Cozonac iepuras

4 aprilie 2012Diva in Bucatarie

Cozonac iepuras. Italienii pregatesc pasarele din aluat de cozonac si arata spectaculos.

Cozonacul „iepuras” va fi apreciat de copii pentru forma lui haioasa, dar si pentru faptul ca ei au un cozonac special, al lor. Iepurasi de Paste din aluat de cozonac este propunerea pe care v-a fac anul acesta, o surpriza delicioasa si frumoasa.

Italienii pregatesc pasarele din aluat de cozonac si arata spectaculos.

Si eu am fost rasfata cand eram mica cu prajituri si retete pregatite special pentru mine, asa ca mi se pare normal sa ii pregatesc si eu copilului meu retete speciale pentru el.

Este o dovada de iubire si probabil acum, la aceasta varsta nu o va vedea si aprecia asa cum mi-as dori, dar sunt convinsa ca atunci cand va creste toate aceste amintiri vor fi mai valoroase decat cadourile materiale.

A nu se intelege ca iepurasul nu ii aduce o colectie de jucarii sau gadgeturi, dulciuri si hainute. I le ascundem in gradina iar el va umple un cos mare de cadouri. El nu cere nimic, dar noi exageram cu atentiile de fiecare data.

Dar, dupa ce se va distra cu toate, cand va veni la masa si ma intreba ce am facut special pentru el, atunci bucuria lui va fi completa pentru ca va descoperi anul acesta cozonacul „iepuras”.

Daca in anii trecuti ii pregateam cozonac „miel”, biscuiti oite sau fursecuri oua de paste, briose cu iepurasi sau cupcakes puisori, anul acesta am ales sa fac cozonacei in forma de iepuras.

Cinci cozonaci iepurasi au fost umpluti cu diverse umpluturi, iar unul a ramas simplu.

Daca vreti sa vedeti toata colectia de cozonaci pregatita de mine va invit sa dati click aici.

Daca vreti sa pregatiti retete speciale pentru copii pentru Pasti atunci dati click aici.

Daca aveti o reteta speciala de aluat de cozonac de care sunteti atasati puteti sa o alegeti pe aceea, dar va recomand sa incercati reteta mamei mele cu oua intregi.

Aluatul acesta ramane proaspat pana la o saptamana, lucru care nu se intampla si cu aluatul care contine doar galbenusuri.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru cozonac iepuras.

INGREDIENTE:

(pentru 6 buc).

600 g faina
150 ml lapte
100 g unt topit
25 g drojdie
200 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
3 oua + 1 galbenus pentru uns.
1 praf sare
1 lingura suc de lamaie
coaja la o portocala

Pentru topping:

8 linguri zahar pudra
5 lingurite suc de portocale- sau mai mult

Pentru umplutura- optional:

rahat, ciocolata, nuca macinata amestecata cu 1 albus

PREPARARE:

Pentru prepararea aluatului am procedat pas cu pas ca in reteta cozonacului cu nuca:

Intr-un vas am pus faina. Intr-o cana am pregatit maiaua: am pus putin lapte caldut (60 ml), drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le-am amestecat si am lasat sa dospeasca in jur de 10-15 minute, pana cand era sa iasa din cana.

In acest timp am separat ouale, am pus restul de lapte la incalzit si am frecat galbenusurile cu zaharul pana au devenit crema. Am pus drojdia dospita peste faina, am amestecat putin faina, apoi am turnat laptele caldut. Am adaugat galbenusurile, amestecand si omogenizand compozitia dupa fiecare ingredient in parte.

Am adaugat zeama de lamaie, coaja de portocale, esenta de vanilie si am amestecat. Am mixat albusurile cu un praf de sare pana au devenit o spuma tare. Am incorporat albusul batut spuma in aluat. Am turnat  untul topit si racit si am framantat aluatul pana nu s-a mai lipit de maini. Am presarat putina faina, am acoperit vasul cu un prosop si l-am lasat intr-un loc cald pana a crescut in volum (cel putin dublu).

Am impartit aluatul in 6 parti egale (cu ajutorul cantarului). Pe o planseta unsa cu putin ulei sau unt topit am intins bucatile de aluat cu ajutorul palmei, am rupt din ele o bucatica pentru codita, le-am pus in mijloc diverse umpluturi si le-am rulat pana am obtinut snururi.

Am impletit fiecare snur de 2 ori, lasand o gaura pentru codita. Am aranjat „urechile” iepurasului ascutind putin capetele ruloului. Am mutat cozonacii iepurasi in tava tapetata cu hartie de copt si I-am copt in cuptorul preancalzit la 180° timp de 20-25 minute. Cat timp acestia s-au copt am amestecat zaharul pudra cu sucul de portocale incercand sa obtin o pasta nu foarte groasa, pe care sa o intend pe cozonacii fierbinti.

I-am lasat sa se raceasca pe un gratar.

Sarbatori fericite si luminate va doresc, cu bucurii si mese imbelsugate!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *