite.

  8. Bineinteles ca nu a iesit ca in reteta, smantana amestecata cu ou si faina s-a branzit, desi am urmat intocmai reteta! Asa ca am aruncat ciorba. Poate data viitoare puneti mai multe detalii legate de preparare decat literatura pura, care nu are ce cauta intr-o reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *