Castraveti murati in saramura – pentru iarna

27 septembrie 2012Diva in Bucatarie

Castraveti murati in saramura – pentru iarna. Castraveti murati in saramura. Reteta de castraveti murati in saramura este preferata noastra si nu ne lipseste niciodata din camara.

castraveti murati in saramura

Castraveti murati in saramura. Reteta de castraveti murati in saramura este preferata noastra si nu ne lipseste niciodata din camara.

Reteta este foarte simpla si usoara, ieftina, dar  se intinde pe o perioada de timp mai lunga, caci acesti castraveti sunt opariti de 2 ori cu saramura.

In fiecare toamna gospodinele isi fac provizii pentru iarna, iar muraturile ocupa un loc important. Imi plac mai mult muraturile in saramura, acestea aducand si beneficii organismului, fiind bogate in enzime si probiotice.

Muraturile in saramura au proprietati anticancerigene, o multime de vitamine, dar cel mai important lucru este ca acestea au capacitatea de a aduce in intestine bacterii benefice ce ajuta organismul sa fie mai sanatos.

Ajuta la imbunatairea digestiei si la intarirea sistemului imunitar.

Castravetii murati in saramura sunt printre favoritele noastre pe timp de iarna. Castravetii raman tari, crocanti, pana la 2 ani.

La acest lucru contribuie sarea speciala de muraturi, neiodata, dar si hreanul, care este un foarte bun conservant.

Gustul si aroma acestor castraveti murati in saramura este data si condimentele folosite: seminte de mustar, boabe de piper, foi de dafin sau cimbru uscat, frunze de visin si frunze de telina, flori de marar si nelipsitul usturoi.

Noi consumam iarna castravetii murati in saramura langa fripturi, tocanite sau alte mancaruri, dar ii folosesc si in diverse salate (salata de boeuf, salata de pui cu telina, etc).

Chiar daca muraturile in saramura isi schimba culoarea, acestea vor fi foarte gustoase si aromate.

Este important insa sa alegeti castraveti cornison proaspeti, culesi de curand, far aurme de lovire sau pete.

Borcanele trebuie sa fie foarte curate si sterilizate (fie in cuptor, fie fierte in apa).

Mai multe retete de muraturi in saramura gasiti daca apasati aici.

Daca va plac muraturile in otet va recomand sa incercati gogosarii opariti in otet cu zahar. Sunt cei mai buni! La fel de mult imi place si salata de muraturi in sos de mustar – reteta este aici.

Iata lista ingredientelor folosite de mine pentru a face castraveti murati in saramura:

INGREDIENTE:

castraveti
sare grunjoasa
boabe de mustar
boabe de piper
floare de marar
foi de dafin
usturoi
ardei iute
frunze de visin si frunze de telina
hrean

PREPARARE:

Am ales castraveti tineri, sanatosi, intregi, tari si nu foarte grosi. I-am spalat foarte bine, pe fiecare in parte, apoi i-am pus intr-un lighean.

Am pregatit prima saramura folosind la 1 lingura mare de sare de muraturi (30g) la 1 l apa.  Am turnat saramura fierbinte peste castraveti.

I-am acoperit cu un prosop si i-am lasat pana a doua zi. Saramura trebuie sa acopere complet castravetii.

A doua zi am aruncat saramura, am clatit castravetii si i-am aranjat in borcane cat mai aproape unul de altul.
Am pus printre ei catei de usturoi, felii de morcovi, ardei iute, boabe de piper, boabe de mustar, 1 frunza de dafin, frunze de visin, flori de marar si  rondele de hrean, iar peste ultimul rand de castraveti flori de marar si frunze de telina. Am pus fasii de hrean peste acestea.
Am pregatit o alta saramura, pastrand aceleasi proportii (30 g sare la 1 l apa). Am turnat saramura fierbinte peste castraveti si sam sigilat borcanele.
Am acoperit borcanele cu o patura si le-am lasat sa se raceasca incet, pana a doua zi. Castravetii murati in saramura pot fi consumati dupa 4-5 saptamani.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Sa va fie de folos!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

      1. Buna seara, am pus si eu castraveti dupa aceeasi reteta anul acesta , dar intrebarea mea este daca tin in camara de la bloc sau in balcon ?. Am pus anul trecut dupa o alta reteta si am aruncat toti banii investiti plus munca mea 🙁 ,(neavand conditii de depozitare cu aerisire ) ,i-am tinut intr-un dulap in balcon ferit de lumina si prea multa caldura,dar s-au inmuiat f. tare de nu am mai avut ce face cu ei, decat sa-i duc la tomberon 🙁 .

        1. Parerea este sa ii puneti in locul cel mai racoros posbil! Eu ii pun in septembrie-octombrie, sa ma tina toata iarna si ii tin intr-o camara ff racoroasa.
          Daca nu aveti un astfel de loc si ati pus o cantitate mica ii puneti in frigider pe perioadele foarte calduroase!

  1. Iau si eu reteta ta, vreau s-o incerc. Nu am schimbat pana acum saramura, o fi vreo smecherie aici ca sa fie mai gustosi castravetii?, sau sa se faca mai repede? Abia astept sa vad ce-mi iese!!!

    1. Ii lasi la desarat inainte de a fi serviti… Toti cei care i-au testat au spus ca sunt ok, poate ca ei mancau mai sarat!
      Castraveti sarati rezista mai bine peste iarna decat cei care au o saramura slaba.

      1. Doresc si eu sa pun castraveti dupa reteta dvs dar sfatuiti ma cum sa fac daca la mine la bloc e cald, anul trecut i am aruncat ca s au stricat toti, munca deageaba. Oare sa pun conservant?

        1. Nu puneti conservant! Cel mai bine ii puneti la murat cand se mai raceste afara. Nu puteti pastra borcanele in casa, sa nu mai bata soarele pe ele? Macar pana se face rece afara. Nici la mine nu este foarte racoare, dar ii tin in loc intunecat, cu temperatura constanta si rezista si 2 ani.

  2. Am facut castravetii dar acum dupa 1 luna apa imi este tulbure daca agit borcanul si fundul borcanului e mai albicios…la gust sunt cam seci putin sarati…s-au stricat?mai pot face ceva cu ei?Multumesc

    1. Si mie mi s-a intamplat anul acesta sa fie tulbure, dar numai dupa ce l-am deschis si l-am tinut asa cateva zile. Daca sunt seci atunci este posibil sa fi pus castravetii putin trecuti (au fost cumparati sau pusi in borcan la mai mult de o saptamana din momentul in care au fost culesi).
      Am avut proasta surpriza sa gasesc acum multi ani un borcan cu castraveti care aveau doar coaja… parca se evaporase tot miezul. Atunci am aflat ca asta se intampla cu castravetii „trecuti”.

  3. Super rețeta! o fac de peste 20 de ani! cu o singura diferenta! las in prima apa 12 ore! si adaug un ingredient inedit, seminte de fenel! 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *