Scutecele Domnului/ Turte pentru ajunul Craciunului

2 decembrie 2011Diva in Bucatarie

Scutecele domnului/ turte pentru ajunul craciunului. Turte de Craciun, numite si Scutecele Domnului, Pelincile Domnului sau scutecele lui Hristos sunt turte fine, delicioase, aranjate in straturi.

Turte de Craciun, numite si Scutecele Domnului, Pelincile Domnului sau scutecele lui Hristos sunt turte fine, delicioase, aranjate in straturi.

Acestea sunt inmuiate in sirop aromat si umplute cu multa nuca macinata sau julfa (seminte de canepa).

Scutecele Domnului  – Turte de Craciun sunt desertul care ma duce cu gandul inevitabil la copilarie, la vacantele de iarna petrecute la tara, acolo unde aveam parte de cele mai frumoase sarbatori de iarna.

Se mananca de obicei in ajunul Craciunului, dar cine mai are rabdare pana atunci? Inca de la inceputul lui decembrie incep sa le pregatesc, pentru ca imi plac foarte mult si mie, dar si mamei si copilului meu.

Nasa mea dadea de pomana si face o cantitate impresionanta de turte. Imi aduc aminte ca masa din bucataria de vara era plina de foi de turte de Craciun.

Tot in bucataria de vara, o incapere friguroasa (fara caldura) din afara casei, in care se gatea si se mananca doar vara, erau depozitate jumarile, carnatii, caltabosii si cozonacii pentru sarbatori.

La cat de rece era iarna, cu zapezi in care faceam tunele prin gradina cu fratele meu, bucataria de vara era un fel de frigider. Era la fel de frig ca afara.

Ma bucur foarte tare pentru ca aceasta reteta a ajuns la sufletul multor cititori. Se pare ca amintirile nu m-au coplesit doar pe mine.

Puteti pregati foile pentru Turte de Craciun cu cateva zile inainte si le pastrati acoperite cu un prosop de bucatarie, sau chiar cu o fata de masa daca faceti cantitati mari, asa cum facea nasa mea.

Obiceiul era ca in ajun de Craciun sa se imbodobeasca bradul si sa se manance turte de Craciun. Tot in traditie era ca acestea sa fie citite de preot, cand trecea pe la casele oamenilor.

In partea de nord a Moldovei se mancau cu Julfa (seminte de canepa). In zona Vrancei, de unde este mama mea, nu am mancat si nici nu am auzit sa se manance altfel decat cu nuca.

Turte de Craciun este o reteta veche traditionala si este o reteta de post. Pe vremuri acestea se faceau cu julfa (seminte de canepa), insa eu nu am mancat niciodata si nu am auzit la tara despre varianta cu julfa.

In Vrancea se faceau doar cu nuca macinata. Nici mama mea de 77 de ani nu a mancat niciodata altfel de turte de Craciun. Le stie  doar in varianta cu nuca.

Alte retete traditionale din copilaria mea, din zona Vrancei:

scutecele-domnului-turte-pentru-ajunul-craciunului

Daca vreti sa vedeti cum se face reteta de Turte de Craciun va invit sa urmariti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare descris in etape, pas cu pas.

INGREDINETE:

500 g faina

1 praf de sare

130-150 ml apa

Pentru sirop:

600 ml apa

miere/zahar – dupa gust

esenta de vanilie

esenta de rom

coaja rasa de la 1 portocala

coaja rasa de la 1 lamaie

Pentru umplere:

500 g nuca macinata

5-7 linguri zahar tos

MOD DE PREPARARE:

Din faina, un praf de sare si apa am pregatit un aluat nedospit.

Am rupt bucatele din aluat si le-am intins cu sucitorul sub forma dreptunghiulara (dar sunt frumoase si in forma rotunda), pe o planseta pe care am presarat faina.

Foile trebuie sa fie foarte subtiri.

Am copt foile pe plita (daca nu aveti folositi o tava de teflon), pe ambele parti. Le-am lasat la uscat minim 24 de ore.
Am pregatit un sirop caldut din 600 ml apa, 4 linguri miere de albine, zahar dupa gust, arome si coaja rasa de portocale si lamaie.

Am inmuiat fiecare foaie timp de 1-2 minute in sirop.
Pe un platou am presarat nuca tocata.

Am pus turta insiropata peste nuca, am acoperit-o cu nuca si zahar, am pus inca o foaie si am repetat m operatiunea pana am terminat turtele.

Am acoperit si ultima foaie cu nuca si zahar si am turnat inca 4 polonice de sirop peste acestea, astfel incat acestea sa fie bine insiropate.

Am pus un tocator greu peste acestea. Peste cateva ore am turnat alte 2-3 polonice de sirop.

Le-am acoperit cu o folie alimentara si le-am lasat inca 24 de ore sa se odihneasca si sa traga tot siropul. Am turnat sirop peste acestea pana cand au devenit moi (dar nu flescaite) si au putut fi taiate usor cu un cutit.

Poza aceasta este mai veche si am observat ca si-au insusit-o fara jena o multime de siteuri si persoane.

Se pastreaza in frigider acoperite in plastic sau folie alimentara, altfel se usuca.

Va astept in Grupul Gatesc cu prieteniisa ne impartasiti retetele voastre.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Sper ca o sa va abonati.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

    1. La noi in Moldova li se m-ai zice si JUFLA…de obicei mancam la bunici…foile se coceau pe plita…erau absolut divine facute cu nuca sau samanta de canepa…

      1. bai Danaaaa,,Julfa”se zice la tine’n moldova, plus ca alea sunt cu canepa, seminte, astea ce vezi, aici sunt turte cu nuca. Macar ai vazut cum arata alea facute cu seminte de canepa?

        1. In Moldova ,se numesc julfa ,si initial se faceau cu seminte de canepa ,care era prajita usor si pisata ,intr-un „pisalog” spuneam noi copii .Gustul este total deosebit de julfa cu nuca sau seminte de dovleag .Dupa un post mai sever pe vremuri ,julfa venea ca un deliciu ceresc -dar nu inainte de a fi binecuvantata de preot .

      2. julfa este o crema obtinuta din seminte de canepa.reteta de mai sus e de turte cu nuci.important e ca ,atat turta cu nuca,cat si cea cu julfa,sunt retete f vechi,romanesti si deltcioase.

        1. ASA ESTE . TURTA CU JULFA O MANCAM O SINGURA DATA PE AN . INAINTE DE CRACIUN , CAND VENEA PARINTELE CU aJUNUL SI O BINECUVANTA APOI O MANCAM ! AM PRINS VREMURILE ALEA ! CE VREMURI !!

      3. Si eu tot din Moldova sunt si tot cu seminte de canepa si se numea julfa, ne facea mama acasa! Era ceva incredibil de gustos!

      4. Eu sunt din Bacău. Bunica mea le făcea cu JULFA însă era de fapt făcută cu semințe de cânepă date prin piuă. E cu totul alta treabă pt ca aspectul e nemaipomenit (julfa e de culoare gri închis spre negru)iar gustul e …DELICIOS.

      5. Draga Dana…cred ca esti de prin Iasi in sus…dar din cate stiu se numeste JULFA, dar aceasta se face din foi si o umplutura din seminte de canepa, care se supun la anumite etape de pregatire…se piseaza…se fierbe..se sstrecoara…asa vazusem la soacra mea! Dar turtele umplute cu nuca macinata sunt cele mai bune! Incercati si cu alune macinate ( dupa ce le dati mai intai la cuptor!

        1. Am cumpărat semânță de cânepă (bună de pus în salate vara) dar, din ce-am citit, nu se fierbe, nu se coace, – își pierde proprietățile curative… Stiam de julfă, dar nu știam că trebuie așa de mult pregătită… Poate doar măcinată să fie la fel de bună… dar măcinatul are și el acțiune termică asupra semințelor… Nu știu! Oricum, am nuca pregătită, iar pe seară le voi umple … La oraș, nu vine preotul chiar așa la toată lumea în Ajun…Imi plac toate tradițiile noaste, fie din Moldova, Muntenia sau Transilvania, dar acum au căpătat mai mult un rol de ceremonial, nu sacral!

    2. La noi in sat faceam mai multe turte si aveam pe masa pregatite cand venea preotul de Ajunul Craciunului si de Ajunul Bobotezei .

    3. JULFA Se spala si se usuca samanta de canepa intreaga (boabele fara sa fie prajite) in cuptor.
      Se bat boabele in piua sau se rasnesc la rasnitza de cafea.
      Se pun intr-un vas si se toarna apa calda (nu fierbinte) peste samanta pisata sau rasnita.
      Se spala in ape mai multe pana ce zeama nu mai iese alba.
      Zeama de la spalatura se pune intr-o panza deasa ca sa nu se piarda samanta prin ea. Zeama rezultata in urma scurgerii prin sita se pune intr-un vas cu gura larga ce se asaza pe aragaz la foc mic.
      Se aduna deasupra o spuma numita „jintitza” care se ia cu paleta de spuma si se pune in alt vas unde se adauga mirodenii ca: zahar, vanilie rom, coaja de lamaie (nu de portocala). e bate jintitza cu un tel si rezulta crema de julfa.
      Turtele: se fac simplu doar din faina cu apa caldutza si sare. Se intind turte subtiri care se coc deasupra plitei. Dupa coacere se pun la uscat. Apoi se potrivesc intr-un vas ( le punea in lighean) si pe fiecare turta se unge cu julfa de mai sus. Se repeta operatiunea pana se termina julfa.
      Se lasa cam doua zile asa ca sa patrunda bine zeama julfei si aromele in turte. Nu este necesar sa se insiropeze foile.
      Apoi sa taie ca la tort.

      1. Mod de preparare:

        Samanta de canepa se imparte in patru parti si se pune in robot pe rand, cu cate o cana cu apa. Cand samanta e bine zdrobita si in rorbot e ca o smantana, se scurge bine printr-un tifon cat mai des. Zeama colectata se pune la fiert la foc mediu.

        Dupa aproximativ zece minute pe foc incepe sa se formeze o spuma, aceasta spuma se colecteaza incet cu o lingura si se pune intr-un castron separat. Aceasta este umplutura in care se adauga, dupa gust, aproximativ trei linguri de zahar.

        Apoi se iau foile de placinta. Se intinde pe rand, intr-o tava, cate o foaie de placinta, un strat de umplutura, si tot asa pana se termina amandoua. Se lasa de preferinta cateva ore la rece inainte de a se consuma.

        Pofta buna!

      2. Julfa se mânca doar în seara de Ajun. Era delicioasă și avea efectul unei cafele, pentru a se putea rezista încă o noapte de post la colindat Foile se ungeau cu crema de cânepă amestecată cu miere, iar deasupra se presăra nucă.

    4. Si parintii mei sunt din zona Vrancea ,deci si eu!
      Bunica mea Pauna,ma trimitea cu impartitu cu scutecele lui Iisus si de fiecare data pana la iiecare destinatie ma bucuram …la ele !
      Mama mama !
      Sunt delicioase!
      Anul acesta 2021 fac si eu ca le duc dorul!
      Salutari din Las Vegas,
      Doamne ajuta!
      Victoria Iordache

  1. In zona noastra aceste turte se fac la mucenici.. se rup bucati si se pun deasupra in castronul cu mucenici, iar deasupra se presara nuca si eventual, zahar. La gust cred ca seamana, deci.. yamiii e chiar bun! Imi place tare mult varianta ta. Pupici

    1. Se numesc Pelincele sau Scutecele Domnului si nu trebuie facute la Mucenici, deci in ajunul Nasterii Domnului. Retetele sunt descrise mai sus, depinde de zona, cu canepa sau nuca. Pofta sa aveti in Ajunul Craciunului!
      Sarbatori Fericite!

  2. Simona, eu le-am mancat doar de Craciun… dar probabil ca trebuie sa fie bun si in castronul de mucenici. Te pup

    1. Este o reteta f veche.Eu am 69 de ani si bunica mea pregatea foile pe care le invartea in mana si le punea la uscat pe perne .Le pregatea si se imparteau copiilor care veneau cu Mos Ajunul.Numai atunci se mancau .Este o reteta delicioasa cu multe conotatii crestine.Din anii copilariei nu am mai mancat-o ,pana-n urma cu 3-4 ani cand am gasit reteta ratacita si am facut-o si eu.Este minunata! Multumesc pentru amintirile rascolite!Sunt din Focsani dar din 1968 locuiesc in Bucuresti.

  3. Ah, ce pofta mi-ai facut! Sa stii ca n-am mancat niciodata asa ceva desi am auzit de ele. Imi inchipui ca sunt delicioase! Vai ce as gusta o bucatica! Pup cu drag!

  4. Ceea ce nu s-a spus aici este faptul ca Scutecele Domnului se fac pentru a fi impartite. Poti gusta si tu dar trebuiesc impartite

  5. in Moldova cred ca echivalentul acestei prajituri este julfa si se face cu seminte de in ,fffffff delicioasa…sper ca nu gresesc!

      1. Da, la noi in Vrancea se numesc turte sau scutecele Domnului si reteta este intocmai.

        Nu eram sigura ca o mai retin asa cum trebuie.

        Multumesc!

    1. Da, sunt sigura ca nu se fac in Ardeal, prietenii mei din Ardeal nu au auzit de Scutecele Domnului si nici au gustat pana nu le-am oferit eu. Ma bucur ca le-au placut!

      1. Buna seara, eu sunt din Galati, si am crescut cu acest obicei. Intr-adevar, turtele, sau Scutecele Domnului, se fac cu cateva zile inainte de Craciun, si se dau de pomana pentru morti, in Ajunul Craciunului, impreuna cu sarmalute de post. Si sunt delicioase!
        Sarbatori fericite tuturor!

        1. Doamna Marcela eu nu tin minte acest obicei. Eram mici, in vacanta la tara, iar matusa mea ne facea un platou urias mie si fratelui meu sa il mancam…Sarbatori fericite!

          1. Nu are mare importanta de unde provine reteta si ce semnificatie are, stiti vorba aceea din batrani: „Cate bordeie atatea obicee’. 🙂 Putine mancaruri sau dulciuri au ramas intr-o forma originala chiar acolo unde s-au „nascut”.
            Important este sa impartasim retetele care ne sunt dragi.
            Sarbatori fericite, si un an nou cu impliniri!

        2. Asa este. Si eu sunt din Galati. Se fac cu cateva zile inainte de Craciun si se impart in ajun cu mancare de post: sarmalute, mancare de prune uscate sau de gutui si pilaf.

  6. Bunica mea facea in fiecare an dar, probabil din cauze care tin de calendarul vechi, le pregatea de Anul Nou. As face si eu dar ma tem ca n-o sa-mi iasa: nu stiu daca am destula rezistenta pentru o reteta care se intinde pe 2 – 3 zile 🙂

  7. Buna ziua… Astazi am „rascolit” pe net sa vad daca mai exista si alte retete de turte sau Scutecele Domnului… Sunt galateanca si am crescut cu acest obicei … Pana in craciun,mai exact pana de Ignat, mama cocea aceste turte pe care in ziua de ajun le insiropa si presara cu nuca macinata si zahar. Aceste turte le impartea pentru pomenirea mortilor, impreuna cu sarmale de post si prune uscate fierte…Din tot acest ritual eu fac dor turte pe care le mancam in familie… De fiecare data cand inmoi turtele in siropul aromat imi amintesc de copilarie …!!!

    1. BINE GALATEANCO
      EU SANT TULCEANCA , DAR BUNCII GALATZENI SHI FACEAU TURTE MEREU
      MAMA MEA ,+ELENA+ , FACEA FOILE FF SUBTZIRI ( ea n-a cumparat niciodata foi , shi nici nu shtia sa faca foaie groasa la placinte , erau ,, foitza de tzigara ,, )FACEA TURTE , INSIROPATE , AROMATE , SHI CU FF MULTA NUCA .
      TOATE COLEGILE EI , SHI RUDELE , VECINII , CEREAU SA LI SE ADUCA TURTE LA CRACIUN … ZICEAU ASTA ESTE PRAJITURA ..
      ERA NUMITA ,, EXPERTA IN PRAJITURI ,, SHI MANCARURI .
      ERA ….. CA IN 18 , 0 6 , 2005 , MI-a murit , tatal meu , cu 38 ani inaintea ei , a murit tanar

      ASTA ESTE VIATZA .
      VA DORESC SANATATE .
      UN CRACIUN FERICIT , UN AN NOU , MAI BUN , PLIN DE BUCURII , PACE , SANATATTE SHI PROSPERITATE , CU DE TOATE PE MASA ALATURI DE CEI DRAGI TZIE .
      RODICA-SHTEFANIA , RE. ITALIA

  8. Vai de mine Cristina ce ai adus tu aici! am auzit de reteta asta in Moldova, cand lucram eu prin zona Focsanilor…Doamne ce vremuri! Am auzit ca este o minunatie, din pacate nu am avut ocazia sa le si gust, dar poate ma incumet sa fac, ca arata demential si cu atata nuca!

          1. Dar nu știți , partea frumoasa este ca SCUTECELE DOMNULUI sunt sfințite de preot( când vine cu sfintirea din casa în casapt.AJUNUL CRACIUNULUI) .Imi amintesc ca dacă nu erau terminate preotul sfintea faina si toate ingredientele necesare.Eu nu adaug sirop.Înmoi f bine turtele (chiar și în apa cu zahar și mirodenii printre care și esență de rom)și pun pe platou un strat de foi,un strat de nuca după care le dau la rece pana a doua zi.Le acoper cu folie sa nu se usuce stratul de deasupra. Rezultatul final – ca în tort- însă fiecare îi poate da forma dorită.

  9. Am copilarit in zona Buzaului. Bunica mea le facea in fiecare an in ajunul craciunului. Iti multumesc pt acest remember al copilariei mele,datorita tie,anul acesta am facut si eu pt prima data.
    Am avut senzatia ca bunica,de acolo,de sus,mi.a zambit.
    Multumesc
    gabriela

  10. Turtele cu „julfa” sunt facute cu seminte de canepa . Se fac la noi in moldova , astea sunt turte cu nuca ….eu prefer turtele cu julfa

  11. Aceste turte le facea soacra mea de la Rimnic si ni le trimitea in fiecare an sa avem in ajun ! erau o bunatate….acum poate le fac eu !

  12. da , la Galati se fac turte inainte de Ignat( se spune ca daca faci turte numite scutecele Domnului dupa Iganat cand se taie porci se pateaza cu sange turtele si este mare pacat) se impart in ajunul Craciunului cu sarmalute de post , mere, nu sunt grele de facut…, sunt delicioase, am copii mari si abia asteapta sa le trimit , atunci e mare Sarbatoare pt familie , simti ca a venit Craciunul

  13. Pentru prima data acum am auzit de aceste turte ..arata bine am sa incerc si eu sa fac…ma bucur ca am aflat si eu de existenta lor

  14. Sunt din moldova si la noi se face jufla si cu seminte de dovleac…la fel se coc turtele dar semintele se coc se dau prin masina de tocat sau blander si se opareste apa se toarna samanta maruntita bine si apoi se trece prin sita sa ramana doar zeama apoi se pune la fiert si se spumeaza .spuma se amesteca cu zahar si la fel se procedeaza cu siropatul

  15. Am mancat o singura data , mi-au placut si de atunci tot imi propunsa fac dar nu am reusit inca .Anul acesta sigur voi face , mi s-a facut pofta

  16. Exista si o varianta …sa ii zicem ….mai practica…se pot coace foi de placinta…eu prefer LINCO …rezultatul este la fel de spectaculos !

  17. Asa, fratilor! Specificati asta: nu in toata Moldova se numesc asa. Eu, pana azi, nu am auzit de denumirea asta: JUFLA sau JULFA, cum ii spuneti voi! O fi vreun regionalism, pe la tara, cred…

  18. Am mancat acum 28 de ani la fosta soacra (din Galati,eu sant olteanca). Nu stiam ce este, si nici gustul nu mi-l mai aduc aminte. Am gasit reteta aici si mi-am adus aminte. Azi am facut o parte din turte cu crema de fistic,e nemaipomenita. Maine fac si cu nuci cealalta parte ,sper sa fie la fel de buna. Multumesc pentru reteta.

  19. Sunt din Basarabia si nu stiam de aceasta reteta servita la Craciun.La noi se coc turte dulci cu mac , un deliciu stramosesc, dar aceste „scutecele” m-au cucerit, le maninc chiar acum. Am gatit dupa aceasta reteta dar in umplutura am adaugat seminte de susan un pic prajite.
    Diva in bucatarie multumesc mult de aceasta reteta cred ca voi gati „scutecele” nu numai in post, mmmm.

  20. Buna ziua! Am citit multe comentarii, si m-am intristat…chiar mi-au dat lacrimile…De ce ? Pentru ca m-am intors in anii copilariei mele in care si mamaia mea facea aceasta reteta, dar mai tare ma intristeaza faptul ca nimic din ce a fost nu mai este, iar noi oamenii ne-am schimbat atit de mult…si nu mai apreciem aceste valori pe care le apreciam odata.Bineinteles nu generalizez dar copiii nostri nu mai sint interesati de aceste traditii frumoase (bineinteles ca nu ma refer doar la aceasta reteta) pe care noi le-am trait si care ne-au modelat ca oamei.

    1. Din pacate unii oameni s-au schimbat. Din fericire, nu toti! Stiu ca exista inca persoane care isi cresc copiii cu respect pentru traditiisi valori, iar acestia vor aprecia in continuare mostenirea lasata.

  21. Stiam de la mama mea ca Turtele se fac inainte de Ignat si se pregatesc asa cum e descris cu o zi inainte de Ajun,E adevarat ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *