Ciorba taraneasca de porc

20 ianuarie 2012Diva in Bucatarie

Ciorba taraneasca de porc. Reteta de ciorba taraneasca de porc este gustoasa si satioasa.

Ciorba taraneasca de porc este gustoasa si usor de pregatit

Cel mai mult imi place la aceasta ciorba taraneasca de porc multitudinea de legume si culorile acestora.

Puteti acri ciorba taraneasca de porc cu zeama de varza acra (moare de varza), dar si cu bors, zeama de lamaie, crema/zeama de corcoduse sau prune acre, zeama din struguri verzi (necopti) – in functie de obiceiuri, sezon si gusturi.

Cred ca este una din ciorbele mele preferate in zilele mai racoroase.

Este delicioasa, cu gust bun, pentru care nu este nevoie sa folositi cuburi de supa din comert.

Daca totusi ati ramas cu obiceiul acesta (ma gandesc acum la vecina mea care pune in supe adesea cuburi de maggi sau Knorr, pe motiv ca asa ii plac sotului ei), va recomand sa incercati cuburi bio.

Se gasesc in comert, in Plafar sau puteti comanda online.

Eu va spun ca nu aveti nevoie de adaosori pentru ciorba taraneasca de porc.

Legumele si carnea sunt suficiente pentru a contribui la savoarea acesteia.

Daca vreti sa incercati si alte ciorbe taranesti gatite de mine va recomand ciorba taraneasca de pui sau ciorba taraneasca de legume. 

Alte retete de ciorbe cu carne de porc gasiti in aceasta postare: ciorba de porc cu smantana si tarhon, ciorba cu oase garf, ciorba ungureasca cu dafin, ciorba de porc moldoveneasca si multe altele.

Va recomand sa le incercati pe toate.

Noua ne place leusteanul in ciorbe. Sunt persoane care nu au atractie fata de aceasta verdeata plina de arome, asa ca poate fi inlocuita cu patrunjel verde, pus in oala dupa ce este oprit focul.

Nu am pus smantana in ciorba. In  Moldova smantana se pune pe masa si fiecare isi pune in farfurie cat vrea.

In Ardeal smantana ajunge in oala, in toata ciorba.

Va las acum sa vedeti lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba taraneasca de porc.

INGREDIENTE:

600 g carne de porc – eu am folosit cotlet de porc
1 ceapa mare (120-150g)
100 g morcovi
100 g telina
100 g pastarnac
100 g mazare
100 g fasole verde
50 g ardei gras verde
50 g ardei gras rosu
100 g cartofi
100 ml suc de rosii
700-800 ml zeama de varza / bors/ sucul de la 1 lamaie – daca se foloseste lamaie se completeaza cu 700 ml apa.
2-3 crengute leustean
sare
cateva boabe de piper
2 linguri ulei

Pentru servit:
patrunjel verde

Cum se face reteta de ciorba taraneasca de porc:

Pentru inceput spalam carnea, o taiem cuburi mai mari si o punem la fiert, avand grija sa luam spuma de cate ori este necesar.

Punem si zeama de varza/ borsul la fiert separat. Legumele spalate si curatate le taiem in cuburi sau felii, in functie de preferinte.

Calim ceapa in uleiul bine incins, apoi adaugam restul legumelor (cu exceptia cartofilor) si le calim impreuna.

Cand carnea este aproape fiarta adaugam legumele calite, sare si piper.

Le fierbem impreuna pret de 1-2 minute, apoi adaugam cartofii.

Turnam apa cam 2-3 degete peste ingrediente si lasam sa fiarba la foc mic, luand spuma de cate ori este necesar si completand cu apa daca se evapora prea mult.

Cu 5 minute inainte sa oprim focul turnam zeama de varza (fiarta in prealabil) si sucul de rosii.

Vara si toamna se poate acri ciorba cu zeama de lamaie, crema de corcoduse sau bors.

Punem la fiert frunzele de leustean si lasam sa fiarba ciorba la foc mediu.

Servire ciorba taraneasca de porc

A iesit atat de buna si consistenta ca nu ma pot opri la un bol mic.

Dupa ce ai mancat ciorba asta simti ca ti-ai incarcat bateriile pentru restul zilei.

Se mananca fierbinte, cu patrunjel verde si paine taraneasca.

Poti pune si o lingura de smantana, dar merge si cu ardei iute.

Pofta buna!

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Te invit sa ma urmarestii si pe YouTube. Nu uitati sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Multumesc mult, Sanda pentru poza si feedback!

Iata ciorba pregatita de Maria Bichis.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Si eu iubesc ciorbita de carne cu legume multe! Parca doar cu legumele de baza nu are nici un farmec… Anul asta nu am facut inca o ciorbita din carne de porc (neafumata), dar.. la ce pofta mi-ai facut, nu scapa in viitorul apropiat. Pupici

  2. Este foarte delicioasă,dar eu la început dunstui carnea in 2 linguri de ulei şi o fierb în 300 ml.zeamă de varză cu 2 litri de apă amestecată cu 2 linguri pastă de roşii şi puţin zahăr, iar lîngă ciorbiţă neaparat ardei iute.

  3. Buna am copiat reteta e auper buna de când am plecat de acasă uit si retetele noastre tradiționale mă bucur ca existati va pup si multumesc România e pe primul loc cu mâncarea

    1. Oare ai vrut sa zici picioici* ? regionalismul tiganesc pentru cartofi? Numai asa nu se poate numi,nu predomina cartoful,cred ca ciorba din muschiulet de porc cu legume este cea potrivita.Pofta buna! Foarte gustoasa,exact asa o pregatesc si eu ( de la mama de acasa)

  4. am facut exact cum scrie, doar ca nu aveam bors si am pus varza dulce unpic, dar ce buna mio iesit.! Multumesc mlt pentru reteta… bafta incontinuare

    1. Se pune cat crezi ca ar trebui sa fie de consistenta. Pui 1-2 degete peste ingrediente, pana la 3 degete, avand in vedere ca se adauga si zeama de varza sau bors.

  5. Trebuie să o fac…suntem o familie altfel. Eu și mama vegetariene, tata și fii – miu carnivori. Sper să le placă…

  6. Si reu fac aceasta ciorbita, dar am acrit-o cu agurida(boabe de struguri cruzi). Pun 2 -3 ciorchino de struguri, dupa ce ii spal evident in oala cu ciorba, ii oparesc cateva minute si apoi ii pasez in stracuratoare cu o lingura si apoi torn ciora peste ei pentru a se scurge toata zeama. Ii da un gust deosebit. Bunica si mama mea faceau asa, sau primavara cu zarzane(corcoduse) verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *