Ostropel de pui

9 martie 2012Diva in Bucatarie

Ostropel de pui. Veti gasi in reteta de mai jos un ostropel delicios, cu carne de pui frageda si un sos atat de bun ca nu vei lasa nimic in farfurie.

Ostropel de pui, reteta din bucataria romaneasca, este una din cele mai indragite retete de mancare de pui cu sos fin si delicios cu rosii. Preparatul cu origini in zona de sud a tarii, ostopelul de pui seamana cu tocanita de pui, doar ca are mult mai putina ceapa.

Veti gasi in reteta de mai jos un ostropel delicios, cu carne de pui frageda si un sos atat de bun ca nu vei lasa nimic in farfurie.

Ostropelul de pui il mancam cu mamaliga calda, dar in lipsa de timp putem manca si cu paine, daca se poate taraneasca.

Cei care si-au petrecut copilaria la tara au gustat cu siguranta din mancarea asta buna, facuta cu pui crescut in batatura. Din fericire, in vacanta de vara cel mai mult stateam la tara. Nasa mea ne rasfata cu mancare buna: pui din curte, legume din gradina si o multime de fructe din livezile din zona. Aveam branza si lapte de la vecinii care aveau vaci, dar si de la o stana de oi din apropiere.

Ostropelul de pui pe care vi-l propun in aceasta reteta are gustul copilariei mele. Pot spune cu mana pe inima ca este reteta de ostropel de pui ca la mama acasa!

Pentru a face ostropel de pui putem folosi un pui intreg, taiat in bucati, dar la fel de bine merg si doar pulpele superioare sau inferioare, insa nu recomand doar pieptul de pui caci este fad si uscat.

In functie de gusturi si zona din care ne tragem ostropelul de pui are sau nu in componenta ceapa. Mie imi place cu ceapa. Ingroasa sosul si ii da gust dulceag.

Unii pun faina in sosul de ostropel, altii nu. Asa cum spuneam, totul depinde de gusturi. In alta ordine de idei, va rog sa nu confundati puiul cu sos de rosii si usturoi cu ostropelul! Aceea este o friptura gatita in cuptor, in timp ce ostropelul se gateste doar pe flacara aragazului.

Din dorinta de a iesi din tipare unii au folosit ciuperci in acest sos. In acest caz nu mai vorbim de ostropel, ci de un pui cu sos de rosii si ciuperci sau tocanita de pui cu ciuperci.

Mai multe retete pregatite cu carne de pui ( pui pregatit in mancare, la cuptor, aperitive, supe/ciorbe si  multe alte idei) gasiti in aceast link. 

Reteta simpla de ostropel de pui va asteapta sa o descoperiti mai jos, cu ingrediente si mod de preparare prezentat pas cu pas.

INGREDIENTE:

1 kg carne pui
1 ceapa mare
2 catei usturoi
2 morcovi rasi
50 ml ulei pentru prajit
1 lingura faina
150 ml sos de rosii/bulion+1 lingurita zahar
50 ml vin
700 ml supa pasare
1 frunza dafin
1/4 lingurita busuioc uscat
sare
piper
patrunjel

PREPARARE:

Tocam ceapa marunt si o calim doar pana se inmoaie foarte putin. Apoi, adaugam carnea. Le calim impreuna 1-2 minute, astfel incat sa nu se arda ceapa. Turnam supa. Lasam sa fiarba in clocot 10-15 minute, la foc mediu-mic.

Adaugam sosul de rosii amestecat cu faina si putin zahar. Punem morcovul ras prin razatoarea mica, 1 frunza de dafin, busuioc uscat si usturoiul tocat marunt sau pisat.

Lasam sa fiarba totul 10-15 de minute, apoi strecuram sosul. Daca scade prea mult, in intervalul de 10 minute, mai adaugam apa. Punem iar pe foc sosul cu carnea si adaugam vinul. Condimentam cu sare si piper. Mai lasam sa fiarba inca 5 minute si este gata.

Presaram patrunjel verde, proaspat tocat si servim cu garnitura de cartofi natur, orez sau doar cu mamaliga, asa ca in copilarie.

Pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

    1. Printr-o sita, sa ramana doar sosul subtire… Daca vrei sa ai in sos morcovul si ceapa poti sa nu il strecori. Iti doresc o zi frumoasa!

  1. am facut si eu ostropelul tau lam vazut si mia facut o poftaaa nu mai facusem de mult timp a iesit super bun. pup (tineo tot asa)!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *