Ciorba de pui cu rosii

20 august 2012Diva in Bucatarie

Ciorba de pui cu rosii. Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de pui cu rosii explicat pas cu pas.

O ciorba de pui cu rosii – preparata cu rosii din gradina si pui crescut in batatura bunicii, fara hormoni sau alte chimicale – este savuroasa si irezistibila! Reteta simpla, usor de pregatit cu carne de pasare cu os si piele (sub care se afla grasime), pentru care nu aveti nevoie decat de cateva legume si zarzavaturi.

Ciorba de pui cu rosii proaspete este preferata noastra in sezonul cald. In functie de gusturi puteti lasa ciorba acrita doar cu rosii, dar puteti adauga si suc de lamaie sau bors. Daca ati pregatit crema de corcoduse sau ati pus cateva in congelator ar fi pacat sa nu acriti cu acestea.

Pe blog am foarte multe retete cu carne de pui, iar supele si ciorbele sunt printre preferatele celor care revin. Ciorba taraneasca de pui, sau cea cu tarhon, ciorba deasa de pui cu legume sunt in topul cautarilor voastre. La fel de apreciate sunt si retetele de ciorba de pui a la grec, supa de pui cu taiteti sau cu galuste de gris.

Revenind la reteta de ciorba de pui cu rosii pe care vreau sa v-o prezint as vrea sa va spun sa incercati sa nu o pregatiti doar cu piept de pui dezosat. Gustul bun este dat de os si grasimea aflata sub piele.

Daca nu aveti cum sa puneti in ciorba un pui intreg mai bine cumparati pulpe de pui. In ciorba aceasta pot ajunge si aripile, gatul, spinarea, chiar daca nu le veti pune apoi in farfurie. Va garantez ca acestea aduc cel mai bun gust. Nu degeaba ciorba de potroace, facuta adesea cu tacamuri, este apreciata pentru gustul ei. Am sa va mai spun un mic secret: pastrati oasele de la pieptul de pui, picioarele si aripile si le puneti mereu in ciorbe. Pe langa gust bun acestea au si o mare calitate: au colagen, foarte important pentru sanatatea oaselor. In loc sa consumati pastile mancati sanatos! Dar, este adevarat, oasele acelea trebuiesc fierte mult timp pentru a elibera colagenul de care avem nevoie.

Daca vreti sa obtineti o ciorba de pui cu rosii savuroasa atunci nu trebuie sa puneti nici prea multa apa. Nu vreti o chestie diluata. Eu ma ghidez in general punand 3 degete de apa peste carne si legume.

Am pus in aceasta ciorba morcovi, patrunjel si telina, ardei gras verde si rosu, dar daca vreti puteti adauga si cateva pastai de fasole verde direct in oala sau 3-4 linguri de mazare verde congelata cu 5 minute inainte sa opriti focul.
Eu am folosit leustean pentru a da aroma, dar ciorba de pui cu rosii proaspete merge foarte bine si cu cimbru proaspat sau uscat. Daca sunteti dornici de experiente puteti folosi si busuioc, a carui asociere cu rosiile este absolut fabuloasa.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de pui cu rosii explicat pas cu pas.

INGREDIENTE:

1 pui mic (jn jur de 1 kg)
1 ceapa de marime medie
2 morcovi maricei
1 radacina patrunjel
1/2 telina mica
1 ardei gras verde
1/2 ardei kapia
1 catel mai mare de usturoi
800 g rosii foarte coapte / 600 g pulpa rosii din conserva
sucul de la 2 lamai mari / 500 ml bors acru/ 2-3 linguri crema de corcoduse
2-3 crengute leustean
sare
cateva boabe de piper

2 linguri ulei

Pentru servit:
patrunjel verde

PREPARARE:

Puiul l-am curatat de tuleie si puf. L-am taiat in bucati si l-am pus la fiert intr-o oala cu apa rece si putina sare.

L-am lasat sa fiarba la foc potrivit, luand spuma de cate ori a fost nevoie. Ceapa taiata marunt am calit-o foarte putin in 2 linguri ulei. Zarzavaturile taiate julien sau cubulete le-am peste ceapa si le-am sotat si pe acestea.

Cat timp s-a fiert carnea om oparit rosiile, le-am decojit si le-am tocat marunt, incercand sa elimin semintele. Cand carnea era aproape fiarta, am pus zarzavaturile calite, cateva boabe de piper, catelul de usturoi si crengutele de leustean. Am lasat ciorba sa dea in cateva clocote, apoi am adaugat rosiile.

Am asezonat cu sare, am adaugat sucul de lamaie si am amestecat. Am gustat pentru a vedea daca mai era nevoie de sare sau suc de lamaie si am lasat inca 2-3 minute sa fiarba. Dacavret sa acriti cu bors il fierbeti in prealabil si puteti acri cu acesta in locul sucului de lamaie. Eu as prefera crema de corcoduse mai mult decat borsul.

Am mancat ciorba de pui cu rosii fierbinte, cu patrunjel verde proaspat tocat presarat in bol.

Sa aveti pofta!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Scz pt intrebarea cam stupida, dar aceste cantitati pentru cati litri de ciorba sunt?Cata apa sa pun?Nu prea am experienta si de aceea intreb.Multumesc!

    1. Nu este deloc o intrebare stupida. Pui in general 1.5-1.7 l de apa. Daca iese prea concentrata poti sa mai adaugi apoi apa. Sau pui apa cam 2 degete peste cata apa este necesara pentru a fi acoperita carnea – poate ai un pui foarte mare si atunci te ghidezi dupa acest lucru 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *