Tortilla de patatas – omleta spaniola cu cartofi

24 februarie 2012Diva in Bucatarie

Tortilla de patatas – omleta spaniola cu cartofi.

Tortilla de patatas - Omleta spaniola cu cartofi si ceapa.

Tortilla de patatas – Omleta spaniola cu cartofi si ceapa. Este o reteta simpla, rapida, usor de pregatit si reprezinta un mod excelent de a transforma cateva ingrediente banale in ceva gustos pe care iti vei dori sa il tot incerci.

Exista retete de tortilla de patatas – omleta spaniola cu cartofi are prezenta ceapa in lista de ingrediente, alte nu, dar cele mai multe pe care le-am gasit aveau ceapa. Eu am ales varianta cu ceapa, mi se pare mult mai gustoasa.

Am tot citit si cautat pe internet ce tipuri de cartofi merg cel mai bine pentru tortilla. In timp ce unii recomanda cartofii fainosi, iar altii pe cei rosii, eu am ajuns la concluzia ca poate fi pregatita cu orice tip de cartofi aveti in casa.

Daca aveti pofta de tortilla de cartofi nu veti considera acest lucru un impediment, asa ca bucurati-va de o masa extrem de simpla si gustoasa cu ce aveti in casa.

Ruda acestei omlete spaniole este frittata italienilor. Diferenta intre cele doua consta in faptul ca frittata incepe a fi gatita pe foc, dar este finalizata in cuptor.

Am pregatit si o tortilla de patatas cu carnati. Am taiat-o cuburi pe care le-am infipt in betisoare de lemn pentru frigarui. Prietenii mei au fost foarte incantati de ideea mea.

In Spania mai poate fi intalnita si sub denumirile tortilla de patatas,  tortilla española sau tortilla de papas.

Tortilla patatas – omleta spaniola de cartofi – se poate manca calda, dar merge si rece.

Tortilla de patatas – omleta spaniola cu cartofi este considerata o mancare traditionala spaniola, dar omleta cu cartoficu care am crescut aduce cu aceasta.

Are un gust foarte bun si poate fi insotita de salata verde, dar am pus langa ea si salata de rosii cu telemea rasa. A fost pentru noi o cina perfecta.

Pentru a face o tortilla de patatas buna, cartofii se prajesc intr-o cantitate generoasa de ulei, dar se finalizeaza in foarte putin.

Uleiul trebuie sa fie de masline si recomand sa il folositi pentru un gust autentic, dar, daca vi se pare ca este prea scump si nu aveti in casa, folositi ulei de floarea soarelui.

Ideea de baza este cea pe care o prezint mai jos si, va invit sa o savurati la o cina simpla si gustoasa.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru tortilla de patatas – omleta spaniola cu cartofi, prezentat pas cu pas:

INGREDIENTE:

350 g cartofi (curatati de coaja)
1 ceapa de marime medie
200 ml ulei de masline + ulei pentru uns
6 oua mari

PREPARARE:

Cartofii curatati de coaja si taiati felii subtiri se spala, se sterg si se usuca cu un servet de hartie.

Se incalzeste uleiul intr-o tigaie adanca nonaderenta si se pun  cartofiila prajit, la foc mediu, in uleiul bine incins.

Se intorc din cand in cand, pentru a fi bine facuti pe ambele parti.

Cartofii ar fi bine sa fie acoperiti de ulei. Dupa 15-20 minute, sau cand incep sa se inmoaie, se adauga ceapa.

Se continua prajirea pana cand cartofii si ceapa sunt bine facute, aurii, fara sa se rumeneasca prea tare. In acest timp se bat ouale cu un praf de sare intr-un bol.

Se scot cartofii si ceapa intr-o strecuratoare, se lasa putin sa se raceasca, apoi se pun peste ouale batute, se adauga inca putina sare si piper proaspat macinat si se amesteca, in asa fel incat toti cartofii sa intre in contact cu oaule.

Intr-o tigaie cu diametrul mai mic (18 cm) se incing 2 linguri din uleiul in care au fost prajite cartofii si ceapa, apoi se toarna amestecul de oua si cartofi prajiti cu ceapa.

Daca nu aveti mai multe tigai sau nu vreti sa murdariti inca o tigaie scurgeti uleiul in care ati prajit, pastrand doar 2 linguri.

Daca folositi aceeasi tigaie, dupa ce scurgeti uleiul trebuie sa stergeti tigaia cu un prosop de hartie, sa fie curata.

Dar, daca folositi o tigaie mai mica veti obtine acea forma frumoasa rotunda si inalta.

In timpul prajirii se poate incerca sa se ia oul lichid din mijloc, tragandu-l cu spatula spre margine, unde se gateste mai repede.

Se rumeneste tortilla pe pe ambele parti, avand grija sa fie intoarsa intreaga. Pentru acest lucru se foloseste o farfurie.

Se pune peste tortilla, apoi se roteste in aer rapid, partea de jos din tigaie fiind pe farfurie in partea de sus. S

e pune usor, inapoi in tigaie, cu partea nerumenita in jos si se continua gatirea inca 3-4 minute sau pana cand devine aurie si in partea de jos.

Se lasa tortilla de cartofi sa se raceasca , apoi poate fi taiata cu un cutot ascutit in felii lungi si subtiri.

In mod traditional tortilla de cartofi este servita cu bagheta calda si salata verde, iar eu ma grabesc sa fac salata si sa ma bucur de aceasta omleta spaniola cu cartofi.

Este foarte buna!

Sper ca o veti incerca si voi, asa ca doresc pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. in loc sa taiati felii cartofii mai bine cubulete si mai multe oua ar trebui,e parerea mea ca la final arata mult mai bine,mai ,,legata,, sa spun asa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *