Tort de ciocolata cu mascarpone

6 august 2012Diva in Bucatarie

Tort de ciocolata cu mascarpone. Va multumesc, va imbratisez si sper sa gasiti in continuare pe acest site sugestii si idei pentru meniuri care sa va incante.

La 2 ani de cand am postat prima reteta in spatiul virtual, vin tot cu o reteta de tort. Si pentru ca este vorba de o aniversare, am ales ingrediente pentru un tort fin, cu o crema senzationala. Acest tort il dedic tuturor celor care m-au vizitat, m-au incurajat, celor care mi-au devenit prieteni.

Va multumesc, va imbratisez si sper sa gasiti in continuare pe acest site sugestii si idei pentru meniuri care sa va incante.

INGREDIENTE:

Pentru blat:
100 g ciocolata cu lapte
100 g unt
100 g zahar brun
1 lingurita cacaco neagra
2 oua
100 g faina
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
25 g nuci tocate fin
1/4 lingurita esenta de vanilie
1/4 lingurita esenta de cafea

Pentru crema:
75 g zahar tos
50 ml apa
3 galbenusuri
50 g unt – la temperatura camerei
3 linguri zahar pudra
50 g ciocolata cu lapte topita la baine-marie
1 lingurita cu varf cacao neagra
3 picaturi esenta de rom
250 g mascarpone
100 g frisca batuta

Pentru sirop:
150 ml apa
3 linguri cu varf zahar
1 lingura cafea tare
1 lingurita coaja rasa de portocala

Pentru decor:
frisca
ciocolata topita
bombonele de ciocolata si ciocolata rasa

PREPARARE:

Preancalzim cuptorul la 180°C.
Topim ciocolata si untul la baine-marie. Luam de pe foc si turnam amestecul intr-un castron. Adaugam zaharul, ouale batute, esentele, faina amestecata in prealabil cu cacaco, un praf de sare si praful de copt, mixand dupa fiecare ingredient in parte, pana se omogenizeaza. La final, adaugam nucile tocate fin.

Turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt(diametrul de 18 cm) si coacem in jur de 30-35 minute (faceti proba cu scobitoarea chiar dupa 30 minute). Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca pe un gratar, apoi il taiem in jumatate.

Pentru a pregati crema incepem sa fierbem apa cu zaharul pana devin un sirop gros. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca, cat sa fie caldut. In acest moment adaugam galbenusurile pe rand, amestecand continuu.

Fierbem amestecul la baine-marie cateva minute, amestecand continuu, pana se ingroasa ca o crema. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Incorporam untul batut spuma cu zaharul pudra, esenta de rom si cacao neagra. Turnam ciocolata topita si amestecam bine, apoi adaugam mascarpone cate o lingura, pentru a nu se taia crema, avand grija sa amestecam pana omogenizam compozitia.

In final punem frisca batuta bine, amestecam si dam crema la rece pentru minim 45 minute.

Intre timp pregatim siropul punand la fiert toate ingredientele. Dupa ce s-a topit zaharul luam de pe foc, il strecuram si lasam se raceasca.
Asamblam tortul dupa ce insiropam blaturile.

Din graba de a posta reteta, am uitat sa fac o poza cu tortul intreg… sper ca nu va fi cu suparare.

Decoram tortul cu frisca, ciocolata topita sau ciocolata rasa, in functie de imaginatie sau de gusturi.

Va pup si va imbratisez cu drag!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. La multi,multi ani!Sa ne bucuri in continuare cu retete delicioase si elegant prezentate asa cum ai facut-o pana acum.Esti aproape de sufletul meu si sper ca intr-o zi sa te pot cunoaste personal. Te pup si eu si te-mbratisez cu mult drag! <3

  2. Cristina, tortul tau arata minunat, si stiu ca e si super delicios, ai pus in el tot ce-mi place mie 🙂 La multi ani si la cat mai multe retete la fel de minunate ca si pana acum! Pupici

  3. Am facut de curand aceste tort care mie personal mi-a placut foarte mult combinatia de blat cu nuci si crema fina, am dus jumatate de tort si parintilor mei si ei mi-au impartasit parerea.Multumesc pentru reteta.Mi-a dat ceva batai de cap pregatirea lui dar a meritat.Pupici!

  4. Am incercat acest tort in seara asta, pt o zi de nastere… nu prea mi-a iesit. Este foarte mic (desi trebuia sa ma gandesc dupa cantitatile de ingrediente folosite), crema e f dulce, contine mult zahar. Nu prea a crescut si nici nu are nevoie de insiropare…cam necopt probabil :).
    De regula imi ies prajiturile dar cred ca am dat-o in bara de data asta. Oricum combinatia de ingrediente imi place, poate mai incerc. 🙂
    Al tau arata super! Felicitari!
    Seara frumoasa,
    Alina

    1. eu am specificat: „Turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt(diametrul de 18 cm)”, in concluzie un tort mic… Eu iti propun sa il refaci, sigur va iesi. O seara frumoasa si tie.

  5. Nici mie nu prea mi-a iesit blatul desi am cantarit la miligram totul. Este exact cum spune cineva mai sus, nu a crescut, nu necesita insiropare, extrem de dulce, in concluzie abtine-te sa te proclami diva in bucatarie, nu mai dezinforma, am dat o groaza de bani ca sa nimic. Nu meriti nici o felicitare, sa iti fie rusine.

    1. Daca nu iesea crema te credeam, dar un blat nu are cum sa nu iasa! Este mult prea simplu de facut si sunt persoane care l-au facut deja, asa cum se observa din comentariile de mai sus – Beatu Alice si Flor.

  6. Este fabulos…a devenit de când am descoperit rețeta dulcele favorit al familiei mele.. mulțumesc frumos ptr rețetă….

  7. Apropo,..@DIVA… ești răutăcioasă sau nu ai habar să faci o prăjitură…dar chiar și așa e imposibil să nu reușești dacă respecți exact rețeta.. este într-adevăr ptr un tort mic dar dublează, triplează cantitățile și vei reuși garantat.. să ai spor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *