Dovleac copt cu scortisoara, desert simplu, rapid si usor de pregatit, sanatos si gustos, exact ca in copilaria mea. Este parfumat, aromat, cu o textura si o culoare frumoasa, asortata parca la anotimpul in care incepe sa fie consumat. Asociez dovleacul cu luna octombrie, cand toate frunzele sunt ingalbenite, cand imi decorez casa cu dovleci galbui sau portocalii, iar vazele de flori sunt pline de crizanteme galbene sau crengi cu frunze ruginii si iedera inrosita. Octombrie este pentru mine luna dovleacului. Asta nu inseamna ca nu fac dovleac copt in noiembrie, decembrie si acum in ianuarie.
Este un desert ieftin, usor de facut si poate inlocui chiar si cina. Poate fi consumat in perioada postului, dar si in orice moment ati avea pofta de dovleac copt. Sunt convinsa ca si persoanele care au un regim de viata vegan/ vegetarian vor gasi in dovleacul copt nu doar un gust bun, vor sti sa profite de faptul ca aceasta leguma este plina de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti.
Consumul regulat de dovleac copt cu scortisoara ajuta la prevenirea cancerului, regleaza functiile sistemului digestiv, previne aparatia bolilor cardiovasculare si asteniei. Dovleacul are foarte putine calorii, dar are betacaroten din abundenta.
Intr-o zi am pregatit dovleac copt cu scortisoara pe post de desert pentru prietenii care veneau in vizita. Mai aveam si cateva strudele cu dovleac pastrate cu greu din ziua precedenta. Toata lumea a mancat cu asa o pofta, de parca ai fi crezut ca am facut cine stie ce desert sofisticat. Au ramas doar cojile dovleacului copt si amintirea unei seri cu povesti, oameni frumosi, vin rosu, intr-o seara friguroasa de iarna, in care lemnele din semineu trosneau cu putere si din cand in cand se auzea suieratul vantului.
Cand poti sa faci ceva simplu si banal si stii sa te bucuri de gustul delicios al dovleacului copt, aromat cu scortisoara si coniac, zau daca nu merita sa pornesti zilnic cuptorul.
Pentru a face dovleac copt cu scortisoara nu tam facut altceva decat sa tai dovleacul, a carui coaja am spalat-o in prealabil. L-am taiat in jumatate, am scos semintele si filamentele, apoi l-am feliat si am pus feliile in tava cuptorului, am presarat putin zahar si scortisoara (eventual amestecati zaharul cu scortisoara in prealabil sau gasiti pliculete cu zahar si scortisoara) si urmeaza coacerea.
Asa cum ati observat nu am mentionat ca ar trebui curatata coaja. Dovleacul se poate coace cu coaja. Daca vreti sa pregatiti si retete sarate atunci nu puneti zahar pe toate feliile.
Puteti pastra dovleacul copt pana a doua zi in frigider sau pentru o perioada mai lunga in congelator.
Va recomand sa incercati cheesecake cu dovleac copt, strudele, chec, briose, rulouri pufoase sau placinte taranesti, insa dovleacul merge foarte bine si in retete sarate.
Eu am pregatit pizza cu dovleac si feta, salata de paste sau salata de quinoua cu branza de capra si dovleac, supe crema, smoothie. Mi-am propus sa pregatesc un risotto cu dovleac si salvie, paine cu dovleac, cozonac cu dovleac. Se poate pregati si dulceata, gem sau compot din dovleac.
Toate retetele mele cu dovleac le gasiti in aceasta postare. Am chiar si o postare cu dovleac sculptat pentru Halloween. Retetele pentru Halloween le gasiti in aceasta postare.
Dovleacul copt este un desert rapid, sanatos si gustos, care iti umple casa de arome cand il scoti din cuptor.
Daca vreti sa vedeti cum se coace dovleacul la cuptor va invit sa cititi modul de prepare explicat pas cu pas mai jos.
INGREDIENTE:
dovleac
scortisoara
zahar / zahar vanilat / zahar de cocos/ miere de albine
coniac -optional
PREPARARE:
Am spalat dovleacul, l-am taiat in jumatate si l-am curata de seminte si filamente. Fiecare jumatate am taiat-o in felii pe lungime.
Am pus feliile intr-o tava de copt (tava cuptorului), am presarat scortisoara si zahar si l-am stropit cu coniac. Nu am pus pe toate zahar si scortisoara, caci voi pastra o parte din dovleacul copt pentru o reteta sarata.
Am copt feliile de dovleac in cuptorul preincalzit la 200° C (cuptor electric cu ventilatie) pana in momentul in care furculita a intrat si a iesit foarte usor din pulpa dovleacului.
As putea sa va spun ca sunt gata in 35-40 minute, dar este posibil sa se coaca mai greu, in fuctie de tipul cuptorului si mai ales de grosimea pulpei de dovleac.
Cand feliile de dovleac sunt aproape coapte, le-am mai stropit mai stropit inca o data cu coniac pe cele care aveau zahar pe ele. Imi plac feliile de dovleac moi, parfumate si aromate, usor caramelizate de zahar.
Am mancat dovleacul cu scortisoara fierbinte, proaspat scos din cuptor, dar merge si rece.
Parerea mea este ca daca nu ai facut pana caum dovleac copt trebuie sa incerci neaparat. Se poate sa iti placa mult.
Iar eu v-am arata mai sus cat de usor si rapid se face dovleac copt cu scortisoara.
Pofta buna!
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.
Comentarii
Ce arome minunate.O zi buna sa ai.
Multumesc Mihaela!
Oauuu, ador dovleacul copt, imi aduce aminte de copilarie! Ma servesc cu o felie, nu stiu daca imi ajunge, dar naa nu vreau sa fiu hapsana :)) Pup!
Adela, daca as putea, ti-as trimite o felie… Pup
mi-e dor de dovleac….:((
Alinutzika, cand ma intorc din vacanta mai fac cateva retete cu dovleac…
Imi aminteste de bunicul… Cel mai bun dovleac copt el il facea! 🙂
Simona, cred ca si tu poti sa faci la fel de bun!
Si mie imi aminteste de copilarie , ce frumos era si cate bunatati ne facea bunica !!
Adina, poti face dovleacul si te simti iar copil cand il mananci…
Arata minunat! Îmi place!
😉
La ce temperatură si cât timp se lasă dovleacul la cuptor
?
La 200°C, dar timpul depinde de cuptorul tau. La al meu cred ca a fost 30 minute, dar la vecina mea s-a facut in 50, iar la fina mea in 20 de minute…
Pentu umplutura plăcintei cu dovleac, tot la fel procedati cu dovleacul,îl puneti la cuptor?
Aveti aici toate retetele cu dovleac: http://www.dev.divainbucatarie.ro/retete-cu-dovleac/.
Gasiti atat placinta cat si prajitura.
Mulţumesc
🙂 cu placere