Ketchup de casa

16 august 2012Diva in Bucatarie

Ketchup de casa. Ketchup. Reteta de ketchup de casa. Sos de rosii dulce si aromat – reteta simpla, FARA conservanti. 

ketchup de casa

Ketchup. Reteta de ketchup de casa. Sos de rosii dulce si aromat – reteta simpla, FARA conservanti. 

Reteta pe care v-o prezint mai jos reprezinta probabil cea mai apropiata reteta de cea folosita de americani pentru acest sos gros de rosii, usor dulceag si aromat.

Ketch-ul de casa are in lista de ingrediente mere ce aduc dulceata, ceapa si telina, usturoi, verdeturi uscate, scortisoara, nucsoara si cuisoare, otet si zahar.

Reteta de ketchup nu am inventat-o eu. Cand ai prieteni si rude peste ocean este usor sa te consulti cu ei si sa afli ingredientele corecte ce se folosesc in pentru a obtine ketchup bun.

Si, chiar dac a nu ar fi asa exista internet, te poti informa si apoi incerci sa vezi cum este varianta cea mai apropiata de reteta originala. Nu orice suc de rosii se poate numi ketchup!

Daca veti intalni retete ce nu contin aceste ingrediente inseamna ca sunt doar sosuri de rosii, fapt pentru care cred ca multa lume este indusa in eroare.

Cand vrem sa lansam in spatiul public o reteta, atunci aceasta trebuie sa fie cat mai aprope de ceea ce au propus cei care au inventat-o.

Iar americanii folosesc zahar, otet, legume si condimente pe care le intalniti in mod obisnuit la dulciuri. Nu va speriati, sigur rezultatul final, o sa va placa.

Cine a fost in America stie ca mancarea are gust dulce. Nu gasesti paine cu gust de paine ca la noi! Ai senzatia ca mananci cozonac alaturi de tocanita.

Am slabit 4 kg in prima mea vacanta in America, in conditiile in care cumnata mea gateste foarte bine si foarte apropiat de gustul de acasa.

Dar, noi plecam de acasa toata ziua sa vizitam diverse obiective sau pentru shopping si ajungeam sa mancam in restaurante, iar mancarea nu se ducea usor pe gat.

Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca americanii au inventat o reteta de sos de rosii dulce si aromata, probabil singura care mi-a placut si am putut sa o mananc langa friptura si cartofi prajiti pregatiti intr-o duminica, cu cateva zile inainte de intoarcerea in Romania.

Ei bine reteta de ketchup, chiar daca este facuta dupa reteta americana, merge foarte bine langa crenvursti, fripturi, omleta sau sandwichuri. Gustul va fi chiar placut in combinatia dulce-sarat.

Pentru a face reteta mea de ketchup nu aveti nevoie de prea mult efort. Nu trebuie sa coaceti ardeii. Nici rosiile nu se fierb singure in avans. Fierberea acestora impreuna cu feliile de mere, ceapa, ardeii si telina (radacina), consitutie cea mai buna solutie pentru ca legumele sa-si imprumute aromele, asigurand baza gustului. Se pun impreuna la fiert, urmand ca apoi sa fie pasate si strecurate.

Asa cum vedeti nu aveti nevoie sa munciti prea mult pentru a obtine o reteta delicioasa, de care va veti indragosti.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru a face cel mai bun ketchup de casa:

Ingrediente ketchup:

4 kg rosii
1 kg ardei kapia (ardei gras rosu)
2 mere (200 g)
400 g ceapa
200 g telina
2 catei usturoi mari zdrobiti
1 lingura sare
1/2 lingurita piper proaspat macinat
1 lingurita cimbru
1/4 lingurita oregano
1 baton scortisoara + 4 cuisoare + 1 varf cutit nucsoara
200 g zahar
50 ml otet / otet balsamic
optional: 2 aspirine pisate

Mod de preparare ketchup:

Alegem rosiile coapte, sanatoase si gustoase pentru acest ketchup. Din cantitatea pe care am folosit-o au iesit putin peste 2 l de ketchup.

Pentru inceput punem la fiert rosiile curatate de cotoare (eventual si decojite), impreuna cu telina, ceapa taiata in sferturi, merele decojite si taiate felii, ardeii taiati felii (dupa ce au fost curati de cotoare si seminte) si usturoiul zdrobit.

Lasam sa fiarba pana devin moi telina si ardeii (in jur de 30 minute). Luam de pe foc, lasam sa se raceasca putin apoi pasam totul cu un blender. Dam compozitia prin sita, pentru a obtine o pasta cat mai fina.

Punem iar la foc sosul, adaugand zaharul, otetul si fierbem in jur de 20 minute. Dupa cest interval adaugam condimentele (sare, piper, cimbru, oregano, scortisoara).

Dupa 10 minute gustam si mai adaugam condimente in functie de cum ne place sa fie.

Fierbem ketchup-ul pana capata o consistenta mai groasa – in functie de soiul de rosii fierbem 2-3 ore, amestecand la inceput din cand in cand, apoi continuu, pentru a nu se lipi de fundul oalei. Cu cateva minute inainte sa luam de pe foc puteti adauga aspirina pisata – dar va spun ca nu aveti nevoie de aceasta! Noi nu punem nici aspirina, nici salicil.
Cum luam de pe foc turnam in borcane sterilizate si incalzite, turnam putin ulei de masline (impiedica formarea florii de mucegai), apoi sigilam.

Pentru a fi siguri ca rezista mult timp se pot pune borcanele /sticlele la fiert intr-o oala capstusita cu prosop (cu grija ca intre borcane/sticle sa fie hartie sau alte materiale textile) timp de 30 minute.

Le lasam peste noapte acoperite cu o patura, apoi putem sa le depozitam in camara.

Sa va fie de folos!

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Cu asta ma ocup si eu azi.Am strans cca. 5 kg de rosii din gradina si m-am pus pe treaba.Copii mei adora ketchup-ul(din comert ce-i drept,sper sa le placa si cel de casa,e prima data cand fac).Esti ft. harnicuta.Pupici.

  2. Imi place mult cum ti-a iesit Cristina.
    Am facut si eu ketchup,dar mai de facut inca o tura si voi pune si telina ca si tine,imi place ideea!!!
    Voi mai adauga si ingredientele tale cimbru,oregano si batonul de scortisoara…si asta-mi place tare mult.Va fi un plus de arome.Mersi.
    Te pup cu drag:-))

  3. Am o nedumerire. De ce trebuie ca pasta sa fie cat mai fina? Nu ar fi vorba de preferinta mea ci de textura (aspectul)care rezulta si de gustul final. Sa ne imaginam un ketchup f fin pus pe o pizza; ar arata mai degraba ca un bulion 🙁

    P.S.1 Cat priveste sugestia privind scortisoara alaturi de cimbru si oregano; NO coment.

    P.S.2 (iarasi) Nu inteleg de ce trebuie inlaturate semintele de la rosii (este o „boala” generala la preparatele culinare…). Desi multi nutritionisti incurajeaza consumul de seminte in bucatarie acestea par a fi interzise! 🙂

    1. Ketchup-ul cumparat nu arata tot ca o pasta fina?
      1. pare ciudatata combinatia, dar gustul final va asigur ca este ok, nu doar dupa gustul meu … mereu testez retetele noi pe prietenii si asa stiu daca le dau drumul sau nu.
      2. Semintele de rosii se inlatura din motive estetice in primul rand, in al doilea rand sunt foarte multe persoane care nu le suporta… aici este vorba doar de gusturi.

      1. De ce oare ceea ce este in comert sa fie drept un exemplu?!

        Apropo de gusturi: incearca combinatia de pepene cu branza si spune-mi cum este…Am aflat-o de la o bulgaroaica dar nu am cutezat nici macar sa o incerc 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *