Prajitura marmorata cu nuca de cocos si caise

6 iulie 2012Diva in Bucatarie

Prajitura marmorata cu nuca de cocos si caise. Prajitura marmorata cu nuca de cocos si caise este frumoasa si delicioasa.

Prajitura marmorata cu nuca de cocos si caise este una din cele mai simple prajituri,  ce se face usor, plecand de la reteta clasica a unui pandispan. Am vrut sa nu fie doar o prajitura simpla cu caise, m-am jucat putin adaugand culoare si savoare.

Prajitura marmorata cu nuca de cocos si caise este frumoasa si delicioasa.

Este pufoasa, aerata, cu gust dulce acrisor, ce cucereste pe oricine inca de prima bucatica. Prajitura mea a placut tututror celor care au incercat-o. Mi-au spus ca se poate manca intai cu ochii, pentru ca in momentul in care ajunge deja sa fie gustata simti cum vine pofta incepe sa fie rasplatita pe masura asteptarilor.

Caisele sunt fructe acrisoare in general, dar am ales unele coapte, parfumate ce s-au potrivit de minune in toata aceasta combinatie.

Am facut prajitura cu caisele din pomul din curte. Doar dupa ce ma satur de fructe mancate ca atare le pun in prajituri. Pregatesc in fiecare si cateva sticle de nectar de caise. Este destul de dulce, asa ca il diluez apoi cu apa plata sau minerala si cuburi de gheata. Si, nu trece niciodata sezonul caiselor fara sa pun in camara gem de caise cu miez din samburi sau dulceturi (cu lavanda sau simpla). Am facut si dulceata cu ciocolata alba, foarte buna, dar nu am loc in camara sa repet an de an toate retetele. Caise in combinatie cu ciocolata alba am mai pus si in aceasta prajitura. 

Mama obisnuieste sa ne pregateasca inca de cand eram mica galuste cu caise. Asa ca, incerc sa sa fac cel putin o data pe an si aceasta reteta – o gasiti pe blog daca dati o cautare.

Avand in vedere ca sunt fructe sezoniere incerc sa profit la maxim de prezenta lor.

Sper ca poza aceasta o sa va convinga sa incercati reteta mea, caci prajitura marmorata cu caise si nuca de cocos merita toata atentia voastra.

Si spunand acest lucru nu va mai retin atentia si va las mai jos ingredientele si  modul de preparare:

INGREDIENTE:

(tava 32*22cm)

6 oua
300 g zahar
300 g faina + 2 linguri faina pentru tapetare fructe
150 ml ulei
1 plic praf de copt
1 lingura cu varf pudra de cacao neagra
2 linguri nuca macinata fin
1 1/2 linguri lapte
6-7 linguri fulgi nuca de cocos
1/2 lingurita esenta de vanilie
1/4 lingurita esenta de portocale
2-3 linguri zahar pudra pentru tapetare
1 praf de sare
15-16 caise taiate in jumatate

PREPARARE:

Pornind de la pandispanul cu caise si ciocolata alba, mi-am spus ca o mica variatiune nu ar strica. As spune chiar ca aceasta incercare imi place atat de mult incat voi repeta reteta si saptamana viitoare (daca mai raman caise in copacul din curte).

Batem albusurile cu un praf de sare. Adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o spuma tare ca pentru bezea. Punem esenta de vanilie, apoi galbenusurile (unul cate unul, sau toate in acelasi timp) si amestecam usor cu un tel.

Incorporam pe rand uleiul, praful de copt si faina, fara sa mixam, doar amestecand usor, de jos in sus.

Impartim aluatul in 3 parti, relativ egale. O parte de aluat o turnam in tava tapetata cu hartie de copt. Partea a doua de aluat o amestecam cu cacao si nuca macinata si o punem peste prima parte de aluat dupa ce a fost omogenizata, avand grija sa o intindem uniform cu un cutit. In a treia compozitie adaugam laptele, esenta de portocale si nuca de cocos si amestecam pana se omogenizeaza.

Aceasta va fi al treilea strat al prajiturii.

Taiem fiecare caisa in 4 felii, pe care le vom baga cu partea interioara in faina, apoi le aranjam in prajitura.

Coacem prajitura in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 45 minute, apoi o lasam sa se raceasca pe un grilaj.

Inainte sa servim tapetam prajitura marmorata cu nuca de cocos si caise cu zahar pudra, apoi o taiem cuburi.

Sper ca v-am facut pofta!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. vreau sa-ti multumesc pentru retetele senzationale…a avut un adevarat succes aceasta prajitura, cum de altfel au toate retetele incercate de pe site-ul tau…multumesc

  2. O sa fie un deliciu chiar si de Anul Nou. Multumesc pt retetele senzationale si va doresc tuturor un An Nou cu multa sanatate, fericire si dragoste si un gram de dulce.
    La multi ani!

  3. Arata grozav, ca de altfel toate retetele tale:) Abia astept s o incerc. Spune mi te rog ce dimensiune are tava in care ai copt praji? Te pup si mult succes in continuare:)

    1. 32*22. Daca folosesti caise din compot ai grija sa fie foarte scurse, tapetate cu faina, pentru ca lichidul acestora va schimba toata textura compozitiei din jurul caiselor, existand riscul sa ramana crud aluatul in zona lor. Iti recomand sa folosesti fructe proaspete! Te pup si spor la gatit!

  4. Buna ziua,
    Arata tare bine prajitura!Multumim pt retete si sfaturi.Prind f bine mai ales cand esti la inceput de drum.
    As avea o intrebare: as vrea sa inlocuiesc faina alba cu faina integrala(cocos,naut,migdale etc.).
    Problema e ca acestea au fiecare alt specific si nu imi dau seama care sunt proportiile corecte avand in vedere ca aceastea nu inlocuiesc 1:1 faina obisnuita.
    Ati experimentat in directia asta?Aveti vreun sfat?
    De asemenea in ce proportii pot inlocui zaharul cu mierea,sirop de agave sau un indulcitor?
    Am nevoie de o alimentatie anti-inflamatoare si caut modalitati sa elimin zaharul (si cand nu se poate sa-l inlocuiesc) si sa evit glutenul asa ca incerc sa adaptez retetele astea delicioase si imi prind urechile cateodata.😄
    Multumesc pentru inspiratie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *