Ciorba de fasole pastai cu corcoduse

31 august 2012Diva in Bucatarie

Ciorba de fasole pastai cu corcoduse. Mama mea este moldoveanca din zona Vrancei, iar ciorba de fasole cu smantana arata fix ca in reteta de mai jos.

Ciorba de fasole pastai cu smantana, acrita cu corcoduse este preferata noastra pe timpul verii. Pregatim multe mancaruri, aperitive cu pastai de fasole, dar ciorba este pe primul loc in alegerile noastre.

Este vara si profitam de toate legumele proaspete din acest sezon. Daca ati pus in primavara niste corcoduse in congelator,  sau ati pregatit crema (bulion de corcoduse)acum puteti profita de ele pentru a acri ciorba. Este o metoda naturala de acrire si este foarte gustoasa.

Soacra mea este unguroaica din Ardeal, asa ca pune in aceasta ciorba si slanina, pentru a da un plus de gust. Caleste slanina, apoi o scoate din tigaia in care va continua sa caleasca legumele. Slanina calita ajunge apoi in ciorba, nu se arunca.

Mama mea este moldoveanca din zona Vrancei, iar ciorba de fasole cu smantana arata fix ca in reteta de mai jos.

O alta ciorba de pastai pregatita de mama si matusile mele din zona Vrancei, ciorba pe care am gatit-o singura la 7 ani este aceasta. 

Mai multe retete cu fasole pastai gasiti in aceasta colectie. 

O ciorba de fasole pastai galbene, cu smantana, este potrivita vara cand putem profita de prospetimea acestora, proaspat culese, dar este buna si iarna, daca am avut grija sa punem si in congelator.

Iata de aveti nevoie si modul de preparare pentru ciorba de fasole pastai cu corcoduse si smantana

INGREDIENTE:

1 kg fasole pastai
2 roşii
2 morcovi
1 radacină de ţelina mica (eu am pus ¼ dintr-o radacina mare)
1 ardei gras
1 ceapă
2 maini de corcoduse acre
2 linguri de ulei
250 ml smantana grasa pentru gatit + 1 galbenus +1 lingura faina
1 legatura mica de patrunjel-pentru servit
Sare si piper dupa gust
cateva fire de leustean

PREPARARE:

Primul lucru pe care il facem este sa curatam pastaile de varfuri si codite, eventual si de atele de pe margine. Rupem pastaile in 2 sau bucati. Curatam morcovii si ii dam prin razatoare. Tocam apoi ardeiul gras si ceapa.Intr-o tigaie calim ceapa si cand aceasta devine aurie adaugam morcovul ras si ardeiul tocat.

Cand se inmoaie ardeiul adaugam si rosiile taiate cubulete. Punem la fiert pastaile de fasole impreuna cu telina. In acelasi timp punem la fiert si corcodusele.

Cand fasolea este aproape fiarta adaugam amestecul din tigaie cu morcovi, ardei si rosii, apoi sucul de corcoduse (pulpa de la corcodusele date prin sita impreuna cu lichidul in care au fiert) sau builon de corcoduse 4-5 linguri. Dupa ce fierb impreuna in jur de 5 minute adaugam smantana cu galbenus si faina si cateva fire de leustean. Pentru ca smantana sa fie incorporata frumos o amestecam cu galbenusul si faina, apoi adaugam cu un polonic zama de ciorba fierbinte (incorporam treptat), astfel incat diferenta de temperatura dintre smantana si ciorba sa nu fie foarte mare. Avand in vedere ca am pus faina in amestecul de smantana si oua nu ar trebui sa se taie. Daca vreti sa reununtati la faina si teama ca se poate branzi puneti smantana cu oua dupa ce opriti focul.

Adaugam sarea si piperul. Mai lasam sa fiarba doua minute si ciorba este gata. Daca nu ar fi continut faina nu mai lasam deloc pe foc.

Servim ciorba calda cu patrunjel verde, proaspat tocat.

Pofta Buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *